Podrobno o programu TM10 v Ljubljani

SiNAPSA, 13. 3. 2010

Program TM2010 v Ljubljani

ponedeljek, 15. marec

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

12:15 Otvoritev Tedna možganov 2010 in tiskovna konferenca ob kavi

Grega Repovš, Maja Bresjanac in David B. Vodušek bodo otvorili Teden možganov 2010, predstavili SiNAPSO, program Tedna možganov 2010, pomen nevroznanosti (znanosti o možganih in živčevju) v svetu in v Sloveniji ter z veseljem odgovarjali na vprašanja novinarjev.

16:00 Možgani v sreči in ljubezni:
16:00 Zbiranje udeležencev in predstavitev dogodka
16:15 “Motivacija in sistemi nagrajevanja v možganih”, dr. Ronald E. See (video)
16:35 “Možgani in ljubezen”, dr. Maja Bresjanac
17:10 Vodena diskusija
17:35 “Zakaj smo srečni?”, dr. Dan Gilbert (video)
18:00 “Sreča in možgani”, dr. Zvezdan Pirtošek
18:35 Vodena diskusija

Posneto predavanje dr. Ronald E. Seeja o motivaciji in sistemih nagrajevanja v možganih bo s svojim predavanjem dopolnila Maja Bresjanac. Izredna profesorica doktor Maja Bresjanac, dr. med., je nevroznanstvenica in predava na ljubljanski medicinski fakulteti v okviru Inštituta za patofiziologijo. Predstavila bo spremembe, ki se zgodijo v možganih ob doživljanju romantične ljubezni, zaljubljenosti, trajne partnerske navezanosti in materinske ljubezni. Vsekakor življenjske teme, ki bodo ponudile zanimiv uvod v pestro diskusijo po predavanju.

Sledila bo projekcija predavanja dr. Dana Gilberta o tem, zakaj smo srečni. Vsebino bo v živo nadgradil profesor dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., specialist nevrologije. Kot predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki v Ljubljani in redni profesor na Medicinski fakulteti v Ljubljani ima veliko izkušenj, ki jih bo pri obravnavanih temah delil z nami. Predstavil bo, kakšno vlogo igrajo naši možgani pri doživljanju sreče: je sreča le proženje določenih živčnih omrežij ali morda kaj več kot to? Kaj nas lahko o vlogi možganov pri doživljanju sreče naučijo (različne) oškodovanosti (različnih delov) možganov?

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

20:00 Zbogom Las Vegas, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

ZBOGOM LAS VEGAS (Leaving Las Vegas), ZDA, 1995, 110’, sp
režija: Mike Figgis
igrajo: Nicolas Cage, Elisabeth Shue, Julian Sands
Ben Sanderson je priznan hollywoodski scenarist, ki postane alkoholik. Ker ga odpustijo, se odloči, da se bo v Las Vegasu napil do mrtvega. Tam spozna Sero, poulično prostitutko, ki odgovarja njegovi divji naravi in trenutni nežnosti. Od tega trenutka naprej se Ben in Sera povežeta in ustvarita edinstveno vez, ki temelji na brezpogojni ljubezni in medsebojnem spoštovanju.
Po projekciji filma bo predaval univ. dipl. psiholog Miha Rutar, ki se trenutno podiplomsko izobražuje na področju družinske terapije.

torek, 16. marec

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

10:00 Poučne delavnice za otroke osnovnih šol: TA VESELI ŽIVEC ALI LJUBEZEN, SREČA IN STRAST V MOŽGANIH!

V okviru Tedna možganov 2010 bomo priredili tudi poučne delavnice, za katere verjamemo, da bodo zanimive, igrive in atraktivne za vse vedoželjne otroke in tudi učitelje. Za osnovnošolske učence bodo poučne delavnice potekale v torek, 16. marca 2010, od 10:00 do 11:30 ure v Atriju Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Novi trg 2, Ljubljana. Delavnic se bodo lahko udeležili učenci drugega in tretjega triletja osnovne šole, ki jih bodo izbrale ljubljanske osnovne šole in jih do 5. 3. 2010 prijavile na: tm@sinapsa.org. Na delavnicah bomo skozi igro spoznavali osnove o možganih in njihovem delovanju.

