SiNAPSA, Friday, 12. July 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Slovenski dan možganov, 16.3.2022

Prvič smo slovenski dan možganov obeleževali 16. marca 2016. Od tedaj ga vsako leto v marcu ponosno obeležujemo s povečanim ozaveščanjem o skrbi za možgane (Slika 1).

Slika 1
Slika 1: Letošnji slovenski dan možganov obeležujemo že sedmič in je namenjen promoviranju skrbi za zdravje možganov.

Razglasitev tretje srede v marcu za nacionalni dan možganov s strani Vlade Republike Slovenije (Sklep o razglasitvi slovenskega dneva možganov (pisrs.si)) ima poseben pomen tako za nevroznanost kot za splošno javnost, saj predstavlja vsakoletni simbolni izraz države, da si možgani zaslužijo več pozornosti in učinkovitejšo skrb. Nastal je po predlogu mednarodne iniciative Dana Alliance for the Brain in kot rezultat prizadevanj društva SiNAPSE in Slovenskega sveta za možgane. Gre za nacionalni izraz učinkovite zagovorniške kampanje Za možgane in ponosni smo lahko, da smo pri tem prvi v svetu. Z razglasitvijo slovenskega dneva možganov smo vzbudili tudi pozornost tujih nevroznanstvenih združenj in raziskovalcev, ki delujejo pod okriljem evropske federacije nevroznanstvenih društev FENS, in jih navdihnili z idejo o posebnem dnevu, ki je namenjen samo možganom. Zatorej bomo morda v prihodnje lahko uzrli še več takšnih dni tudi v drugih državah sveta, ki bodo po našem vzoru pripravile lastne nacionalne aktivnosti, osredotočene na skrb za zdravje možganov.

Sicer pa se v eSinapsi skozi vse leto posvečamo poljudnim in strokovnim objavam novosti v znanju o možganih. Pod okriljem SiNAPSE in ob podpori ARRS ter Ministrstva za zdravje vseskozi deluje tudi program Zdrav duh v zdravi glavi, kjer lahko na spletu (zdravaglava.si) in preko naročnine na e-novičnik Akcijski potencial najdete koristne informacije glede skrbi za zdravje možganov. V marcu pa, skupaj z drugimi skupinami društva SiNAPSA, pospešeno delujemo na promociji pomembnosti možganov in skrbi zanje. Tako tudi letos vabljeni na Teden možganov 2022, ki se bo odvijal med 14. in 18. marcem na različnih lokacijah po Sloveniji. Letošnji dogodek nosi naslov Utelešeni, saj bo osredotočen na odnose med možgani in preostalim telesom.

dr. Maša Čater
glavna urednica eSinapse

Sprejeto: 7.3.2022
Objavljeno: 14.3.2022