Sinapsin Novičnik - 1.2.2011

Luka Dimic | 1. 2. 2011

Prisrčno pozdravljeni!

V Sinapsi, slovenskem društvu za nevroznanost, smo krepko zavihali rokave in s pričujočim sporočilom v orbito izstrelili novičnik kluba Prijateljev Sinapse. V njem boste našli:

  • vabila na raznovrstne dogodke ali predavanja, povezana z možgani in živčevjem
  • pregled zanimivih novic o možganih, ki si jih lahko v celoti preberete na naših spletnih straneh
  • povezave na najnovejše spletne vsebine, ki so vam na voljo (članki, video posnetki…)
  • obvestila o različnih Sinapsinih dejavnostih, s katerimi v javnosti širimo znanje o možganih in živčevju

Z Novičnikom, ki bo izhajal na vsake dva meseca, vam želimo približati področje nevroznanosti. Ponudili vam bomo vpogled v skrivnosti možganov in živčevja in vam pomagali pri odkrivanju, kako ljudje delujemo.

Novičke za radovedne

Materin glas igra pomembno vlogo pri aktivnosti novorojenčkovih možganov
Materin glas aktivira dele možganov, ki so odgovorni za učenje jezika.

Možgani psov večji od možganov mačk: Vpliv družabnosti na relativno velikost možganov
Skupine bolj socialnih vrst živali so bile podvržene veliko hitrejši rasti možganov kot bolj samotarske vrste.

Nočna svetloba povroči spremembe v možganih
Te možganske spremembe so morda ključni vzrok za pojav več depresivnih simpotomov.

Video vsebine!

Lansko leto smo bili res veseli vaše izjemne udeležbe na Tednu možganov 2010: Ljubezen, sreča, strast v možganih. Če ste zamudili kako predavanje, pa bi ga želeli nadoknaditi, ali pa bi radi osvežili spomin o slišanem, potem vam bodo dobrodošle strani s posnetki izbranih predavanj: Retrovizor. Posnetke nekaterih drugih predavanj pa najdete tudi na Materialih za radovedne.

TM11

Odprli smo spletno stran Tedna možganov 2011: Trening možganov!

Tako kot prejšnja leta se bodo tudi tokrat v Ljubljani in širom Slovenije v tretjem tednu (14. do 20.) marca zvrstile številne aktivnosti. Kot pove že naslov, bo osrednja tema “Trening možganov”. To leto bomo posebno pozornost posvetili spoznanjem o zmožnostih, omejitvah in izzivih urjenja možganov, njihovega ojačevanja ter rehabilitacije in spodbujanja okrevanja po poškodbah in boleznih. Vabljeni ste k ogledu kratke predstavitve programa na spletu: http://www.sinapsa.org/tm, kjer bo kmalu pisalo še več. In seveda: med Tednom možganov 2011 vas pričakujemo v čim večjem številu na katerem izmed prizorišč.

Razpis medgeneracijskega sodelovanja: UGROMEN
Namen razpisa UGROMEN je spodbuditi pripadnike mejnih generacij - najstarejših in najmlajših - da na ustvarjalen in izviren način razmišljajo o spoznavnih okvirih nasprotne generacije in da aktivno pristopijo k medgeneracijskemu dialogu in vzajemnemu učenju.

Razpis je namenjen zaključenim skupinam. Na razpis se lahko prijavijo zaključene skupine predšolskih otrok in zaključene skupine starostnikov. Skupino predšolskih otrok lahko prijavi vzgojiteljica v vrtcu ali katerakoli polnoletna oseba, ki bo za dano skupino prevzela odgovornost in jo tudi vodila in usmerjala v aktivnostih razpisa. Skupino starostnikov lahko prijavi izbrani član skupine ali pa delovni terapevt v domu za starejše občane oz. katerakoli polnoletna oseba, ki bo skupino vodila in usmerjala v aktivnostih razpisa.

Najbolje ocenjene prispevke bo v izbranem terminu obiskala snemalna ekipa MMC portala RTV Slovenija, nagrajenci pa bodo poleg na spletu objavljenih del deležni tudi izkustvene delavnice Presenečenje.

Več o natečaju na njegovi spletni strani

UGROMEN=Upoštevanka Generacij: Razširimo Okvirje Mišljenja, Empatije in/ali Navad

Razpis za osnovnošolce: Skrivnostni možgani
Sinapsa podpira natečaj Skrivnostni možgani, ki je namenjen vsem osnovnošolcem. Natečaj sta v okviru projekta ozaveščanje o možganih POM pripravila MMC RTV SLO in Zavod za varstvo in rehabilitacijo po poškodbi glave Zarja. Več o tem natečaju si lahko prebrete na Bansijevi spletni strani, kjer lahko naši mlajši izbrskajo marsikaj zanimivega o možganih.

Nevroznanstveni seminarji
Stekli so mesečni Sinapsini nevroznanstveni seminarji. Strokovno so nekoliko zahtevnejši, obravnavajo pa zanimive teme, ki vas bodo morda pritegnile k udeležbi. V februarju se pripravlja seminar na temo nevroetika, v marcu pa pričakujte predavanje na temo spanja in sanjanja. Kraj dogodka: vajalnica Inštituta za patofiziologijo, Zaloška 4 (vhod iz Zaloške ceste nasproti Šlajmerjevega parka).

Štipendijski sklad za mlade nevroznanstvenike
Ker si Sinapsa med drugim prizadeva za sodelovanje in pomoč pri organizaciji in izvedbi podiplomskega izobraževanja na področjih nevroznanosti, smo zagnali štipendijski sklad za mlade nevroznanstvenike brez drugih virov financiranja. Podpiramo ga izključno z donacijami. Za več informacij o našem štipendijskem programu se obrnite na [email protected].

SNC11
Sinapsa pripravlja veliko regijsko nevroznanstveno konferenco v jeseni 2011. Najširši javnosti bo namenjen uvodni posvet o etičnih dilemah v nevroznanosti (v angleščini). Dogodek se bo odvijal v Cankarjevem domu v Ljubljani. Več informacij lahko najdete na spletni strani. Načrtujte udeležbo!

Veseli smo, da ste se odločili slediti bogatemu področju spoznavanja možganov in živčevja ter Sinapsinemu delu.


© SiNAPSA 2003-2012