SiNAPSA, četrtek, 28. marec 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Svetovni dan možganov 2022

Svetovni dan možganov 2022

22. julij 2022 je Svetovni dan možganov (SDM). Svetovna nevrološka zveza vsako leto ob tem dnevu izpostavi eno izmed žgočih tem v nevrologiji, klinični stroki, ki se posveča možganom. Lani je bila v središču pozornosti multipla skleroza, letos pa bo SDM posvečen zdravju možganov in prizadevanjem, da imamo vsi prebivalci planeta enake možnosti za zagotavljanje optimalnega zdravja možganov.

V ta namen bo letošnja akcija pod sloganom Zdravje možganov za vse! posebno pozornost namenila:

  1. osveščanju javnosti o tem, da je zdravje možganov predpogoj za telesno, duševno in socialno blagostanje;

  2. preprečevanju bolezni in motenj možganov (številne nevrološke motnje lahko preprečimo ali omilimo),

  3. zagovorništvu vseh aktivnosti, ki posamezniku in družbi olajšujejo tvorno skrb za zdravje možganov,

  4. izobraževanju, ki je eden izmed ključnih dejavnikov za zagotavljanje zdravja možganov, in

  5. enakopravnosti vseh ljudi z motnjami v delovanju možganov pri dostopu do potrebnih informacij, pravočasne diagnostične obravnave, ustrezne zdravstvene oskrbe in rehabilitacije.

SiNAPSA s svojimi aktivnostmi že 19 let pokriva prve 4 kategorije dejavnosti v prid zdravju možganov. Zadnja od dejavnosti, ki smo jih namenili temu, je program krepitve in varovanja zdravja Zdrav duh v zdravi glavi (ZDZG), ki ga v zadnjih 3 letih sofinancira Ministrstvo za zdravje. Osrednje komunikacijsko orodje programa ZDZG je spletišče zdravaglava.si, kjer objavljamo povzetke znanstvenih objav o raziskovanju in skrbi za zdravje možganov. Za lažjo orientacijo smo vsebine organizirali v pet sklopov: prehrana, gibanje, umovadba, spanje in izraba prostega časa. Za vse, ki bi želeli biti na tekočem z znanstvenimi objavami na temo zdravja možganov, pripravljamo tudi mesečnik Akcijski potencial, na katerega se lahko naročite na spletni strani zdravaglava.si. Lahko pa nas spremljate tudi na družbenih omrežjih, kjer vsak teden objavljamo poleg povzetkov tudi popotnice, kvize in razlage nevroznanstvenih pojmov.

Spletišče zdravaglava.si je vzniknilo iz raziskave, ki smo jo izpeljali leta 2017 pod okriljem študentskega projekta Z možgani za možgane. Raziskava je botrovala objavi znanstvenega poročila, na podlagi tega pa je nastala tudi ilustrirana brošura Zdravje možganov.

V SiNAPSI se pridružujemo prizadevanjem Svetovne nevrološke zveze za obeležitev SDM in vabimo vse strokovnjake, raziskovalce, društva bolnikov in skrbnikov ter druge deležnike, da po najboljših močeh in na svoj način izrabijo 22. julij 2022 v prid boljši skrbi za zdravje možganov. S temi prizadevanji bomo prispevali k uresničevanju ravnokar sprejetega globalnega akcijskega načrta Svetovne zdravstvene organizacije, ki se v največji meri posveča prav uresničitvi izboljšane skrbi za zdravje možganov in preprečevanje nevroloških bolezni po vsem svetu.

Za vse, ki bi želeli uporabiti promocijske materiale Svetovne nevrološke zveze, je tu povezava do spletne orodjarne s predlogami, ki jih lahko uporabite v svojem oglaševanju. V ekipi ZDZG smo za oglaševanje SDM v slovenskem jeziku pripravili nabor slikic, ki so vam prav tako na voljo.

Več lahko preberete v časopisu Delo – Znanost

Maja Bresjanac
v imenu ekipe ZDZG in spletišča zdravaglava.si

Sprejeto: 20.7.2022
Objavljeno: 21.7.2022