Kako si zapomniti več

O spominu bi lahko zapisali veliko pomembnih besed. Je hkrati izjemno bogastvo, saj nam omogoča povezovati preteklost s sedanjostjo v prihodnost ter je podlaga naše osebnosti in občutka sebe, je vir frustracij, ko se nikakor ne moremo spomniti pomembne informacije, je neusmiljeno preklestvo, ko bi radi izbrisali ali spremenili napake, ki smo jih zagrešili v preteklosti.

Spomin je gotovo med najbolj preučevanimi duševnimi sposobnostmi. O njem zelo veliko vemo, hkrati pa to znanje uporabljamo mnogo redkeje, kot bi lahko. Že majhni triki nam omogočajo, da si lahko zapomnimo več in za dlje časa, če smo le pripravljeni vložiti malce miselnega napora. Sledite navodilom in naučili se boste enega izmed njih.

Pa najprej poglejmo, kako dober spomin imamo. Ko boste pripravljeni, kliknite na prvo povezavo. Odprla se bo stran s slikami večih predmetov. Vaša naloga je, da si skušate v 30 sekundah, kolikor bo stran ostala odprta, zapomniti čimveč naslikanih predmetov. Ko se bo stran zaprla, si na list papirja zapišite vse predmete, ki ste si jih uspeli zapomniti. Ko se ne boste spomnili ničesar več, kliknite na naslednjo povezavo. Ponovno se vam bo odprla ista slika in preverili boste lahko, koliko predmetov ste si pravilno zapomnili. Na list papirja si potem zapišite, koliko predmetov ste si pravilno zapisali in koliko ste jih morda dodali. (Če želite, si lahko prispevek pretočite tudi na svoj računalnik v obliki PowerPoint predstavitve ali za srečneže z Apple Macintosh računalniki v obliki Keynote predstavitve - obe sta pripeti spodaj - ter svoje pomnenje preverite z njo.)

Ste pripravljeni? Predmete si oglejte tu. Svoj spomin pa preverite tu.

Ste se potrudili? Mislite, da bi si lahko zapomnili več? Pa poskusimo.

Raziskave kažejo, da si ljudje najtežje zapomnimo nepovezane informacije, še posebej takšne, ki nimajo pravega smisla. Če si hočemo nove informacije dobro zapomniti, jih je potrebno med seboj povezati in nasloniti na obstoječe znanje. Če nam uspe informacije med seboj tesno povezati, potem je dovolj, da se spomnimo ene izmed nijh in ta nas bo pripeljala do ostalih. Če informacije med seboj niso povezane, se bomo morali brez pomoči spomniti vsake posebej.

Ljudje smo navajeni, da si predmeti in dogodki okoli nas sledijo v smiselnem zaporedju in so vzročno-posledično povezani v celostno zgodbo. Eden izmed možnih načinov povezovanja informacij, ki si jih želimo zapomniti, je, da jih prepletemo in povežemo v smiselno zgodbo. Predmete na naši prvi sliki bi tako lahko povezali v naslednjo zgodbico:

"Lansko leto smo se z letalom peljali na počitnice. Živeli smo v šotoru. Vsak dan smo si obuli pohodne čevlje in se odpravili na kakšen izlet, kjer smo s fotoaparatom poslikali veliko slik. Pogosto smo bili na plaži, kjer smo z lončkom in lopatico gradili peščene gradove, Matija pa je ujel tudi meduzo. Zvečer smo prižgali luč in kartali v pozne ure. Pogosto smo s svinčnikom pisali babici, jo vprašali, kako ji rastejo buče in jo prosili naj počoha našega mačka Murija in zajčka Cofka".

Bi si tako res zapomnili več? Če želite preveriti, se pripravite, da si zapomnite nov niz predmetov. Ko boste kliknili na tretjo povezavo, se vam bo odprlo okno z novo sliko. Predmete, ki se vam bodo prikazali na tej sliki, poskušajte sedaj sami povezati v zgodbico. Nikar preveč ne razmišljajte, saj imate časa zopet samo 30 sekund. Pustite svojim asociacijam prosto pot in se nikar ne bojte, da bo zgodba čudna. Bolj kot bo nenavadna, več si boste lahko zapomnili, pomembno je le, da z njo predmete povežete med seboj.

Ko bo slika izginila, si na list papirja ponovno zapišite vse predmete, ki se vam jih je uspelo spomniti. Ko ste zapisali vse, kliknite na četrto povezavo in preverite, koliko predmetov ste si pravilno zapisali in koliko ste jih morda dodali.

Pripravljeni? Predmete si oglejte tukaj. Svoj spomin preverite preverite tu.

Sedaj primerjajte svoje rezultate s prve in druge slike. Večina ljudi si precej bolje zapomni elemente, kadar jih poveže v zgodbo. Če vam morda ni najbolje uspelo, nikar ne bodite razočarani, saj ste verjetno poskusili prvič. Kot vse metode, s katerimi si lahko olajšamo zapomnenje in priklic informacij, je tudi ta takšna, da zahteva nekaj vaje in miselnega napora. Če ne boste obupali, ampak poskusili večkrat v različnih situacijah, se vam bo vložen trud zagotovo obrestoval.

Upoštevajte tudi, da razlike v pomnenju pogosto niso opazne na kratki rok, ko so vsebine še živo v spominu, temveč predvsem po daljšem času. Čez kakšen dan ali dva se skušajte ponovno spomniti predmetov, ki ste jih videli tu. Zapišite jih na list in ponovno preverite, koliko ste si jih zapomnili iz prve in koliko iz druge slike. Rezultati vas utegnejo presenetiti.

Grega Repovš

P.S.: Če želite, lahko prispevek pretočite tudi na svoj računalnik v obliki PowerPoint predstavitve ali za srečneže z Apple Macintosh računalniki v obliki Keynote predstavitve.

Priponka: KakoSiZapomnitiVec.pps
Priponka: KakoSiZapomnitiVec.key.zip

Grega Repovš
21. 3. 2005, 21:44:45

Vaša ocena prispevka:
(Prispevek ocenite tako, da kliknete na želeno zvezdico.)


Teden možganov: 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004

Možgani kot na dlani | Nevroznanost, prvi koraki | O tednu možganov | Natečaji
Poljudno o možganih | Možgani v novicah | Vprašanja in odgovori
Možgani: navodila za uporabo | Zabavno o možganih
Povezave

Zamisel in izvedba Grega Repovš, urednik Jurij Bon in skupina "Teden možganov".

 

Možgani: navodila za uporabo

Kako si zapomniti več