12:00 Ta veseli živec ali ljubezen, sreča in strast v možganih: podelitev simboličnih nagrad zmagovalcem ustvarjalnega natečaja in otvoritev razstave nagrajenih izdelkov

SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost, je v okviru Tedna možganov 2010 razpisala ustvarjalni natečaj na temo: TA VESELI ŽIVEC ALI LJUBEZEN, SREČA IN STRAST V MOŽGANIH! Že več let zapovrstjo smo se razveselili odziva in izvirnih izdelkov, ki so jih ob podpori mentorjev ustvarili učenci in dijaki, letos pa upamo, da se jim bodo pridružili tudi študenti. Avtorjem zmagovalnih izdelkov bomo podelili diplome in simbolične nagrade v torek, 16. 3. 2010, ob 12:00, v Atriju Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ko bomo uradno otvorili tudi razstavo nagrajenih izdelkov. Lepo vabljeni k ogledu razstave nagrajenih izdelkov!

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

12:00 Bolje ne bo nikoli, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

BOLJE NE BO NIKOLI (As Good as It Gets), ZDA, 1997, 139’, sp
režija: James L. Brooks
igrajo: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear
Nicholson igra zahojenega in neprijaznega pisatelja Melvina, ki mu ni mar za nikogar. Redno zajtrkuje v lokalu, kjer dela prikupna natakarica Carol, samohranilka s hudo bolnim sinom.
Carol je edina, ki se Melvinu in njegovim izpadom upa upreti. V isti hiši kot Melvin živi tudi homoseksualni umetnik Simon. Melvin noče imeti opravka z njim, vendar ga okoliščine in Carol prisilijo v to, da se temeljito zamisli sam nad sabo ter se začne počasi spreminjati v boljšega človeka.
Po projekciji filma bo predavala Dragica Resman, dr. med. spec. psihiatrije, predstojnica oddelka za kognitivno vedenjsko terapijo v Psihiatrični bolnišnici Begunje. Na podlagi strokovnega znanja in bogatih izkušenj pri zdravljenju vsiljivih misli in prisilnih dejanj nam bo zaupala nekaj več o bolezni, ki se imenuje obsesivno-kompulzivna motnja in o načinih zdravljenja le-te.

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

16:00 Naši možgančki: Poučne delavnice za predšolske otroke

Za predšolske otroke bodo poučne delavnice potekale v torek, 16. marca 2010, od 16:00 do 17:30 ure v Atriju Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Novi trg 2, Ljubljana. Otroci bodo najprej lahko prisluhnili in sodelovali v poučni lutkovni predstavi, nato pa bomo skozi igro in petje spoznavali, kaj so možgani. Za udeležbo na delavnici so potrebne predhodne prijave na: tm@sinapsa.org. Prijavite se, veselo bo!

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

17:00 Sreča, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

SREČA (Happiness), ZDA, 1998, 134’, sp
režija: Todd Solondz
igrajo: Jane Adams, Jon Lovitz, Philip Seymour Hoffman
Provokativna tragikomedija o mračnih razsežnostih človeške narave, ki prežijo za zloščeno malomeščansko površino. V središču zapletene pajčevine medčloveških odnosov so tri sestre. Prva je plašna in naivna učiteljica, ki pada iz ene ljubezenske godlje v drugo. Druga je tipična gospodinja s tremi otroki in z možem psihiatrom, ki na skrivaj masturbira nad najstniškimi revijami in goji nezdrave simpatije do sinovega sošolca. Tretja pa je samozavestna lepotica, uspešna pesnica, ki jo po telefonu nadleguje osamljen, zavaljen sosed. Pot do sreče, za katero se zdi, da nima konca, je nasmetena z nemogočimi sanjami, razočaranji in obupom.
Po filmu z obilico črnega humorja in konfliktnih vsebin bo diskusijo vodil univ. dipl. psiholog Vid Vodušek.

Sreda, 17. marec

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13:00 Mozart in kit, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

MOZART IN KIT (Mozart and the Whale), ZDA, 2006, 92’, sp
režija: Petter Næss
igrajo: Josh Hartnett, Radha Mitchell, Erica Leerhsen
Donald je dobrosrčni taksist, ki boleha za eno vrsto avtizma. Njegovo življenje je enostavno, popolnoma rutinsko. Rad ima ptiče, številke in svojo avtistično skupino za podporo, ki jo sam vodi. Nekega dne se v tej skupini pojavi Isabelle, čudovito in zelo zakomplicirano dekle, ki njegovo življenje in srce vedno znova obrača na glavo.
Po projekciji filma bo svoje izkušnje in znanje z nami delila univ. dipl. psihologinja Janja Kranjc s Centra za avtizem.

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

15:00 Top 10 nevroznanosti

Znanost o možganih in živčevju oz. nevroznanost je živahno področje znanosti, kjer prihaja do velikega števila novih in pomembnih spoznanj. Med njimi smo jih izbrali 10, ki so bila v preteklem letu še posebej zanimiva in vredne pozornosti. Priznani slovenski strokovnjaki in raziskovalci vam bodo na enostaven in zanimiv način predstavili izbranih deset tem.
Pridite, ne bo vam žal!

