Kognitivna čajanka: Bolečina

Kaja Smole | 29. 1. 2013

Vabljeni na kognitivno čajanko z naslovom “Bolečina”

Kdaj: četrtek 31.1. 2013 ob 18h
Kje: Kavarna Mestnega muzeja, Gosposka ul. 15, Ljubljana

Bolečina je verjetno najbolj ”osovražena” evolucijska pridobitev. In vendar je nepogrešljiva: omogoči nam, da škodljive dražljaje v notranjem in zunanjem okolju prepoznamo in se jim naučimo izogibati. Izkušnjo bolečine v njenih fizioloških razsežnostih omogočajo posvečene živčne povezave in obravnava informacij, ki prek teh povezav dosegajo nevralna omrežja v možganih. Ali je doživljanje bolečine odvisno samo od delovanja nevralnih omrežij v možganih? Koliko se načini občutenja bolečine medkulturno razlikujejo?

Na tokratni čajanki bomo gostili nevroznanstvenico prof. dr. Majo Bresjanac, dr. med., in antropologinjo prof. dr. Vesno Godina.

Dr. Maja Bresjanac je poklicno zdravnica, raziskovalka živčevja, vodja Laboratorija za regeneracijo in plastičnost živčevja na Inštitutu za patološko fiziologijo, je redna profesorica na Inštitutu za patološko fiziologijo MF Univerze v Ljubljani. Soustanoviteljica SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost in Slovenskega društva za kognitivno znanost. Dr. Bresjanac se bo posvetila vprašanju kako možgani obravnavajo informacije o bolečinskih dražljajih. Predavanje bo osvetlilo tudi temeljne mehanizme bolečine ter kako lahko na to vplivamo (npr. z zdravili, besedami in dejanji), tako da spremenimo tisto zaradi česar bolečino preklinjamo: trpljenje.

Vesna Godina je profesorica na Filozofski fakulteti na Univerzi v Mariboru in je izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani. Poučuje antropologijo ter socialno in kulturno antropologijo. Poleg tega se ukvarja tudi s politično kulturo, s socializacijo oz. inkulturacijo. Dr. Godina bo predavala o kulturni organizaciji telesa in bolečine znotraj tega sklopa, na primer o tem kako se percepcija bolečine različno odraža v različnih kulturah.

Predavanji bosta vsaka trajali pol ure. Po predavanjih bomo imeli ob čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor.

Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja! Vstop je prost.


© SiNAPSA 2003-2012