13. številka eSinapse

Uredništvo eSinapse | 12. 10. 2017

Spoštovani,

vabimo vas k branju 13. številke eSinapse, revije za znanstvenike, strokovnjake in nevroznanstvene navdušence.

V novi številki preberite kako stalna dostopnost do informacij na internetu vpliva na naš um, o čemer piše Matej Perovnik. Dolores Trol predstavlja, kako v dobi interneta z lahkoto pride do javnega sramotenja in kakšno vlogo ima to v družbi, Nina Purg pa kako se naši možgani soočajo z obdelavo in združitvijo različnih virov informacij.

V številki obravnavamo več kliničnih tem. O vlogi črevesnega mikrobioma pri odzivu na stres piše Vesna van Midden, medtem ko se Jasmina Kerčmar sprašuje kakšne posledice stres pušča na človeškem in živalskem organizmu. Jasna Šuput Omladič in Simona Klemenčič predstavljata vpliv hiperglikemije na delovanje možganov. Nejc Steiner in Saba Battelino pišeta o redki neozdravljivi dedni bolezni nevrofibromatozi, ki jo označuje napredujoče obolenje centralnega in perifernega živčevja.

Za konec preberite tudi kako je magnetna resonanca v pomoč pri spremljanju normalne anatomije in bolezenskih stanj obraznega živca, prispevek Roka Banka in Mateja Vrabca in kakšen zdravilni potencial ima psihadelična izkušnja, o čemer razmišljata Anja Cehnar in Jona Basle.

Vabljeni k branju,
uredništvo eSinapse


© SiNAPSA 2003-2012