Pričenja se Teden možganov: Spektri nor(maln)osti

SiNAPSA, 12. 3. 2016

Med 14. in 20. marcem bo v Ljubljani in večjih slovenskih mestih ponovno potekal Teden možganov, ki ga organizira SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost. Teden možganov je mednarodna akcija, ki poteka vsak tretji teden v marcu in med katero organizacije širom sveta pripravijo izobraževalne dogodke, s katerimi osveščajo laično in strokovno javnost o pomenu raziskovanja živčevja.

Obiskovalcem bomo ponovno ponudili brezplačna predavanja strokovnjakov z različnih znanstvenih področij, delavnice za otroke in odrasle, filme in okroglo mizo. Osrednji dogodki bodo potekali v Atriju ZRC in Slovenski kinoteki, številna predavanja pa se bodo odvila tudi v desetih krajih širom Slovenije (Celje, Grosuplje, Idrija, Izola, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Tolmin, Velenje).

Letošnje dogajanje poteka pod naslovom Spektri nor(maln)osti. Pojma normalnosti in patološkosti sta se iz medicine preselila na vsa področja življenja. Toda, kaj pomeni biti normalen? Je normalno enako povprečno in zdravo? V nevroznanstvenem raziskovanju in običajnem življenju se vsakodnevno soočamo s problemi, ki zadevajo tovrstna vprašanja, zato jim bomo na letošnjem Tednu možganov namenili posebno pozornost.

Poleg vprašanj o normalnosti se bomo dotaknili aktualnih tem v nevroznanosti, kot so napovedana presaditev glave (prof. Maja Bresjanac), vpliv epigenetike na možgane (prof. Metka Ravnik Glavač), uporaba ultrazvoka v zdravljenju možganskih bolezni (Kaja Kolmančič) ter virus zika (prof. Mara Popović). Borut Škodlar, psihiater in psihoterapevt, bo v okviru kliničnega četrtka spregovoril o notranjem svetu oseb s shizofrenijo, na petkovi okrogli mizi pa bomo s psihiatrom Jurijem Bonom, sociologom Igorjem Škamperletom in filozofom Urbanom Kordešem razpravljali o mističnih izkušnjah. Obiskal nas bo tudi profesor Vojko Kavčič, avtor knjige Umovadba za bistre možgane v poznih letih, ki bo predstavil vpliv staranja na možgane.

Letos bomo 16. marca prvič obeležili tudi za možgane zelo pomemben dan. Na pobudo Sinapse in Slovenskega sveta za možgane je Vlada Republike Slovenije namreč proglasila tretjo sredo v marcu za slovenski dan možganov. S tem simbolnim dejanjem smo sklenili prvo fazo prizadevanj za izboljšanje preprečevanja, prepoznave in zdravljenja bolezni možganov ter za napredek izobraževanja in raziskovanja možganov v zdravju in bolezni (www.zamozgane.si). Na srečanju ob dnevu možganov v sredo zvečer bomo spregovorili predvsem o tem, kako skrbeti za svoje možgane.

Več informacij o Tednu možganov najdete na sinapsa.org/tm.

Dodatne informacije: Lea Kristan, [email protected].


© SiNAPSA 2003-2012