SiNAPSA, Thursday, 20. June 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Teden možganov 2022: Utelešeni (14. 3. – 18. 3. 2022)

Alina Holnthaner, Nika Jerman

Teden možganov (angl. Brain Awareness Week) je mednarodna iniciativa, pri kateri sodelujejo različne organizacije po vsem svetu, z namenom ozaveščati laično in strokovno javnost o koristih raziskovanja in poznavanja živčevja za posameznike in družbo. V Sloveniji poteka pod okriljem društva SiNAPSA, slovenskega društva za nevroznanost (Slika 1).

Slika 1
Slika 1: Teden možganov 2022 – Utelešeni. Avtor grafične podobe je Klemen Trupej.

Letos se bomo na Tednu možganov posvetili odnosu med možgani in preostalim telesom. Vsak izmed nas je edinstven preplet telesnih in miselnih procesov. Brez telesa nas ni, pa vendar se včasih počutimo, da smo vanj ujeti. Spet druge dni nam omogoča občutke presežnosti in močnega ugodja, morda preveč poredko pa se ga enostavno zavedamo in smo hvaležni za vse, kar nam nudi. Kakšno vlogo ima telo pri procesih, za katere bi na prvi pogled rekli, da so zgolj psihološki? In kako naša duševnost vpliva na naše občutke utelešenosti?

Tekom tedna se bomo spraševali, kdaj in zakaj v zgodovini je do razlikovanja med možgani in telesom sploh prišlo, kako je to vplivalo na naše razumevanje in raziskovanje možganov ter duševnosti in kaj na to pravijo sodobne teorije v kognitivni znanosti. Spoznali bomo osnove fiziologije gibanja ter se vprašali, kako na gibanje vpliva nevrološka bolezen. Izvedeli bomo, kako lahko s pomočjo športa in telesno usmerjenih intervencij vplivamo na naše razpoloženje ter kako si lahko s prakso čuječnosti pomagamo pri psihosomatskih oz. s stresom pogojenih telesnih težavah. Razmišljali bomo tudi o tem, kako svoje telo doživljajo transspolne osebe in gibalno ovirani ter kako je doživljanje lastnega telesa spremenjeno pri depresiji, shizofreniji in demenci. V našem telesu pa nismo sami – govorili bomo tudi o tem, kako mikroorganizmi v našem črevesju komunicirajo z našimi možgani in sodelujejo pri odzivu na stres. Izvedeli boste lahko tudi več o razvoju cepiva proti Alzheimerjevi bolezni in o terapevtski rabi psihedelikov v psihiatriji.

O teh in še o mnogih drugih vprašanjih bomo razmišljali v obliki predavanj, filmskih diskusij in delavnic skupaj s strokovnjaki z različnih področij. Program se bo odvijal v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in v Kopru, del programa pa bomo tudi simultano prenašali preko spleta.

Toplo vabljeni, da se nam pridružite, da telo sreča telo, tokrat končno v živo! Podrobnejši program si lahko ogledate na tedenmozganov.si.

Alina Holnthaner in Nika Jerman,
zdravnici pripravnici in vodji organizacijske skupine Teden možganov 2022

Sprejeto: 8.3.2022
Objavljeno: 12.3.2022