Možgani - Zgodba od znotraj

SiNAPSA | 11. 5. 2014

V četrtek bodo Ljubljano zasedli Možgani. Na Gospodarskem razstavišču od 15. maja do 24. avgusta gostuje razstava Ameriškega naravoslovnega muzeja “Možgani - Zgodba od znotraj”.

Izjemno poučna razstava je zgodba za vse generacije, o tem, kako možgani delujejo. Razstava se opira na raziskave in tehnologijo 21. stoletja. Vsebina razstave je razdeljena na sklope: osnovne informacije o možganih, čutila možganov, čustva možganov, razmišljanje in spreminjanje možganov ter možgani 21. stoletja. Obiskovalci se na poljuden način seznanijo z neverjetnimi sposobnostmi možganov s pomočjo dovršenih, interaktivnih eksponatov, modelov. Naj naštejemo le nekatere: prikaz dogajanja v možganih ob plesnih gibih na tridimenzionalnem modelu možganov; interaktivna igra, ki razkriva, kako se učimo tujih jezikov; prikaz razlik med kratkoročnim in dolgoročnim spominom; interaktivna plošča z Braillovo pisavo, kjer ugotovimo kako je mogoče za branje uporabiti čutilo tipa; možgani, kjer je vidno, kako jih je poškodovala alzheimerjeva bolezen; igre, ki omogočajo ohraniti bister um; interaktivni kiosk s prikazom, kako nevrotransmiterji prenašajo sporočila; projekcija funkcijske magnetnoresonančne slike možganov, posnete takrat, ko znane osebnosti opravljajo dejavnost npr. košarkar igra košarko; model možganov, ki ga obiskovalci lahko razstavljajo, umetniške instalacije na temo možganov in še mnogo več na 1300 kvadratnih metrih razstavnih površin.

Več o razstavi najdete na spletnih straneh www.brains.si.

SiNAPSA je glavni strokovni partner razstave in pripravlja bogat spremljevalni program. S podporo Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Ljubljani smo pripravili cikel preko 40 predavanj z naslovom “Možgani in..” . Predavali bodo slovenski nevroznanstveniki, predavanja pa so namenjena širši javnosti in so brezplačna. Program predavanj je objavljen na www.sinapsa.org.

Se vidimo na Možganih!

SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012