Predavanje Meditacija, višja stanja zavesti in delovanje možganov

Inštitut za ajurvedo | 18. 3. 2013

Vabljeni na predavanje:
Meditacija, višja stanja zavesti in delovanje možganov
Cankarjev dom, 26. marec ob 19:30

Meditacija že tisočletja velja za naraven ter zelo učinkovit način, s katerim človek izboljšuje svoje duševno in telesno zdravje ter razvija sposobnosti. Če je meditacija še pred nekaj desetletji veljala za področje ‘mejne’ znanosti, pa so v zadnjih desetletjih najbolj znane svetovne univerze ter inštituti pričeli raziskovati fiziološke učinke različnih vrst meditacij.

Sodobne metode namreč omogočajo izjemno zanimive vpoglede v delovanje možganov med meditacijo. Raziskave so pokazale, da številne meditacije povzročijo merljive in včasih celo osupljive nevro-fiziološke spremembe. Primerjava izsledkov raziskav tudi kaže, da imajo različne vrste meditacij zelo različne učinke na delovanje možganov.

Če vas torej zanimajo najnovejša spoznanja nevroznanosti o učinkih meditacije, ste vabljeni na zelo zanimivo predavanje, ki bo v torek, 26. marca ob 19:30 v Cankarjevem domu. V okviru evropske turneje bo predaval prof. dr. Fred Travis, znan nevro-znanstvenik in univerzitetni profesor iz ZDA ter eden od najbolj znanih raziskovalcev meditacije na svetu.

V zelo zanimivem predavanju bo predstavil najnovejša znanstvena spoznanja o tem, kaj se v možganih dogaja med različnimi vrstami meditacij. Še bolj fascinantne pa so raziskave o t.i. ‘višjih’ stanjih zavesti. Vse do nedavnega je namreč znanost gledala na zgodbe o ‘razsvetljenju’ ter ‘višjih’ stanjih zavesti z veliko mero skepse. A do danes je bilo v uglednih znanstvenih revijah objavljenih že na desetine znanstvenih člankov, ki kažejo na obstoj glavnih stanj zavesti, ki ustrezajo mnogo bolj integriranemu ter učinkovitemu delovanju možganov.

V predavanju boste izvedeli:
Kaj se dogaja v možganih med izvajanjem različnih vrst meditacij?
Kakšna so najnovejša dognanja nevroznanosti o t.i. ‘višjih’ stanjih zavesti?
Kako meditacija lahko razvija bolj učinkovito delovanje možganov?
Najnovejša dognanja nevroznanosti o tem, kaj loči vrhunsko uspešne ljudi od povprečnih.
Kaj kažejo raziskave o tem, kako lahko vsakdo razvije enako vrhunsko delovanje možganov?

Več o predavanju na spletni strani Cankarjevega doma, kjer si tudi lahko rezervirate vstopnico: http://www.cd-cc.si/default.cfm?Jezik=Sl&Kat=030501&Predstava=3664&Arhiv

Vljudno vabljeni!

mag. Darja Kogej
Inštitut za ajurvedo
www.atma.si


© SiNAPSA 2003-2012