Iluzija Josepha Mussomelija

Lea Kristan, Blaž Koritnik | 31. 1. 2015

Leto 2014 je bilo za Sinapso pomembno tudi zaradi zanimive razstave Možgani - zgodba od znotraj, ki je gostovala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. SiNAPSA je kot glavni strokovni partner pripravila pester spremljevalni program, ki ga je podprlo Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani. Ob koncu njegovega službovanja v Sloveniji se SiNAPSA posebnemu veleposlaniku gospodu Mussomeliju za podporo zahvaljuje na poseben način - z Iluzijo Josepha Mussomelija.

Zgoden začetek zdravljenja otrok z motnjami avtističnega spektra poleg izboljšanja simptomov avtizma tudi normalizira možgansko aktivnost

Saša Ilovar | 25. 12. 2012

Zdravljenje motenj avtističnega spektra (MAS, angl. autism spectrum disorder) z vedenjsko terapijo pri malčkih je izrednega pomena, na kar sta z objavo rezultatov prve randomizirane in kontrolirane klinične študije na področju zdravljenja avtizma leta 2009 opozorili dr. Geraldine Dawson in dr. Sally Rogers. Pokazali sta, da poseben tip vedenjske terapije, Zgodnji začetek po Denverskem modelu (angl. Early Start Denver Model, ESDM), pri malčkih z MAS, starih med 18 in 30 mesecev, lahko pomembno izboljša njihov IQ (angl. intelligent quotient, inteligenčni kvocient), socialne interakcije in jezikovne sposobnosti. Konec oktobra 2012 objavljeni rezultati nadaljevanja študije pa so razkrili, da zgoden začetek zdravljenja otrok z MAS po modelu ESDM ne samo izboljša simptome avtizma, temveč tudi normalizira možgansko aktivnost.

Prej je bolje: biološki, kognitivni in afektivni napovedniki Alzheimerjeve bolezni

Simon Brezovar | 21. 9. 2011

Alzheimerjeva bolezen je neozdravljiva, nevrodegenerativna bolezen, ki prizadene v povprečju ljudi po 65. letu starosti. Po neuradnih statistikah naj bi imelo Alzheimerjevo bolezen preko 26 milijonov ljudi, to število pa naj bi se do leta 2060 podvojilo. S tem Alzheimerjeva bolezen ne predstavlja več zgolj problema vsakega posameznika, temveč tudi širši socialno-politični problem, ki zahteva obravnavo na različnih ravneh.


naprej ...