Ustvarjalni natečaj: Možgani - zrcalo sveta

SiNAPSA, 12. 3. 2007

V SiNAPSINEM natečaju, ki je tokrat že drugič spremljal Teden možganov, smo učence osnovnih in srednjih šol prosili, naj nam predstavijo, kako možgani zrcalijo svet. Za to smo jim ponudili različna ustvarjalna sredstva. Otroci prvih dveh triletij osnovnih šol so imeli na voljo likovne tehnike. Prejeli smo 54 izdelkov iz trinajstih osnovnih šol. Otroci tretjega triletja osnovnih šol so bili izzvani, naj svoja omrežja v možganih razgibajo z izdelavo križanke. Prispelo je 11 križank iz šestih osnovnih šol. In ker haiku skrajno zgoščeno prikazuje trenutek iz narave, ki se povezuje z dogajanji v človekovi notranjosti (Ambrož, Darinka in sod. (2000): Branja 1. Ljubljana: DZS. 48.), smo to pesniško obliko izbrali za izrazno sredstvo za srednješolce. Prejeli smo 6 haikujev iz dveh gimnazij.

Z natečajem smo želeli spodbuditi učence, naj na kreativen in zabaven način razmišljajo o možganih. Tak način razmišljanja je hkrati tudi najboljši trening za ta vznemirljivi organ, ki mu posvečamo tretji teden v marcu. Iz izdelkov je razvidno, da je bil namen dosežen. Zmagovalci so torej vsi.

Vabljeni k ogledu spletne razstave slik, haikujev in križank. Razstava izdelkov z natečaja je krasila tudi prireditve Tedna možganov 2007 v Prešernovi dvorani SAZU, na Novem trgu 4 v Ljubljani.


© SiNAPSA 2003-2012