Materin glas igra pomembno vlogo pri aktivnosti novorojenčkovih možganov

Science Daily, 16. 12. 2010

Raziskave kažejo, da bo materin glas aktiviral dele možganov, ki so odgovorni za učenje jezika. Kanadska raziskovalna ekipa je posnela električno aktivnost možganov novorojenčka v 24 urah, ki so sledile njihovemu rojstvu. Rezultati analize možganskih signalov so razkrili, da medtem ko novorojenčki reagirajo na vse ženske glasove, ti glasovi aktivirajo samo področja možganov za glasovno prepoznavanje. To pa pomeni, da se novorojenčkovi možgani močno odzivajo na materin glas, kar kaže, da je le-ta za otroka nekaj posebnega«.

Raziskovalci so posneli možgansko aktivnost 16 dojenčkov, medtem ko so ti spali, pri tem pa so prosili matere, da so proizvedle kratek »a« glas. Enak postopek so nato ponovili z medicinsko sestro, ki je dojenčka prinesla v laboratorij. Ko je spregovorila mati, so rezultati pokazali jasno reakcijo v levi možganski hemisferi, še posebej v področju za jezikovno procesiranje in motorične sposobnosti. Ko pa je spregovoril tuj ženski glas, pa se je odzvala desna hemisfera, ki pa je povezana s prepoznavanjem glasov.

Znano je, da imajo dojenčki določene prirojene jezikovne kapacitete, vendar pa so raziskovalci šele na začetku razumevanja, katere te kapacitete sploh so in kako delujejo. Na primer, ko dojenček sliši glas »a«, bo sam s svojimi usti pričel delati take oblike, ki so potrebne za izgovorjavo tega zvoka, pa čeprav ga sam verjetno še nikoli ni izgovoril. Omenjena raziskava kaže na to, da je mati primarni pobudnik jezikovnega razvoja in hkrati nakazuje, da morda obstaja nevrobiološka povezava med prenatalnim razumevanjem jezika in motoričnimi spretnostmi, ki so vpletene v jezik kot tak.

Vir: Science Daily


© SiNAPSA 2003-2012