Svetovni dan spanja - Dobro spanje niso neuresničljive sanje

Leja Dolenc Grošelj | 18. 3. 2016

Letošnji svetovni dan spanja Svetovna zveza za medicino spanja (WASM) 18. marca obeležuje s sloganom »Dobro spanje niso neuresničljive sanje«. Ta vsakoletni dogodek je priložnost za poziv k ukrepanju v zvezi s težavami, povezanimi s spanjem.

Motnje spanja pomenijo globalno epidemijo, ki ogroža zdravje in kakovost življenja do 45 % svetovne populacije. Boljše prepoznavanje in razumevanje motenj spanja z večjim poudarkom na raziskavah s področja medicine spanja omogoča učinkovitejše zdravljenje teh težav in posledično pomembno zmanjša ekonomsko in socialno breme družbe.

Evropski dan narkolepsije
V Sloveniji je trenutno okoli 60 bolnikov s potrjeno diagnozo narkolepsije. Retrospektivna raziskava vseh bolnikov z diagnozo narkolepsije, ki so bili obravnavani v terciarnem Centru za motnje spanja na Kliničnem inštitutu za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana, je razkrila, da je prevalenca pri nas (1,85/100.000) bistveno pod povprečjem drugih razvitih držav. Prevalenca narkolepsije v svetu se giblje med 20 in 180/100.000.

Glavni simptom narkolepsije je huda čezmerna dnevna zaspanost, ki jo subjektivno ocenimo s pomočjo Epworthove lestvice zaspanosti (www.zaspan.si) in jo lahko kot preostale simptome narkolepsije učinkovito zdravimo.


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012