Vabilo na okroglo mizo: Pišem, torej sem - nevroznanost literarne umetnosti

Ines Žabkar | 2. 6. 2021

Misli o inspiraciji in kreativnosti literarnega ustvarjanja so preganjale že filozofe in pesnike stare Grčije – vse od Homerja, Pindarusa pa do Platona. Ta o pesniku pravi takole: »Pesnik brez inspiracije in brez norosti, ki prihaja kot darilo Muz, je tako samo pesnik, ki poskuša, a nikoli ne doseže potencialov svoje nadarjenosti (Phaedrus, 245a). Toda pesnik brez znanja in tehnike (»techne«) je le pasiven inštrument, ki ne pozna lastnih besed, ne njih pomena in izvora.«

Kaj se dogaja v glavi pesnika, ki skozi dela razkriva človeško izkustvo sveta in česa se od njega lahko naučimo?

Na to in podobna vprašanja bomo skušali odgovoriti iz nevroznanstvene perspektive. Možgani pesnikov, pisateljev in literatov ustvarjajo dela se skozi branje, izkustvo in vizualizacijo igrajo z našimi, kar lahko preučujemo s funkcijskimi slikanji kot aktivnost specifičnih regij. Na okrogli mizi bomo iskali odgovore o delovanju možganov pri procesu pisanja, pa tudi branja, o vlogi jezika, ki preko besednih iger, ritma, metafor in prispodob ustvarja slike v verzih. Nam v resnici lirika in literatura nasploh lahko pove nekaj več o svetu, kot nam zmore zgolj delovanje naših možganov?

Organizacijska ekipa Galeristov pod okriljem SiNAPSE vas v sodelovanju z Narodno Galerijo vabimo, da se nam pridružite na okrogli mizi o nevroznanosti za literarno umetnostjo, 10. 6. 2021 ob 19. uri preko ZoomWebinar-ja, kjer se bomo s pomočjo treh različnih nevroznanstvenih perspektiv, in sicer nevrologa prof. dr. Zvezdana Pirtoška, nevrolingvista Kristjana Armenija in nevroznanstvenika Jurija Drea potopili v svet nevronov in literature.

Prijave na Webinar potekajo preko povezave:

https://zoom.us/webinar/register/WN_9nSqKf_NSii1FgDYQdbl_w

dostopen pa bo tudi na YouTube kanalu SiNAPSE.

Lepo vabljeni!


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012