Natečaj: Pot podob

SiNAPSA, 1. 1. 2015

V šolskem letu 2014/15 bo v okviru Tedna možganov, ki ga organizira SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost, potekal peti natečaj z naslovom Pot podob. K sodelovanju vabimo vse učenke in učence osnovnih šol.

Tema natečaja

Zunaj je mrzlo in veter na okno riše ledene vzorce. Vida se s komolci naslanja na polico in razmišlja. Oči imam, si misli, ampak oči ne vidijo, če ni luči. Vidim oblike in barve, premikanje pluga na cesti pod blokom. V šoli so rekli, da oblike, barve in premik očesu prinese svetloba .. Vse bolj zaspana postaja in vzorci na oknu se zlivajo v magični svet podob. Odšla bom, si reče Vida in se povzpne skozi lečo, ki se boči pred njo. Kakšno presenečenje na drugi strani! Padla je na polje paličic in stožcev, ki jo zdaj suvajo levo in desno, vse okrog nje žari v rdeči barvi, potem zeleni, malo modri, nato spet rdeči! Končno zagleda tunel in švigne skozenj. Dolgo hodi, dokler ne doseže vasi Kiazma. Ustavi se na križišču in utrujeno premišljuje, kako naprej, Odločena je, da bo našla podobe, ki so se risale na domačem oknu. “Vida, zašepetaj besede optična radiacija, in prišla boš do vrta podob,” ji namigne mavrična čebela, ki se pripase mimo.

Navodila za natečaj

Namen natečaja je na ustvarjalen način predstaviti dogodivščine vidnih dražljajev od stvarnosti do možganov.

Zgodba služi zgolj kot primer in ne predstavlja nujno podlage za izdelek, za izhodišče lahko sodelujoči uporabijo katerikoli del besedila

Starostna skupina: vsi učenci in učenke osnovnih šol.

Temo lahko po želji predstavite v katerikoli obliki, kot so na primer: strip, slika, linorez, esej, fotografija, maketa ali video posnetek. Oblikujete lahko tudi glinen izdelek, zasnujete namizno igro, napišete pesem, ali pa ustvarite kaj čisto drugega. Izdelki so sprejemljivi v katerikoli tehniki.

Rok za oddajo

Izdelki morajo biti oddani najkasneje do 11. marca 2015 na naslov: Inštitut za patološko fiziologijo, Zaloška 4, 1000 Ljubljana, s pripisom Sinapsin natečaj. Formular za prijavo izdelka lahko udeleženci oddajo po spletu ali preko pošte.

Kriteriji

Kriteriji za izbiro najboljšega izdelka so trije:

 • izvirnost,
 • izvedba,
 • domišljenost.

Organizator razpisa si pridržuje pravico do prilagoditve kriterijev glede na prispele izdelke.

Potrdila in nagrade

Najboljši izdelki bodo razstavljeni oz. predvajani na Tednu možganov, ki bo potekal od 16. do 21. marca 2015 v znanstvenoraziskovalnem centru SAZU, v Ljubljani, kjer bo zmagovalni izdelek tudi nagrajen. Vsak sodelujoči posameznik bo na slavnostni podelitvi nagrad ob zaključku tedna prejel tudi potrdilo o udeležbi, ki ga bo izdala SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost

Prevzem izdelka

Svoj izdelek lahko prevzamete takoj po razstavi ob koncu Tedna možganov, v soboto 21. marca 2015, oziroma nam datum prevzema sporočite najkasneje do 31. aprila 2015, na elektronski naslov natecaj@sinapsa.org. V primeru, da izdelka v tem času ne prevzamete, se zavrže.

Pravila natečaja

 1. Na natečaju lahko sodelujejo učenke in učenci osnovnih šol v Republiki Sloveniji ter učenci in učenke šol s slovenskim učnim jezikom v tujini.
 2. Natečaj ima skupen naslov: Pot podob. Znotraj te teme lahko učenke in učenci poljubno izberejo naslov svojega izdelka.
 3. Vsak učenec oz. skupina učencev lahko v natečaju sodeluje le z enim izdelkom oz. eno smiselno ustvarjalno celoto.
 4. Upoštevali se bodo samo pravočasno prispeli izdelki, ki bodo vsebinsko ustrezali temi letošnjega natečaja in drugim predpisanim pogojem.
 5. Vsi izdelki, ki sodelujejo v natečaju, naj bodo opremljeni s spremnim listom, na katerem naj bodo navedeni naslednji podatki: ime in priimek avtorja, starost, razred, šola (natančen naziv in kraj), datum izdelave ter naslov prebivališča (začasnega ali stalnega), kamor bomo lahko poslali potrdilo o udeležbi in morebitni nagradi. Izdelke lahko oddate tudi preko spletnega obrazca, ki ga bo SiNAPSA v ta namen pripravila na svojih spletnih straneh, www.sinapsa.org.
 6. Rok za oddajo izdelkov je 28. februar 2015.
 7. SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost, bo sestavila komisijo, ki bo ocenjevala vse prispele izdelke. Avtorji zmagovalnih del bodo o tem obveščeni najkasneje do 8. marca 2015. Društvo lahko za pomoč pri ocenjevanju izdelkov zaprosi zunanje ocenjevalce.
 8. SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost, si pridržuje pravico do reprodukcije, razstavljanja in objavljanja vseh del v nekomercialne namene. Na željo avtorja se izdelek v roku enega leta avtorju vrne.
 9. Za dodatne informacije v zvezi z natečajem lahko pišete na elektronski naslov natecaj@sinapsa.org.

Vaša SiNAPSA vas tudi letos toplo vabi na Teden možganov, ki se bo odvijal od 16. do 21. marca 2015, v prostorih Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, v Ljubljani. Letošnja tema je Vid, program pa bo objavljen na spletni strani www.sinapsa.org/tm/program/2015.


© SiNAPSA 2003-2012