Črna škatla: V ozadju znanstvenih dosežkov

Zala Kurinčič | 19. 12. 2016

V torek, 20. 12. 2016, ob 18h vabimo vse znanstvene navdušence, da se nam pridružijo v Kreativnem centru Poligon, kjer bo potekal predstavitveni dogodek projekta V ozadju znanstvenih dosežkov (FB dogodek).

Skupaj z Renato Dacinger, voditeljico televizijske oddaje Ugriznimo znanost na RTV Slovenija in svetovalko pri projektu Znanost na cesti, ter dr. Olgo Markič, profesorico filozofije na Filozofski fakulteti Ljubljana, ki kot predavateljica sodeluje tudi na magistrskem študiju kognitivne znanosti in na FDV, soustanoviteljico in predsednico Društva za kognitivno znanost Slovenije, bomo v živo spregovorili o promociji znanosti v Sloveniji.

Za tem bo ekipa Črne Škatle skupaj s sodelujočimi pri projektu povedala malce več o nastanku projekta “V ozadju znanosti” - od začetne ideje, pobude, pa do izvedbe.

O Črni škatli

Črna škatla je spletna revija za kognitivno znanost Slovenskega društva za Kognitivno znanost​. Cilj Črne škatle je bralcem na znanstveno neoporečen in hkrati zanimiv način predstaviti spoznanja kognitivne znanosti in drugih, sorodnih področij. Namenjena je vsem, ki jih zanimajo spoznanja o lastnostih in delovanju človeškega uma. Črno škatlo snujemo podiplomski študenti in mlajši raziskovalci, ki delujemo na področju kognitivne znanosti in sorodnih ved.

S projektom V ozadju znanstvenih dosežkov združujemo (poljudno)znanstveno komunikacijo in promocijo mlajše generacije slovenskih raziskovalcev​ z različnih področij (družboslovje, humanistika, naravoslovje in tehnologija). Poglavitni cilj projekta je​ predstaviti njihovo delo, ob tem pa nas zanima predvsem, kako dojemajo vlogo kreativnosti pri njihovem znanstvenem delu ter kako sami razvijajo nove ideje pri načrtovanju znanstvenih projektov. Projekt je finančno podprla Agencija za raziskovanje Republike Slovenije.​

Video pogovori

Osrednji del projekta je serija video pogovorov med dvema raziskovalcema, od katerih je eden na delu v Sloveniji, drugi pa v tujini. V vsakem pogovoru so poleg osrednje​ diskusije o procesu znanstvenega mišljenja predstavljeni tudi glavni raziskovalni projekti in prihodnji načrti intervjuvancev. ​ Objavo vsakega video pogovora spremlja kratek​ predstavitveni prispevek​ (predstavitev sodelujočih, njihovih projektov in ustanov, kjer delujejo) in prepis intervjuja. Celoten projekt je preveden tudi v angleščino.

Spletno stran revije Črna škatla najdete tukaj, njeno podstran: projekt V ozadju znanstvenih dosežkov ob kliku na to povezavo, sledite pa na lahko tudi na Facebooku.

Ekipa Črne škatle, Društvo za kognitivno znanost


© SiNAPSA 2003-2012