SiNAPSA, torek, 19. marec 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Slepa recenzija za boljšo kvaliteto

Miha Pelko

V tokratni zdravstveno obarvani eSinapsi uvajamo novost - slepo recenzijo člankov. Bodisi na željo avtorjev ali pa na zahtevo uredništva določeni članki anonimno najdejo pot do strokovnjaka s področja, ki z anonimno povratno informacijo avtorju poskrbi, da bralci dobite res prave informacije.

Miha Pelko V tej številki objavljamo štiri take članke (dva konretna klinična primera 1 2 in dva pregledna članka 3 4), ki jih lahko prepoznate po tem, da je ob koncu prispevka poleg identitete avtorjev objavljena tudi identiteta recenzentov. Najlepša hvala vsem recenzentom, ki so bili pripravljeni sodelovati pri uvajanju.

Preberete lahko tudi članke o odstranjevanju možganskih tumorjev pri budnem bolniku 5, uporabi metode draženja globokih možganskih struktur za bolnike v vegetativnem stanju 6 in pa o z omejevanjem spodbujajoči terapiji pri bolnikih po možganski poškodbi 7.

Kot novost uvajamo tudi kratke povzetke pomembnih objav v nevroznanosti. V kolikor imate predoge za naslednje številke jih prosim posredujte na naslov urednistvo-esinapsa@sinapsa.org.

Sinapsa letos praznuje svojo 10-letnico, kar smo obeležili s pregledom dosedanjih dosežkov in hitrim pogledom v prihodje izzive 8. Bolj konkretno objavljamo tudi kratko poročilo dogajanja z letošnjega Tedna možganov 9 in pa napoved prihajajoče konference (SNC’13) in hčerinskega foruma mladih nevroznanstvenikov (YNFL’13) 10.

V kolikor še izbirate počitniško branje, si v tej številki lahko preberete recenzije dveh knjig - prevod Dennettove knjige Pojasnjena zavest 11 in pa avtobiografske knjige Andreja Pegana Misli ki jokajo 12.

Prijetno branje!

Miha Pelko
Institute for Adaptive and Neural Computation, University of Edinburgh