SiNAPSA, Monday, 15. July 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

ZDZG

Maja Bresjanac

Možgani so najpomembnejši naravni vir, brez katerega posameznik in skupnost nista kos izzivom stalno spreminjajočega se okolja. V našem interesu je, da možganov ne pustimo na cedilu.

Juvenal, pesnik v starem Rimu, je nekoč v pesnitvi našteval odlike zglednega življenja in zapisal tudi Mens sana in corpore sano, ki ga prevajamo s krilatico Zdrav duh v zdravi glavi. Ta besedna zveza je tudi privzeto ime programa krepitve in varovanja zdravja, ki ga pod okriljem SINAPSE izvajamo v prid vseživljenjske skrbi za zdravje možganov od leta 2019.

Glavno orodje programa je spletišče zdravaglava.si, kjer objavljamo povzetke znanstvenih raziskav, ki preverjajo vplive prehrane, spanja, telesne dejavnosti, umovadbe in preudarne izrabe prostega časa na počutje ljudi in zdravje možganov. Avtorji povzetkov raziskav so mladi strokovnjaki, člani projektne ekipe ZDZG, ter študenti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki pri izbirnih predmetih urijo veščine kritičnega branja znanstvenih objav in sporočanja znanstvenih izsledkov javnosti. Pri tem so nam v veliko pomoč strokovni svetovalci različnih strok, ki našim povzetkom dodajo širši kontekst in nove raziskave umestijo v zakladnico znanja.

Zdrav duh v zdravi glavi (ZDZG) smo uradno “zagnali” leta 2020, ko nam je Ministrstvo za zdravje odobrilo sofinanciranje za dobo 3 let. Do izteka programa (novembra 2022) smo objavili preko 130 povzetkov na spletišču zdravaglava.si, vzpostavili mesečnik Akcijski potencial, ki je v dveh letih nabral prek 250 naročnikov, ter oblikovali prepoznavne profile na družbenih omrežjih, kjer smo nabrali lepo število sledilcev in podpornikov. Uredili smo YouTube knjižnico posnetkov strokovnih predavanj in krajših promocijskih videov na teme od izobraževanja v nevroznanosti, prek izzivov, ki jih za posameznike in družbo predstavlja demenca, do duhovitih pet nasvetov za zdravo glavo, ki sta nam jih pomagala predstaviti Boštjan Gorenc - Pižama in Uroš Kuzma, v slovenski znakovni jezik pa jih je prevedla Maja Kuzma Ganić.

V navezi z ekipo, ki pod okriljem SiNAPSE organizira vsakoletni Teden možganov, smo izpeljali množico strokovnih predavanj po vsej Sloveniji in obeležili že tri nacionalne dneve možganov.

Ob izteku prvih treh let dela v ZDZG pa je morda najbolj dragocen dosežek ta, da nas je Ministrstvo za zdravje uvrstilo v program sofinanciranja tudi za naslednja tri leta. V ekipi se veselimo novih izzivov in napovedujemo, da bomo poleg nadaljevanja promocije znanstveno utemeljene skrbi za zdravje možganov v naslednjih letih:

  • zagotovili sistematično zbiranje podatkov o znanju in aktivni skrbi slovenske javnosti za zdravje lastnih možganov (podobno kot smo to naredili v raziskavi 2017 in poročali v knjižici Zdravje možganov);
  • oblikovali orodja za oceno tveganj za vodilne motnje v delovanju možganov, ki jih bomo testirali in ponudili javnosti skozi Centre za krepitev zdravja in preventivne točke v primarnem zdravstvenem varstvu;
  • dopolnili nacionalne strateške dokumente, da bodo izkazovali pomen vseživljenjske skrbi za zdravje možganov;
  • še poglobili sodelovanje z mediji, izobraževalnimi ustanovami in drugimi nevladnimi organizacijami v osveščanju in spodbujanju javnosti h krepitvi zdravja in preprečevanju motenj v delovanju možganov.

Upamo, da boste ZDZG v prihodnjih letih sledili, nas spodbujali in podprli, da skupaj prej naredimo več!

prof. dr. Maja Bresjanac,
LRPŽ,
Inštitut za patofiziologijo,
ULMF