SiNAPSA, Thursday, 18. July 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Pogovor z dr. Picom Caronijem

Matej Markota

Dr. Pico Caroni, nevrobiolog iz inštituta Friedericha Miescherja v švicarskem Baslu in programski vodja Zveze evropskih nevroznanstvenih društev (FENS), je avtor več odmevnih nevroznanstvenih odkritij v preteklih desetletjih. V zadnjih mesecih je zaradi priprav Sinapsine nevroznanstvene konference 2011, ki jo podpira FENS, večkrat obiskal Ljubljano.

Matej Markota V zanimivem pogovoru za SiNAPSO, ki ga je nedavno objavil časopis Delo in ga v celoti lahko preberete na njihovi spletni strani1, poleg svojega znanstvenega dela razkriva tudi svoja stališča do politike, vloge visokega izobraževanja in znanstvenega raziskovanja v družbi. Takole pojasnjuje zadnje vznemirljive izsledke svoje raziskovalne skupine:

“… Pokazali smo, da postanejo spomini na travmatične dogodke zelo odporni …, Dr. Pico Caroni ko v možganskem predelu, ki se imenuje amigdala, nastanejo perinevronske mreže. Nato smo ugotovili, da razgradnja teh mrež omogoči izgubo spomina na travmatične dogodke. Zato mislimo, da je nastanek perinevronskih mrež odgovoren za zaključek kritičnega obdobja, ko je spomin na travmatične dogodke še mogoče izbrisati ali spremeniti.”

V okviru Tedna možganov (14. – 20. marec 2011) smo se programiranja in brisanja spominov dotaknili skozi ogled filmov v Kinoteki, ki so jih pospremili strokovni komentarji.

    ___
  1. Članek je dostopen zgolj uporabnikom portala delo.si s Premium računom. Z dovoljenjem medijske hiše Delo objavljamo pogovor tudi na naši strani

Matej Markota, dr. med.
SiNAPSA