Natečaj: Žan Možgan v časovnem stroju

SiNAPSA, 1. 2. 2013

V šolskem letu 2012/13 bo potekal tretji natečaj SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost z naslovom Žan Možgan v časovnem stroju. K sodelovanju vabimo učenke in učence osnovnih šol.

Več o temi

“Počasi se skozi mrak in mraz bližam jami, iz katere prihaja svetloba ognja. Ne samo luč tudi čudni glasovi prihajajo iz nje, nekakšno brundanje in zvoki piščali. Odkar sem pripotoval s časovnim strojem, nisem pojedel ničesar drugega kot nekaj koreninic in sendvič za na pot. Lačen sem in stemnilo se bo. Nič, stopil bom do jame in pogledal, kaj se dogaja, mogoče le dobim kaj za pod zob.
Naenkrat na levi zaslišim tih pok suhe veje. Iz oči v oči se srečam s kosmato beštijo, ki začne rjoveti. Poskušam na drugo stran, tam pa izza grmovja stopijo divjaki z nevarnim orožjem v roki. Jaiks! Tega si nisem tako predstavljal! Se bodo spravili na kosmato pošast ali name? Me bodo razumeli, ali pramožje sploh govorijo? Vse to se mi podi po glavi, medtem ko mrzlično razmišljam, kaj naj storim. Rjovenje začne prihajati vse bližje …”

Odkar je Žan Možgan v zapuščeni tovarni računalnikov našel časovni stroj, vsak prosti trenutek nameni izletu v neznano. Opazil je, da se skozi čas spreminjajo tudi naši možgani in način, kako človek doživlja svet. O čem so se pogovarjali praljudje? Kaj so sanjali? Kaj jih je žalostilo, kaj razveseljevalo? Bodo imeli naši potomci v prihodnosti večje možgane kot mi? Bodo imeli supermoč, se bodo sploh česa bali? In jaz, kaj je mene zanimalo, ko še nisem znal hoditi? Čemu se bom smejal, ko bom star 100 let? Potujte z Žanom Možganom skozi čas in poskušajte najti odgovore na ta in podobna vprašanja. Skupaj z njim lahko ustvarite razstavo o možganih, ki se spreminjajo skozi čas!

Natečaj

Starostna skupina: 1. - 9. razred OŠ

Navodila: Izdelki so rezultat bodisi individualnega bodisi skupinskega dela. Učenci se lahko izražajo v obliki besedila, fotografije, videa, slikarske ali kiparske umetnosti ter kakršne koli druge poljubne oblike ustvarjanja.

Avtor dovoljuje kopiranje za arhiv in predvajanje izdelka v nekomercialne namene.

Rok za oddajo

Izdelki morajo biti oddani najkasneje do 1. februarja 2013 na naslov Inštitut za patološko fiziologijo, Zaloška 4, 1000 Ljubljana, s pripisom Sinapsin natečaj.

ROK ZA ODDAJO PRISPEVKOV JE PODALJŠAN DO 20. FEBRUARJA!

Formular za prijavo izdelka lahko udeleženec/ka odda po spletu ali preko pošte.

Kriteriji

Kriteriji za izbiro najboljšega izdelka so trije: - izvirnost, - izdelanost, - domišljenost.

Organizator razpisa si pridržuje pravico do prilagoditve kriterijev glede na prispele izdelke.

Potrdila in nagrade

Vsak sodelujoči posameznik bo prejel potrdilo o udeležbi, ki ga bo izdala SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost. Najboljši izdelki bodo razstavljeni, oz. predvajani na Tednu možganov 2013, njihovi avtorji pa bodo prejeli priznanje in praktično nagrado. Nagrado za najboljši izdelek prejmeta posameznik (oz. skupina) in razred, ki mu udeleženci pripadajo. Nagrada za najboljši izdelek je izlet presenečenja, predvidoma v mesecu maju ali juniju.

Pravila natečaja Žan Možgan v časovnem stroju

  1. Na natečaju lahko sodelujejo učenke in učenci osnovnih šol v Republiki Sloveniji ter učenci in učenke šol s slovenskim učnim jezikom v tujini.

  2. Natečaj ima skupen naslov: Žan Možgan v časovnem stroju. Znotraj te teme lahko učenke in učenci poljubno izberejo naslov svojega izdelka.

  3. Vsak učenec oz. skupina učencev lahko v natečaju sodeluje le z enim izdelkom oz. eno smiselno ustvarjalno celoto.

  4. Upoštevali se bodo samo pravočasno prispeli izdelki, ki bodo vsebinsko ustrezali temi letošnjega natečaja in drugim predpisanim pogojem.

  5. Vsi izdelki, ki sodelujejo v natečaju, naj bodo opremljeni s spremnim listom, na katerem naj bodo navedeni naslednji podatki: ime in priimek avtorja, starost, razred, šola (natančen naziv in kraj), datum izdelave ter naslov prebivališča (začasnega ali stalnega), kamor bomo lahko poslali potrdilo o udeležbi in morebitni nagradi.

  6. Rok za oddajo izdelkov je 1. februar 2013.

  7. SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost bo sestavilo komisijo, ki bo ocenjevala vse prispele izdelke. Avtorji zmagovalnih del bodo o tem obveščeni najkasneje do 8. marca 2013. Podelitev nagrad se bo odvijala v 3. tednu marca 2013 v Ljubljani v času Tedna možganov. Društvo lahko za pomoč pri ocenjevanju izdelkov zaprosi zunanje ocenjevalce.

  8. SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost si pridržuje pravico do reprodukcije, razstavljanja in objavljanja vseh del v nekomercialne namene. Na željo avtorja se izdelek v roku enega leta avtorju vrne.

  9. Za dodatne informacije v zvezi z natečajem lahko pišete na elektronski naslov [email protected]

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012