Ustvarjalni natečaj: Ta veseli živec ali ljubezen, sreča in strast v možganih

SiNAPSA, 12. 2. 2010

V Tednu možganov SiNAPSA letos posveča posebno pozornost temu, kako naši možgani doživljajo in izražajo ljubezen, kako se v njih oblikujejo doživetja, ki nas delajo srečne in kako se netijo in pomirjajo strasti. Poleg lepega, kar nam prinaša sposobnost, da doživljamo ljubezen in strast, se v naših možganih skrivajo tudi odgovori na vprašanja o tem, kako nas strasti lahko zasvojijo in naredijo odvisne. Motivacija, ki jo prinašajo ugodje, strasti in ljubezen, je bistvena za človekov obstoj. S sposobnostjo, da ljubimo in z doživljanjem ugodja in sreče so se skozi zgodovino ukvarjale predvsem družboslovne vede, v zadnjih desetletjih pa se jih je lotila tudi nevroznanost, ki s svojimi metodami raziskovanja vse bolj odstira tančice živčnih mehanizmov, ki so podlaga tem univerzalno človeškim sposobnostim.

O vsem tem se bomo v prireditvah Tedna možganov 2010 pogovarjali na predavanjih, delavnicah, po ogledu izbranih filmov in ob okrogli mizi (glej program Tedna možganov). Ker pa ljubezen, sreča in strast že tisočletja predstavljajo tudi pomembno gonilo človekove ustvarjalnosti, smo v Teden možganov vključili znova tudi ustvarjalni natečaj.

V razpisu za letošnji ustvarjalni natečaj Ta veseli živec ali Ljubezen, sreča in strast v možganih smo povabili učence osnovnih in srednjih šol ter študente, da nam posredujejo svoje literarne, slikovne izdelke ali kratke video-posnetke, s katerimi bodo izrazili lastno ustvarjalno videnje tega, kako možgani doživljajo in izražajo ugodje, srečo, ljubezen in strast (uradna vabila so pripeta spodaj). Z izdelavo in oddajo izdelkov, ki jih želimo objaviti v SiNAPSINI spletni galeriji, bodo mladi ustvarjalci nemara izboljšali svoje poznavanje lastnih možganov, predvsem pa s SiNAPSO in obiskovalci spletne galerije delili svojo ustvarjalnost.

Natečaj sprejema izdelke od 15. februarja do vključno 5. marca. V začetku marca bodo v vsaki kategoriji izbrani po trije izdelki, ki se bodo posebej odlikovali. Njihovi avtorji bodo prejeli vabilo na podelitev diplom in simboličnih nagrad v atrij Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti na Novem trgu 2 v Ljubljani v torek, 16. marca opoldne.

Besedilo razpisa si lahko pretočite tudi v obliki PDF dokumentov:


© SiNAPSA 2003-2012