SiNAPSA seminar: Selektivna stimulacija živca vagusa

SiNAPSA seminarji | 14. 2. 2013

Spoštovani!

V sredo, 20. februarja, ob 18. uri Vas vabimo na februarski SiNAPSA nevroznanstveni seminar. Dr. Janez Rozman bo predstavil tematiko o selektivni stimulaciji živca vagusa pri človeku, Polona Pečlin pa bo predstavila izsledke svoje raziskave o izboljšanem modelu selektivne stimulacije vlaken v izoliranem vagusu prašiča.

Diskusijo po seminarju bo spodbujal in usmerjal prof. dr. Samo Ribarič.

Predavanji bosta izpeljani v slovenskem jeziku in bosta potekali v seminarju v kleti Nevrološke klinike.

Dr. Janez Rozman, doktor znanosti, znanstveni svetnik na Medicinski fakulteti v Ljubljani, IT IS d.o.o. Ljubljana, Center za implantibilno tehnologijo in senzorje

Selektivna stimulacija živca vagusa pri človeku

V preteklih desetletjih je bilo veliko znanstvenih in tehnoloških naporov usmerjenih v razvoj živčnih protez, ki predstavljajo vez med avtonomnim živčnim sistemom in elektronskimi implantibilnimi napravami. Največ pozornosti je bilo namenjene stimulaciji živca vagusa s ciljem obravnavati številne okvare živčnega sistema, nevropsihiatrične okvare, motnje prehranjevanja, motnje spanja, okvare srca in ožilja, endokrinološke motnje in bolečine. V klinični praksi je stimulacija levega živca vagusa bolj pogosta kot stimulacija desnega vagusa. Pri več obolenjih srca kot sta na primer hipertenzija in oslabelost, je aktivnost vagusa zmanjšana in neodzivna. Zato so mnoge študije vključevale stimulacijo vagusa za obravnavo aritmij, angine pektoris, oslabelosti, atrijske fibrilacije, ishemije in spastičnoti koronarnih arterij. Stimulacijo vagusa uporabljajo tudi pri terapiji depresije in zlasti za nadzor epileptičnih napadov. V večini je v uporabi neselektivna stimulacija vagusa, ki pa povzroča tudi stranske učinke.

Polona Pečlin, dr.med., IT IS d.o.o. Ljubljana

Izboljšani model selektivne stimulacije vlaken v izoliranem vagusu prašiča

Stimulacija vagusa, ki se danes uporablja pri zdravljenju epilepsije in depresije, vpliva na nevrološko funkcijo centralnega živčnega sistema preko neselektivnega vzdraženja živčnih poti v vratnem delu živca. Neželjeni učinki neselektivne stimulacije še vedno niso povsem razjasnjeni. Da bi presegli problem neselektivne stimulacije živca vagusa, si mnogi laboratoriji prizadevajo razviti različne modele in sisteme elektrod, ki bi selektivno stimulirali vlakna B medtem, ko bi bilo napredovanje akcijskih potencialov vlaken A blokirano, vlakna C pa bi ostala neaktivirana. Tudi v ITIS d. o. o. Ljubljana je Polona Pečlin, doktorica medicine, razvila model selektivne stimulacije živca vagusa in ga testirala na izoliranem levem živcu prašiča. V ta namen smo v ITIS d. o. o. Ljubljana izdelali tudi spiralno objemko, ki vsebuje matriko devetindevetdesetih platinastih elektrod in jo tudi preizkusili na izoliranem levem živcu vagusu prašiča.

Veseli bomo, če boste sporočilo posredovali vsem, ki bi jih dogodek utegnil zanimati, informativni poster (v priponki) pa nalepili na vidno mesto.

Več informacij o SiNAPSA seminarjih najdete najdete na spletni strani www.sinapsa.org/pro/seminarji.

Vljudno vabljeni!

Projektna skupina nevroznanstveni seminarji


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012