Natečaj: Portreti drugačnosti

SiNAPSA, 1. 1. 2016

V šolskem letu 2015/16 bo v okviru Tedna možganov SiNAPSE, slovenskega društva za nevroznanost, potekal šesti natečaj z naslovom Portreti drugačnosti. K sodelovanju vabimo vse učenke in učence osnovnih in srednjih šol.

Tema natečaja

Moje ime je Tadej. Hodim v osnovno šolo. Rad imam starše in sestrico Majo. Pa tudi šolo. Še posebno všeč mi je matematika in učiteljica me je že večkrat poslala na tekmovanje. Poleg tega rad gledam zvezde in se znam po njih orientirati. Rišem tudi zemljevide poti, ki vodijo do šole. V zemljevid narišem vse detajle in učiteljica mi velikokrat reče, da vidim stvari, ki jih drugi sploh ne opazijo. Sošolci me med odmorom večkrat brcajo in si podajajo mojo torbo. Pri tem se naglas smejijo in pogovarjajo. Sam se ne znam igrati na ta način. Rad bi se igral, a se mi njihove šale ne zdijo smešne. Šolska psihologinja mi je razložila, da me sošolci težko razumejo. Posebno hudo mi je, ko nekateri sošolci pridejo zelo blizu, me odrivajo in me imenujejo čudak. Ne vem, zakaj mi to govorijo. Kadar je v razredu preveč hrupa, je v meni tak grozen občutek. Enkrat sem na šolski božični zabavi, ko je bilo veliko hrupa in ljudi, začel kričati, kriliti z rokami in prevračati stvari. Po tem dogodku so me sošolci nekaj časa pustili pri miru, zaradi česar sem bil še toliko bolj osamljen. Moti me, če zamuja šolski avtobus ali pa ko mami po nesreči za zajtrk sadje zmeša, namesto razporedi po krožniku; sam sadje razporedim tako, da so koščki banan v levem kotu, borovnice v desnem, jagode pa spodaj. Najbolje se znajdem, ko je vse urejeno po urniku.

Moje ime je Andrej in sem sedmošolec. Pravijo, da se hitro začnem jeziti. Seveda, da se, če pa sem za vsak problem obtožen jaz – tudi kadar sploh nisem nič naredil. Zadnjič sem se sprl s sosedo, ki mi je na ves glas zabrusila, naj se neham poditi po dvorišču. Kako me je to pogrelo! Kaj pa njo briga, kako se jaz igram, saj ni dvorišče njeno! Zakričal sem nazaj in kmalu mi je vsa kri udarila v glavo. Soseda mi je namenila jezen pogled, kar me je še bolj razburilo. Nevede sem stisnil pesti in začutil močno potrebo po tem, da napetost nekam usmerim, ker je nisem mogel več zadržati v sebi. Sosedo sem močno odrinil stran in še dobro se nisem zavedel, kaj sem naredil, ko je že pristala na tleh. V paniki sem odkorakal stran. Kot ponavadi, ko naredim kaj takega, sem začel hoditi proti gozdu, kjer je moje skrivališče. Tam sem čustva izlil v pisanje nove rap pesmi. To in ostale pesmi bom nato pokazal prijateljem, ki so navdušeni nad mojim rapanjem in me spodbujajo, da pesmi pošljem v kakšen glasbeni studio. Pravijo, da sem dober in da lahko postanem slaven. Morda bom res, ampak le v primeru, če ne bom uspel kot tekač na svetovnem tekmovanju; pri teku na kratkih razdaljah sem namreč vedno daleč najhitrejši in to mi je všeč.

Sem enajstletna Katja. Opisala bi se kot radovedno dekle, ki rado raziskuje nove stvari. Verjetno zato rada rešujem probleme. Hitro jih razumem in prijatelji se pogosto obračajo name po nasvet. Zelo dobro jim prisluhnem in svetujem, kako lahko razrešijo svoje težave. Moja težava pa je ta, da mi črke plešejo po listih. Pri tem mi zaenkrat še niso znali pomagati ne prijatelji, ne starši in tudi ne učitelji. Precej nerodno mi postane, ko moram kaj prebrati na glas in se zato ves čas trudim, da nihče ne bi opazil mojih spodrsljajev. Še s table ne morem prav prepisati besed, kar je ostalim najlažja naloga. Ko vem, da bom morala glasno prebrati odstavek, se vedno začnem bati, saj vem, da se bom morala zelo potruditi, da bom vsaj za silo prebrala besedilo. Že vnaprej pa me skrbi tudi, koliko sošolcev mi bo dejalo, da berem kot prvošolka, čeprav sem že v petem razredu. Besedilo si preberem večkrat in si v glavi skušam razčleniti besede na posamezne črke. Najtežji so priimki in nove, neznane besede. Pa tudi znane besede mi povzročajo težave. Najbolj me zbegata črki b in d, pa tudi črke j ne znam nikoli postaviti na pravo mesto. Na srečo imam pri pisanju testov več časa kot sošolci, a včasih se mi zdi, da mi to prilagoditev na skrivaj očitajo, zamerijo. Še posebno, kadar dobim dobro oceno. Tudi oni imajo ves čas občutek, da je časa premalo, in zdi se jim, da nisem zares toliko počasnejša od njih. Dobro znam skriti in nadomestiti svoj primanjkljaj, da tako mislijo in si ne morejo niti predstavljati, kako me prestraši branje knjig, ki je drugim v kratkočasenje in zabavo. Veliko bolje kot branje mi gresta petje v šolskem pevskem zboru in ples. Trenutno se pripravljam na državno tekmovanje v modernem plesu, s pevskim zborom pa smo prejšnji teden nastopali na šolski dobrodelni prireditvi.

