SiNAPSA, Sunday, 23. June 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

O upanju, sanjah, trdem delu in čudežih

Nadja Jarc

V Sloveniji te čase niso ravno najboljši časi. Ne v gospodarstvu, ne v politiki, niti ne v medicini. In v takih časih človeku preostane obupovanje ali pa upanje. Dalje začaran krog obupovanja ali pa konstruktivno uresničevanje v upanju tlečih sanj.

Nadja JarcV ne najboljših časih mediji pogosto radi pišejo o dramatičnih presežkih - na obeh straneh življenjske krivulje. Kljub ironiji, da je ravno neresnica in odsotnost stoletja starega preizkušenega recepta do pristnega uspeha, t.j. trdega dela, pogosto vzročna pot v težke čase.

V medicini imamo v teh časih veliko medijskih in utemeljenih dramatičnih presežkov. Zdravje je namreč vsakodnevni čudež, ki ga stalno zdrav človek ne zna ceniti. In povrnitev zdravja čudežno darilo življenja, znanosti, medicine.

Eden utemeljeno čudežnih medicinskih presežkov je zagotovo DBS (ang. deep brain stimulation) ali globoka možganska stimulacija (oz. tudi draženje globokih možganskih struktur). V Sloveniji je bila DBS prvič opravljena leta 2008 v Mariboru. V mesecu juniju pa so z njenim izvajanjem pričeli tudi v UKC Ljubljana. Mnenja ključnih vpletenih strokovnjakov smo zajeli v strokovni intervju o DBS-ju v Sloveniji. Spoznajte pristno čudežnost tega izredno učinkovitega sodobnega nevrokirurškega posega.

V teh ne najboljših časih so tako na strokovnih in posledično življenjskih razpotjih številni mladi. eSinapsa Vam, nebrušenim dragocenostim, ki tiho odhajate iz medicine ali »le« iz domovine, podarja nasvete eminentnih strokovnjakov z raznolikih nevroznanstvenih področij, pridobljenih na zadnji Sinapsini nevroznanstveni konferenci. Naj vam bodo uporabni nasveti o vztrajnosti, entuziazmu in usodi posameznikov, medtem ko sami postajate državljani sveta.

Uredništvo eSinapse Vas vabi k branju strokovnega prispevka o recenziji knjige avstrijskega nevroznanstvenika, ki je postal državljan sveta.

Vabimo vas tudi k branju prispevka o pregledu razvoja slovenske nevropsihologije, prispevkov, ki se dotikata konfliktnega področja uporabe živali v nevroznanstvenih raziskavah. So nam dovolj podobni, da se na njih učimo o samih sebi? Je taisti vzrok za, lahko istočasno tudi utemeljen vzrok proti?!

Kaj paradoksnega nas lahko naučijo mrtvi lososi v nevroznanosti? In kaj, poleg iskrenosti otroškega pogleda, lahko vidimo v očeh deklic z Rettovim sindromom?

Vabimo pa Vas k branju tudi dveh strokovnih prispevkov s področja nevroradiologije; o progresivni multifokalni levkoencefalopatiji in endovaskularnem zdravljenju majhnih anevrizem s sočasnim strokovnim komentarjem od uredništva neodvisnih strokovnih lektoric.

Naj bo Vaše upanje dovolj močno in dovolj dolgo tleče, da uresniči svoje notranje bistvo, s trdim, iskrenim in poštenim delom na poti v boljše, čudežne čase.

V imenu uredništva eSinapse,

Nadja Jarc, dr.med., specializantka nevrokirurgije,
Universitätsklinikum Freiburg, Nemčija