Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji

Ljubljana, 15. 3. 2018

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

12.00 Čudežno potovanje (Sen to Chihiro no kamikakushi)
Hayao Miyazaki, 2001, 125 min

Ko deklica Chihiro in njena družina na poti v novi dom zaidejo s ceste, se znajdejo v čarobnem svetu govorečih žabcev, brezobraznih bitij in rečnih bogov. Chihiro čaka težka naloga - rešiti mora svoje starše pred posledicami njihove lastne požrešnosti, pri čemer jo vodijo pogum, sočutje in ljubezen, s katerimi vztrajno kljubuje izkrivljenim vrednotam sanjskega sveta, v katerem se je znašla.

Po projekciji bo sledila razprava, ki jo bosta vodili Tereza Brlek Čufer, študentka psihologije, in Alina Holnthaner, študentka medicine.

Vstop je prost. Brezplačne vstopnice je pred projekcijo potrebno prevzeti na blagajni Slovenske kinoteke.


SiNAPSINE delavnice za odrasle

Šantlova dvorana, Akademija za glasbo, Stari trg 34

16:00-17:00 Glasbena delavnica
Izvajalci: Mateja Tomac Calligaris
Število udeležencev: 20

Na delavnici bomo ob poslušanju dela s področja klasične glasbe odkrivali osnovne tri dimenzije glasbene govorice - ritem, melodijo in harmonijo. Udeleženci bodo vabljeni k aktivnemu sodelovanju (petje, gibanje ob glasbi).

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected] do 11. marca 2018 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Delavnico bo vodila Mateja Tomac Calligaris, ravnateljica Glasbenega centra Edgar Willems iz Ljubljane.


Medicinska fakulteta, Korytkova ulica 2

Klinična predavanja: Med tančicami realnosti

16.00–16.50 Možgani kot miselni potepuhi
Jurij Dreo, nevroznanstvenik in raziskovalec
Vzdrževanje zdravega ravnotežja v organizmih je skoraj vedno borba med nasprotujočimi si procesi. Pa vendar nekatere miselne procese, kot sta koncentracija in pozornost na trenutno nalogo, kulturno pogosteje kategoriziramo kot dobre in zaželene, nasprotno stanje begajočih misli, nefokusirane refleksije ali tavanja zavesti pa kot slabe in odvečne. Nova dognanja v nevroznanosti pa morda nakazujejo, da je tudi na take miselne procese moč gledati kot na nasprotujoče si sile, nekakšen jin-jang v možganih, ki služi doseganju optimalnega ravnovesja.

16.55–17.45 Hipnotizirani možgani
asist. dr. Jasmina Markovič Božič, anesteziologinja
Hipnoza je definirana kot stanje zavesti z usmerjeno pozornostjo, zmanjšano zunanjo zavestnostjo in povečano sugestibilnostjo. Medicinska hipnoza je nefarmakološka metoda s številnimi koristnimi učinki za zmanjšanje stresa in drugih težav povezanih z operacijo ali posegom. Hipnosedacija je kombinacija sedacije, področne anestezije in hipnoze kot terapevtske komunikacije, ki jo uporabljamo pri nas za možganske operacije v budnem stanju (awake neurosurgery).

17.45–18.05 Odmor

18.05–18.55 Lucidne sanje - med budnostjo in sanjanjem
Maja Gostič, psihologinja
Lucidne sanje so vrsta sanj, za katere ne veljajo enake zakonitosti kot za navadne sanje. Lucidnost (jasnost, bistrost) v sanjah je zavedanje, da sanjamo. To zavedanje si lahko predstavljamo kot kontinuum od kratkega trenutka zavedanja ‘Sanjam!’ do zavestnega nadziranja in spreminjanja sanj. Preko različnih tehnik, ki so se po navedbah študij izkazale za uspešne, lahko v različne namene spodbujamo in razvijamo sposobnost lucidnega sanjanja.

19.00–19.50 Fenomenološke značilnosti sanj in psihoz - pomen za klinično prakso
prof. dr. Borut Škodlar, psihiater
Sanje imajo nekatere skupne fenomenološke značilnosti s psihotičnimi stanji. Mnogo je med sanjami in psihozami tudi analogij. Vendar so velikega pomena tudi razlike. Za razvoj psihoze mora biti prisoten občutek zase (zavedanje sebe), ki se zaplete in razplete v psihotično zgodbo. V sanjah se zavedanje sebe ne pojavlja na poln način, tudi v lucidnih sanjah ne. Brez zavedanja sebe in zgodbe, izvirajoče iz njega, torej ni možen razvoj psihoze, kar postavlja med sanje in psihozo pomembno ločnico. Takšno razlikovanje in diferenciacija pa imata pomembne implikacije za klinično prakso.


Narodna galerija, Prešernova cesta 24

Kustos za en dan

18.00–19.00 Prof. dr. Zvezdan Pirtošek predstavi nevroznanstveni pogled na umetnost

V Narodni galeriji je vsak tretji četrtek v mesecu cikel vodstev Kustos za en dan, ko izbrani posamezniki, ki niso umetnostni zgodovinarji, predstavijo izbor najbolj ljubih umetnin. S tem ciklom smo začeli po slavnostnem odprtju prenovljene Narodne galerije v začetku leta 2016 in je med našimi obiskovalci zelo priljubljen. Tako Narodna galerija odpira vrata drugačnim pogledom, povezuje različna znanja in zvrsti umetnosti, odkriva zgodbe za umetninami, pri vsem tem pa je najpomembnejši osebni pečat, ki ga na vodstvu z obiskovalci v prijetnem vzdušju deli izbrana znana osebnost.

Navdušenci nad umetnostjo, vabljeni, da se pridružite tokrat družbi nevroznanstvenika v vlogi kustosa za en dan!

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek je profesor nevrologije in predstojnik Katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Je vodja raziskovalne enote na Kliničnem oddelku za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki ter soustanovitelj srednjeevropskega meduniverzitetnega študija Kognitivne znanosti.

Dogodek organizira Narodna galerija. Vstopnina: 5 €.


© SiNAPSA 2003-2012