Izšla je 18. številka eSinapse

[email protected] | 4. 10. 2020

Spoštovani,

Vabimo vas k branju 18. številke eSinapse, revije za znanstvenike, strokovnjake in nevroznanstvene navdušence.

Gre za številko prvega polletja 2020, ki smo jo vsled epidemioloških razmer pričeli z uvodnikom Maše Čater, kako COVID-19 vpliva na naše možgane, ter prispevkom Dolores Trol o prepletu možganov in imunskega sistema v času stresa. Eva Žerovnik pa se je poglobila v vlogo celičnih membran pri okužbi, pomnoževanju in sproščanju koronavirusa hudega akutnega dihalnega sindroma 2 (SARS-CoV-2).

Izredno ponosni smo na izčrpen intervju z dr. Webrom iz Evropske vesoljske agencije, ki ga je opravila Nastja Tomat, v katerem si lahko preberete, kako v agenciji proučujejo vplive mikrogravitacije na človeško fiziologijo.

Soobjavili smo intervju z našo glavno urednico o možganih, ki so kot vesolje v malem, ki je bil sprva objavljen v časopisu Delo. Barbara Hrast je v svojem prispevku razložila frenologijo ter sodobne metode slikanja možganov, ki nam podajo informacije o obliki in strukturi možganov ter njihovih funkcijah. Kristjan Armeni pa se je poglobil v prevajanje možganov oziroma rekonstrukcijo besedil na podlagi elektrokortikograma.

Na svetovni dan preprečevanja samomora, 10.9., je Alina Holnthaner proučila in predstavila samomor z nevroznanstvenega vidika. Na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, 21.9., pa smo v prispevku Maše Čater objavili novosti raziskav ter se osredotočili na problematiko živalskih raziskovalnih modelov pri raziskovanju Alzheimerjeve bolezni.

Vabljeni k branju,

uredništvo eSinapse

[email protected]


© SiNAPSA 2003-2012