Kognitivna čajanka: SLIKE MOŽGANOV

[email protected] | 25. 5. 2012

Kognitivna čajanka v četrtek 7. 6. ob 18h v kavarni Mestnega muzeja

SLIKE MOŽGANOV

Kaj se zgodi, ko si podata roke nevroznanost in vizualna umetnost? Kako so slike živih možganov spremenile naše razumevanje samih sebe in kako vplivajo na umetniško ustvarjanje? Tokratna čajanka bo polna slik: podob živih možganov, umetniških del slikarjev z možganskimi poškodbami in vizualnih instalacij, ki jih je navdahnila FMR.

V prvem delu svojega predavanja nas bo nevrolog prof. Zvezdan Pirtošek peljal skozi zgodovino poskusov pogleda v žive možgane. Drugi del njegove predstavitve bo razkril, lepoto in zaton ustvarjanja slikarjev s poškodbo možganov.

Uršula Berlot, vizualna umetnica in profesorica na ALUO, bo v predavanju predstavila nekaj lastnih umetniških projektov, ki so nastali na osnovi povezovanja nevroznanstvenih teorij z umetniškimi vsebinami. Instalacije, ki jih bo pokazala, temeljijo na radioloških posnetkih lastnih možganov in formalno združujejo uporabo različnih vizualnih medijev, medicinske tehnologije in svetlobno občutljivih materialov. V širšem smislu se ukvarjajo z raziskovanjem percepcije in oblikami različnih stanj zavesti v smislu zapisovanja in vizualizacije mentalnih (cerebralnih) prostorov.

Predstavitvama bo kot vedno sledila živa diskusija ob dobrem čaju ali kavi, možno pa bo tudi dobiti informacije o študiju kognitivne znanosti na Univerzi v Ljubljani. Vstop je prost.

Vabljeni torej v četrtek 7. 6. ob 18h v kavarno Mestnega muzeja na Gosposki 15, Ljubljana!


© SiNAPSA 2003-2012