SiNAPSA, petek, 1. december 2023

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

In memoriam - Akad. prof. Jože Trontelj, dr. med. (1939-2013)

Blaž Koritnik

V začetku decembra nas je iznenada zapustil prof. Jože Trontelj. Človek takšnih širin, da ga ni mogoče opisati v nekaj stavkih.

Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Oktobra lani je na SAZU prijazno gostil Sinapso in predavanje prof. Milana Dimitrijevića. Obiskali smo ga v njegovi pisarni. Sedel je za veliko mizo, obloženo s pol metra visokimi kupi knjig, da smo ga za njimi komaj videli. »Še tole preberem, pa bom na tekočem«, je z nasmeškom odgovoril našim začudenim pogledom. Predsednik Komisije za medicinsko etiko Republike Slovenije. Večino popoldnevov je v svoji mali pisarni na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo razmišljal, bral, pisal. Vedno je znal pravilno svetovati, usmerjati; mirno, preudarno, modro.

Nevrofiziolog, mojster mikroelektromiografije. Metodo je začel razvijati leta 1967, leta 2010 pa s kolegoma in prijateljema prof. Erikom Stålbergom in prof. Donaldom Sandersom izdal tretjo izdajo knjige »Single Fiber EMG«. Leta 2011 je v Ljubljani v sklopu Sinapsine nevroznanstvene konference tudi vodil mednarodno delavnico o elektromiografiji. Ob četrtkih je bil EMG-laboratorij na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo njegov.

Jože Trontelj

Akad. prof. Jože Trontelj, dr. med.

Mikroelektromiografija zahteva natančnost, potrpežljivost, inteligentnost – ni bilo bolj primernega človeka za to. Član Sinapse od samega začetka. Redno je sodeloval na Sinapsinih nevroznanstvenih konferencah kot predavatelj v sekciji Nevroznanost in družba (2009–2013). Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada. »Lažje je biti pošten kot pravičen«, je komentiral odločanje o nagrajencih. Zdravnik. V domačem Polhovem Gradcu so ljudje vedeli, na koga se obrniti po nasvet in pomoč, če so zboleli. Cenjen sogovornik v mednarodnih telesih za bioetiko – v Usmerjevalnem odboru za bioetiko Sveta Evrope, v Evropski skupini za etiko Evropske unije, v Unescovi mednarodni komisiji etiko, v Stalnem odboru za bioetiko Vseevropskih akademij…

Človek z žlahtnim smislom za humor. Takšnim posebnim, ko moraš dobro prisluhniti in premisliti, da razumeš in se nasmeješ. Čudoviti govori na inštitutskih druženjih in na družabnih srečanjih mednarodnih simpozijev, ki jih je organiziral. Včasih je le njegov hudomušni pogled razkrival, kako se ob tem zabava. Ta njegov pogled mi bo ostal v spominu.

doc. dr. Blaž Koritnik, dr. med.
Nevrološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Katedra za nevrologijo, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani