SiNAPSA, petek, 29. marec 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Teden možganov nekoč in danes

Breda Podjaveršek

Vsi, ki berete to revijo, ste že več kot seznanjeni s projektom Teden možganov, ki se od leta 2004 vsak tretji teden v marcu odvija na slovenskih tleh. V kratkem sestavku vam želim predstaviti namen tega projekta in vas popeljati na pot spominov od njegovega rojstva in prvih korakov do dogodka, ki se bo ponovno zgodil med 12.–18. 3. 2012.

Breda PodjaveršekZačelo se je ob koncu 20. stoletja z ustanovitvijo mednarodnega projekta Brain Awareness Week pod mentorstvom ameriške neprofitne organizacije nevroznanstvenikov Dana Alliance for the Brain. Danes v akciji sodeluje že več kot 60 držav in več kot 1600 organizacij, katerih namen je osveščanje laične in strokovne javnosti o osebnih in družbeno koristnih raziskovanj živčevja. V Sloveniji je to vlogo prevzela SiNAPSA.

SiNAPSA je slovensko društvo za nevroznanost, katerega poslanstvo je spodbujati nevroznanstveno izobraževanje na vseh ravneh, tako med strokovnimi kadri kot tudi v širši javnosti. Pri organiziranju Tedna možganov sodeluje z različnimi društvi in inštitucijami kot so: Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Slovenska kinoteka v Ljubljani, Nevrološka klinika UKC Ljubljana in Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Glavni namen Tedna možganov je izobraževati širšo javnost o koristih nevroznanstvenega raziskovanja za posameznika in družbo. Izsledki nove vseevropske raziskave o stroških bolezni možganov, ki je bila predstavljena v prispevku v prejšnji številki e-Sinapse, so pokazali, da “skupni stroški bolezni možganov daleč presegajo stroške kardiovaskularnih in onkoloških bolezni.1” To pomeni, da predstavljajo bolezni možganov v evropski družbi velik zdravstveni in ekonomski izziv. Prav gotovo je del reševanja problema spodbujati financiranje in osveščanje o pomembnosti nevroznanstvenih raziskav, širjenje znanja o delovanju in bolezni možganov med poljudnoznanstvenim prebivalstvom in strokovnjaki in nenazadnje razvoj preventivnih dejavnosti pri preprečevanju bolezni možganov. Pri slednjem mislimo predvsem na pomen primarne in sekundarne preventive, ki pomembno vplivata na razvoj bolezni.

V času Tedna možganov se z že opisanim namenom vsako leto zvrstijo različne strokovno obarvane, zabavno-poučne in ustvarjalne dejavnosti. Strokovnjaki na področju nevroznanosti predavajo o zanimivih temah, ki burijo duhove radovednih umov. Izpostavila bi pomen osveščanja javnosti o duševnih boleznih, ki so v današnji družbi še posebej stigmatizirana. Tekom let so se zvrstila številna predavanja na temo depresije, demence, psihoz in anksioznosti.

Že v prvih izvedbah Tedna možganov so organizatorji postregli z zanimivim, interaktivnim programom. Obiskovalci so lahko poleg predavanj sodelovali tudi v delavnicah, kjer so preizkušali svoj delovni spomin, se spoprijeli z reševanjem optičnih iluzij, izdelovali nevrone in jih povezovali v nevronske mreže. Delavnice so bile namenjene tako odraslim, kot tudi otrokom. Mladi so se lahko preizkusili tudi na natečaju “Možgani, zrcalo sveta”, v katerem se osnovnošolci in srednješolci iz celotne Slovenije potegujejo za nagrado s svojimi ustvarjalnimi izdelki kot so risbe, slike, haikuji in križanke. S to dejavnostjo želimo na prisrčen način približati nevroznanost mlajši populaciji, ki gradi našo prihodnost.

Del aktivnosti predstavljajo tudi spletne strani “Razgibajmo možgane”, na katerih lahko preko celega leta najdete številne vsebine, ki so v času Tedna možganov dopolnjene in razširjene.

“Dober glas se širi v deveto vas”, zato se je Teden možganov kaj kmalu razširil po celotni Sloveniji pod naslovom “Teden možganov na kolesih”. Tako je organizatorjem uspelo ponesti znanje o delovanju, raziskovanju in boleznih možganov tudi v druga mesta in kraje kot so Postojna, Maribor, Ravne na Koroškem, Murska Sobota, Brežice, Nova Gorica, Begunje na Gorenjskem, Koper in Celje.

Program je od leta 2007 začinjen še s sedmo umetnostjo. Sodelovanje s Slovensko kinoteko omogoča predvajanje zanimivih, tematskih filmov, ki so pospremljena s predavanjem strokovnjaka s področja nevroznanosti. V prijetno diskusijo ob koncu filma se nemalokrat aktivno vključijo tudi obiskovalci.

Na koncu dovolite, da na kratko predstavim dogajanje na Tednu možganov 2012, ki nosi naslov Komunikacija v možganih, možgani v komunikaciji. Osrednja tema je torej komunikacija, ki si jo lahko interpretiramo na različne načine, na različnih nivojih. Obstaja komunikacija med nevroni, ljudmi, družbami, kulturami, le-ta je lahko motena zaradi bolezni. Na to temo se bodo v prestolnici zvrstila predavanja, delavnice, okrogle mize in filmske predstavitve predvsem v prostorih Atrija Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in v Slovenski Kinoteki. Zanimivi dogodki so napovedani tudi drugod po Sloveniji: Maribor, Celje, Murska Sobota, Novo Mesto, Nova Gorica, Koper, Grosuplje, Velenje, Jesenice. Vsi, ki vas zanima nevroznanost, ste prisrčno vabljeni.

Za ogled programa letošnjega Tedna možganov obiščite http://www.sinapsa.org/TM/.

    ___
  1. Bon J., Pirtošek Z., Koritnik B. in Bresjanac M. (2011). Stroški bolezni možganov v Evropi 2010. eSiNAPSA, 3. 

Breda Podjaveršek, dr. med. Specializantka nevrologije