Vabilo na Teden možganov 2022: Utelešeni

Organizacijska skupina Tedna možganov | 27. 2. 2022

Spoštovani,
  
Leto je spet naokoli in z veseljem vas vabimo na vsakoletni celotedenski dogodek Teden možganov, ki bo letos potekal od 14. do 18. marca 2022. Letošnji dogodek nosi naslov Utelešeni, z osrednjo temo ‘telo in možgani’.

Vsak izmed nas je edinstven preplet telesnih in miselnih procesov. Brez telesa nas ni, pa vendar se včasih počutimo, da smo vanj ujeti. Spet druge dni nam omogoča občutke presežnosti in močnega ugodja, morda preveč poredko pa se ga enostavno zavedamo in smo hvaležni za vse, kar nam nudi. Kakšno vlogo ima telo pri procesih, za katere bi na prvi pogled rekli, da so zgolj psihološki? In kako naša duševnost vpliva na naše občutke utelešenosti?

V središču pozornosti bo vprašanje, na kakšne načine se naši možgani prepletajo s preostalim telesom. Vprašali se bomo, kdaj in zakaj v zgodovini je do konceptualnega razkola med možgani in telesom sploh prišlo, kako je to vplivalo na naše razumevanje in raziskovanje možganov ter duševnosti in kaj na to pravijo sodobne teorije v kognitivni znanosti. Kaj pa nam o konceptu utelešenosti povejo različne nevrološke motnje, zaradi katerih je naše doživljanje lastnega telesa spremenjeno? Vprašali se bomo tudi, na kakšne načine telesna vadba, meditacija in molitev vplivajo na avtonomno živčevje. Razmišljali bomo o tem, kako svoje telo doživljajo transspolne osebe in gibalno ovirani ter kako je doživljanje lastnega telesa spremenjeno pri depresiji, shizofreniji in demenci. V našem telesu pa nismo sami – govorili bomo tudi o tem, kako mikroorganizmi v našem črevesju komunicirajo z našimi možgani in sodelujejo pri odzivu na stres. Teden bomo zaključili z okroglo mizo o posledicah, ki jih lahko na našem telesu pusti travma.

Predavanja bodo skozi cel teden spremljale delavnice na temo čuječnosti, meditacije, dotika in giba, prav tako tudi delavnice za otroke ter filmske projekcije s komentarji. 

Dogodek bo v Ljubljani potekal v živo, v Atriju ZRC (Novi trg 2), simultano pa se bo prenašal tudi preko spleta na Youtube kanalu društva SiNAPSA, slovenskega društva za nevroznanost.  

Vzporedni program bo potekal tudi v Mariboru (v živo in prenos preko spleta), Kopru (samo v živo) in v Novem mestu (samo v živo). 

Več informacij o dogodku in programu je dostopnih na spletni strani Tedna možganov in Facebook dogodku.

Veseli bomo, če boste dogodek delili tudi z drugimi, ki jih tema utegne zanimati.  

Prisrčno vabljeni,
  
organizacijska skupina Tedna možganov  
SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost 


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012