Vabilo: (Do)živeti umetnost - nevroznanost v doživljanju umetnosti

Nastja Tomat | 13. 4. 2021

Kaj je smoter umetnosti? Da nas prevzame in presune? Ali je potem umetnikov namen ustvarjanja izdelovanje del, ki bi ga osupnila? Kakšno vlogo pri tem igra galerija kot prostor, ki omogoča doživljanje umetnosti z njenim neposrednim stikom? Kaj pa estetika, čustva in naš razum? In navsezadnje znanost, ki se skuša prebiti v svet prvoosebnega doživljanja – se lahko preučevanja doživljanja sploh lahko lotimo s klasičnimi znanstvenimi metodami? Kaj se pri doživljanju dogaja v možganih? Kakšno vlogo igra vizualna percepcija? So nam lahko občutki prevzetosti odvzeti kot posledica nevrodegenerativnih sprememb ali okvar vida?

Vabimo vas, da se nam pridružite na okrogli mizi v četrtek, 15. 4. 2021 ob 18:00 preko ZoomWebinars in na YouTube prenosu v živo na kanalu SiNAPSE. S pomočjo panelistov, izr. prof. dr. Urbana Kordeša, Nataše Braunsberger in Igorja Šivca Trampuža, se bomo potopili v svet umetnosti in prvoosebnega doživetja.

Izr. prof. dr. Urban Kordeš je vodja programa kognitivna znanost na Univerzi v Ljubljani in ustanovitelj raziskovalne skupine Observatorij. Diplomiral je iz matematične fizike, magistrski in doktorski študij pa je končal na področju filozofije kognitivne znanosti. Raziskovalno se ukvarja z empirično fenomenologijo, nevrofenomenologijo, globinskim raziskovanjem, metodami v raziskovanju netrivialnih sistemov in s kolaborativnim raziskovanjem v kognitivni znanosti.

Nataša Braunsberger je diplomirala iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za svoje diplomsko delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado Filozofske fakultete. Že vrsto let je zaposlena v Oddelku za izobraževanje in animacijo v Narodni galeriji, kjer se ukvarja s prezentacijo in interpretacijo kulturne dediščine javnosti, pripravo programov in dogodkov za različne starostne skupine in ranljive skupine, zato dobro pozna galerijske obiskovalce, njihove želje in razmišljanje, pa tudi njihov okus.

Igor Šivec Trampuž je zdravnik oftalmolog, ki se ukvarja tudi s slikarstvom. Študiral je na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, nato pa se je izpopolnjeval v tujini, med drugim na uglednem inštitutu za očesno mikrokirurgijo IMO v Barceloni. Slikati je začel že kot otrok. Slikarsko znanje je pridobival pod taktirko številnih mentorjev, med drugim pri akademskih slikarjih Marjanu Zaletelu, Janezu Kovačiču in Tonetu Račkem. Poleg tega deluje tudi kot član Likovne skupine Leon Koporc ter KUD KC in MF dr. Lojz Kraigher. Svojo ljubezen do narave prikazuje s številnimi oljnimi in pastelnimi slikami, v ospredje njegovih interesov pa stopajo predvsem slike pokrajine.

Okroglo mizo lahko v živo spremljate preko YouTube prenosa: https://youtu.be/9DnjMW13fzE. Posnetek bo po dogodku na voljo na YouTube kanalu SiNAPSE.

Našim gostom boste lahko preko aplikacije Sli.do postavili tudi svoja vprašanja.

Prisrčno vabljeni, organizacijska skupina Galeristi v sodelovanju z Narodno galerijo


© SiNAPSA 2003-2012