Prvi koraki v nevroznanost, znanost o možganih

SiNAPSA, 25. 5. 2007

V naših glavah je, težak le približno kilogram in pol, osupljiv organ, sestavljen iz milijard drobnih celic. Omogoča nam zaznavanje sveta okoli sebe, razmišljanje in govorjenje. Človeški možgani so najbolj kompleksen organ v telesu in lahko rečemo, da tudi najbolj kompleksna stvar na svetu. Ta knjižica odpira vrata v možgane in bralca vabi, da naredi prve korake v tem osupljivem notranjem svetu.

Dvajset kratkih poglavij v bogato ilustrirani knjižici si sledi tako, da bralcu predstavijo najprej temelje zgradbe in delovanja živčevja, nato pa predstavijo nekatera novejša raziskovalna spoznanja o delovanju možganov v zdravju in v bolezenskih razmerah. Na kratko so prikazane tudi nove metode za raziskovanje možganov in dileme, ki jih pred družbo in znanstvenike postavlja nevroznanost v 21. stoletju. Nakazane so tudi možnosti za izobraževanje in raziskovanje živčevja v Sloveniji.

Seznam poglavij

1 Živčni sistem
2 Nevroni in akcijski potencial
3 Kemijski obveščevalci
4 Mamila in možgani
5 Tip in bolečina
6 Vid
7 Gibanje
8 Razvoj živčnega sistema
9 Disleksija
10 Plastičnost
11 Učenje in spomin
12 Stres
13 Imunski sistem
14 Spanje
15 Slikanje možganov
16 Umetni možgani in nevronske mreže
17 Ko gredo stvari narobe
18 Nevroetika
19 Izobraževanje in poklicna pot v nevroznanosti
20 Drugi viri in zahvale

Izvirno angleško knjižico z naslovom “Neuroscience: Science of the Brain” sta v imenu Britanske nevroznanstvene zveze (BNA) in Evropske podružnice fundacije za možgane Dana (EDAB) sta pripravila in uredila Richard Morris (Univerza v Edinburghu) in Marianne Fillenz (Univerza v Oxfordu). Grafično podobo izvirniku je dala Jane Grainger. Kmalu po izvirniku sta nastala prevoda v kitajščino in španščino, danes pa prizadevanja za prevode v številne svetovne jezike vodi in koordinira mednarodna organizacija za raziskovanje možganov, IBRO. Pobudo za prevod in priredbo knjižice za slovenske bralce je dala in nalogo tudi uresničila SiNAPSA, ki je nosilec avtorskih pravic za slovenski prevod. Projekt so ji finančno pomagali izpeljati IRIO in donatorji (AstraZeneca Neuroscience, Krka, Sanofi Aventis, GlaxoSmithKline, PharmaSwiss, Lilly, Novartis Neuroscience, Lundbeck in Servier Pharma). S prevzemom stroškov razpošiljanja knjižice na naslove naročnikov je projekt podprla tudi Medicinska fakulteta v Ljubljani.

Knjižica je formata A4, ima 60 strani in izjemno veliko barvnih ilustracij, tiskana pa je na kakovostnem, svetlečem papirju.

Namenjena je predvsem mladim, ki se ob koncu osnovne šole ali v srednji šoli spoznavajo z delovanjem človeškega organizma in se odločajo za poklicno usmeritev, lahko pa je vir zanimivih informacij za bralce vseh življenjskih obdobij.

Vsi tiskani izvodi knjižice “Prvi koraki v nevroznanost, znanost o možganih.”, ki je izšla konec maja 2007, so pošli. Maja 2014 smo izdali novo, dopolnjeno verzijo knjižice. Elektronsko obliko knjižice si lahko s teh strani pretočite tudi v PDF obliki.


© SiNAPSA 2003-2012