Navodila za natečaj

Zgoraj so prikazani portreti treh osnovnošolcev.

Nekega dne so se učenci udeležili šolske ekskurzije po slovenski pokrajini, ki je vključevala druženje z učenci s celotne šole. Čez dan so raziskovali gozdove, prenočevali pa so v počitniškem domu. Ker mobilni telefoni niso delovali, so jih pustili v domu. Večja skupina učencev je po kosilu odšla na pohod po gozdu. Po enourni hoji se je manjši del učencev, v katerem so bili tudi Tadej, Andrej in Katja, ločil od ostalih. Zamotili so se z opazovanjem živali in sploh niso opazili, kdaj so na območju ostali sami. Ko so želeli nadaljevati pot, so kmalu ugotovili, da ne vedo, v katero smer naj hodijo. Učenci so na kup dali vse predmete, ki so jih imeli pri sebi: papirnat zemljevid, svinčnike, hrano, vodo, svetilko, fotoaparat, elastike za lase, liste papirja, žvečilni gumi. Morda si lahko z njimi pomagajo.

Kako bodo v danih okoliščinah reagirali Katja, Tadej in Andrej? Predstavi, kako lahko s svojo drugačnostjo pripomorejo k razrešitvi situacije! Lahko zavzameš pogled le enega izmed njih ali pa vidik zunanjega opazovalca. Če želiš, lahko vključiš tudi druge osebe, ki so se znašle v situaciji skupaj z njimi.

Starostna skupina: vsi učenci in učenke osnovnih in srednjih šol.

Temo lahko po želji predstavite v katerikoli obliki, kot so na primer: strip, slika, esej, fotografija, video posnetek in lutkovna igrica. Lahko napišete pesem, ali pa ustvarite kaj čisto drugega. Izdelki so sprejemljivi v katerikoli tehniki.

Rok za oddajo

Izdelki morajo biti oddani najkasneje do petka, 19. februarja 2016 na naslov: Inštitut za patološko fiziologijo, Zaloška 4, 1000 Ljubljana, s pripisom Sinapsin natečaj. Formular za prijavo izdelka lahko udeleženci oddajo po spletu ali preko pošte.

Kriteriji

Kriteriji za izbiro najboljšega izdelka so trije:

 • izvirnost,
 • ustreznost temi,
 • izvedba.

Organizator razpisa si pridržuje pravico do prilagoditve kriterijev glede na prispele izdelke.

Potrdila in nagrade

Najboljši izdelki bodo razstavljeni oz. predvajani na Tednu možganov, ki bo potekal od 14.–19. marca 2016, v Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU, v Ljubljani, kjer bo zmagovalni izdelek tudi nagrajen. Vsak sodelujoči posameznik bo na slavnostni podelitvi nagrad ob zaključku tedna prejel tudi potrdilo o udeležbi, ki ga bo izdala SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost.

Prevzem izdelka

Svoj izdelek lahko prevzamete takoj po razstavi ob koncu Tedna možganov, v soboto 19. marca 2016, oziroma nam datum prevzema sporočite najkasneje do 29. aprila 2016 na elektronski naslov natecaj@sinapsa.org. V primeru, da izdelka v tem času ne prevzamete, se zavrže.

Pravila natečaja

 1. Na natečaju lahko sodelujejo učenke in učenci osnovnih in srednjih šol v Republiki Sloveniji ter učenci in učenke šol s slovenskim učnim jezikom v tujini.
 2. Natečaj ima skupen naslov: Portreti drugačnosti. Znotraj te teme lahko učenke in učenci poljubno izberejo naslov svojega izdelka.
 3. Vsak učenec oz. skupina učencev lahko v natečaju sodeluje le z enim izdelkom oz. eno smiselno ustvarjalno celoto.
 4. Upoštevali se bodo samo pravočasno prispeli izdelki, ki bodo vsebinsko ustrezali temi letošnjega natečaja in drugim predpisanim pogojem.
 5. Vsi izdelki, ki sodelujejo v natečaju, naj bodo opremljeni s spremnim listom, na katerem naj bodo navedeni naslednji podatki: ime in priimek avtorja, starost, razred, šola (natančen naziv in kraj), datum izdelave ter naslov prebivališča (začasnega ali stalnega), kamor bomo lahko poslali potrdilo o udeležbi in morebitni nagradi. Izdelke lahko oddate tudi preko spletnega obrazca, ki ga bo SiNAPSA v ta namen pripravila na svojih spletnih straneh, www.sinapsa.org.
 6. Rok za oddajo izdelkov je petek, 19. februar 2016.
 7. SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost, bo sestavila komisijo, ki bo ocenjevala vse prispele izdelke. Avtorji zmagovalnih del bodo o tem obveščeni najkasneje do četrtka, 25. februarja 2016. Društvo lahko za pomoč pri ocenjevanju izdelkov zaprosi zunanje ocenjevalce.
 8. SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanost, si pridržuje pravico do reprodukcije, razstavljanja in objavljanja vseh del v nekomercialne namene.
 9. Za dodatne informacije v zvezi z natečajem lahko pišete na elektronski naslov natecaj@sinapsa.org.

SiNAPSA vas tudi letos toplo vabi na Teden možganov, ki se bo odvijal od 14. do 19. marca 2016, v prostorih Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, v Ljubljani. Letošnja tema je Spektri nor(maln)osti, program pa bo objavljen na spletni strani.


© SiNAPSA 2003-2012