Nevrobiologija in zdravljenje bolečine: nove povezave med psihoterapijo in nevroznanostjo

Miran Možina | 14. 3. 2017

Fakulteta za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani vabi na seminar z naslovom Nevrobiologija in zdravljenje bolečine: nove povezave med psihoterapijo in nevroznanostjo, ki bo v veliki predavalnici Gimnazije Šentvid, Prušnikova 98 (vhod nasproti Zdravstvenega doma Šentvid, nato levo do konca hodnika), Ljubljana, v nedeljo, 19. marca 2017 od 9. do 18. ure.

Predavala bosta doc. dr. Damir del Monte in red. prof. dr. Metka Kuhar.

Program seminarja

Razumevanje bolečine na podlagi sodobnih nevrobioloških odkritij ne odpira le novih pogledov na funkcionalno anatomske principe, ampak tudi nove perspektive na razumevanje človeka kot biopsihosocialnega bitja. Damir Delmonte bo dal velik poudarek opisu fiziološkega korelata bolečine v živčnem sistemu, hkrati pa bo pokazal, kako se duševnost in telo prav pri bolečini kažeta še posebej neločljivo povezana. S pomočjo računalniško podprtih vizualizacij bo na pregleden način predstavil morfološki korelat bolečine in kompleksne procese samoregulacije živčnega sistema. Hkrati bo predstavil sodobne modele, s katerimi je možno opisati učinke (psiho)terapevtskih intervencij.

Metka Kuhar bo izhajajoč iz pristopa somatskega doživljanja predstavila interakcijo med kronično bolečino in travmo: kako nerazrešene travme lahko povzročajo bolečine ter na kak način je vztrajna bolečina travmatizirajoča. Predstavila bo tudi osnovna terapevtska načela za obravnavo kronične bolečine, ki izhajajo iz tega pristopa (npr. telo in telesna občutenja v središču terapevtske obravnave, samoregulacija), ter nekaj orodij za samopomoč ter podporo klientom.

Obeta se izjemno zanimivo in napeto potovanje po novo odkritih svetovih možganov in telesa.

Na seminar se je treba prijaviti.

Več informacij se nahaja v priponkah.


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012