Izšla je 14. številka eSinapse

SiNAPSA | 16. 2. 2018

Spoštovani,

vabimo vas k branju 14. številke eSinapse, revije za znanstvenike, strokovnjake in nevroznanstvene navdušence.

V prvi številki SiNAPSE v novem letu 2018 smo se nostalgično osredotočili na preteklo leto in zbrali nekaj pomembnih znanstvenih dosežkov s področja nevroznanosti, nevropsihiatrije in regeneracije živčevja, ki so bili izstreljeni v svet v 2017 in veliko obljubljajo predvsem pacientom, ki trpijo za katero od vse pogostejših nevrodegenerativnih bolezni ali nevropsihiatričnih motenj.

V novi številki lahko berete v članku Na sledi prvi vzročni terapiji Huntingtonove bolezni avtorice Danaje Metul o rezultatih uspešne predklinične raziskave, ki so jo v Veliki Britaniji izvajali več kot desetletje. Članek Maše Čater z naslovom V 2017 korak naprej k uspešnejšemu zdravljenju bolnikov z nevrodegenerativnimi boleznimi izpostavlja dve pomembni odkritji, ki napovedujeta odskočno desko za ciljno zdravljenje in regeneracijo živčnega sistema ter svetlejšo prihodnost bolnikom s tauopatijami in demenco. O avtofagiji, ki postaja zanimiva tarča za potencialne nove terapije, piše Eva Žerovnik v članku Avtofagija pri nevrodegenerativnih in nevropsihiatričnih boleznih. O delovanju, zmogljivosti in drugih zanimivostih delovnega spomina sta se razpisala Anka Slana in Grega Repovš z naslovom Zakaj ne zapeljem s ceste, ko kihnem? Preučevanje zmogljivosti vidnega delovnega spomina. O delovnem spominu govori tudi članek Nastje Tomat z naslovom Nazaj v prihodnost: vloga medialnega temporalnega režnja pri predstavljanju bodočnosti. V zadnjih letih pa so pritegnile pozornost razlike med spoloma pri nevroloških boleznih. Kaja Kolmančič piše več o razlikah v svojem članku Razlike med spoloma pri Parkinsonovi bolezni.

O Nobelovi nagradi za medicino za odkritje molekularnih mehanizmov nadzora cirkadianih ritmov piše Leja Dolenc Grošelj. Kaj se pravzaprav dogaja z možgani pod stresom, predstavlja Nastja Tomat v članku Možgani pod stresom: od celic do duševnih motenj.

Za konec pa lahko v novi številki eSiNAPSE berete tudi o projektu Z možgani za možgane, ki je potekal poleti 2017 v sodelovanju Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, zavoda Umni ter društva SiNAPSA z namenom izboljšanja posameznikove in družbene prakse za zdravje možganov v Sloveniji. Preberite lahko poročilo o projektu in fazi zbiranja podatkov, ki ga opisujeta Vesna M. van Midden in Dolores Trol ter o zaključnem dogodku projekta - javnemu posvetu, o katerem je poročal Sebastijan Krajnc.

Vabljeni k branju,

uredništvo eSinapse
[email protected]


© SiNAPSA 2003-2012