15:00 So možgani kdaj čisto pri miru? Nova spoznanja iz funkcijskega slikanja; Blaž Koritnik
15:15 Različni obrazi Parkinsonove bolezni: novosti v razumevanju vzrokov in zdravljenju; Maja Trošt
15:30 Kaj nam lahko normalno staranje pove o demenci? Milica Kramberger
15:45 Nova spoznanja na področju raziskovanja shizofrenije; Matej Markota
16:00 Spomin in pozabljanje: to si zapomnim, to raje pozabim; Grega Repovš
16:15 Nevroprotektivno zdravljenje: zaščita pred poškodbami in degenerativnimi procesi v možganih; Damjan Osredkar
16:30 Nevrotransplantacija: stanje področja in obeti za popravljanje živčevja; Maja Bresjanac
16:45 Ne/varnost cepljenja ali kje iskati prave vzroke avtizma; Vid Vodušek
17:00 Možganski vmesniki: iz znanstvene fantastike v klinično rabo; Martina Starc
17:15 Je multipla skleroza žilna bolezen? Saša Šega

Blaž Koritnik je zdravnik nevrofiziolog, doktor znanosti, ki dela na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo Kliničnega centra v Ljubljani. Klinično je dejaven na področju elektrofiziološke diagnostike bolezni živčevja, raziskovalno pa se ukvarja s funkcijskim magnetnoresonančnim slikanjem možganov. Predstavil bo novosti na področju funkcijskega slikanja možganov.

Maja Trošt je zdravnica nevrologinja, doktorica znanosti, ki dela na Nevrološki kliniki v Ljubljani in kot docentka sodeluje pri pouku nevrologije na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Raziskovalno in terapevtsko se ukvarja z bolniki s Parkinsonovo boleznijo, tako nam bo na podlagi najnovejših raziskav povedala, kakšne so novosti v razumevanju vzrokov in zdravljenju te bolezni.

Milica Kramberger je zdravnica nevrologinja, doktorska študentka, ki dela na Nevrološki kliniki v Ljubljani. Raziskovalno in terapevtsko se ukvarja z nevrodegenerativnimi boleznimi, zlasti s področjem motenj spomina pri bolnikih z različnimi oblikami demence.

Matej Markota je absolvent medicinske fakultete in se ukvarja z raziskovanjem nevrobioloških temeljev shizofrenije. Predstavil bo najnovejša odkritja na tem področju.

Docent dr. Grega Repovš je psiholog in nevroznanstvenik zaposlen na Oddelku za psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je sedanji predsednik Sinapse, Slovenskega društva za nevroznanost. Raziskovalno deluje na področju proučevanju osnovnih kognitivnih procesov pri zdravih ljudeh in bolnikih z duševnimi in nevrološkimi motnjami. Eno izmed področij njegovega raziskovanja se navezuje tudi na spomin in pozabljanje, o katerih bo spregovoril tokrat.

Damjan Osredkar je zdravnik pediater nevrolog, doktor znanosti, ki dela na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Raziskovalno in terapevtsko se ukvarja z vprašanji okvare novorojenčkovih možganov ob različnih škodljivih vplivih in možnostih terapevtske pomoči.

Maja Bresjanac je zdravnica in doktorica nevrobiologije, zaposlena kot izredna profesorica patološke fiziologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je soustanoviteljica in prva predsednica Sinapse, Slovenskega društva za nevroznanost. Raziskuje mehanizme okvar živčevja in možnosti njihovega diagnosticiranja ter morebitnega zdravljenja.

Vid Vodušek je psiholog, mladi raziskovalec in doktorski študent, zaposlen na Psihiatrični kliniki v Ljubljani. Ukvarja se s fenomenološkimi študijami pri bolnikih z duševnimi motnjami. V lanskem letu se je strokovno ukvarjal tudi s področjem avtizma in tokrat nam bo poskušal predstaviti vzroke zanj.

Martina Starc je psihologinja, ki raziskuje na področju kognitivne nevroznanosti. Ukvarja se z raziskovalnimi vprašanji motenj kognitivnih procesov pri bolnikih z nevrološkimi in duševnimi motnjami. Predstavila bo zelo aktualno in zanimivo temo o možganskih vmesnikih.

Saša Šega je zdravnica nevrologinja, doktorica znanosti in docentka pri pouku nevrologije na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Dela na Nevrološki kliniki v Ljubljani. Raziskovalno in terapevtsko je dejavna predvsem na področju zdravljenja bolnikov z multiplo sklerozo. Tokrat nam bo Saša Šega poskušala odgovoriti na vprašanje, ali je multipla skleroza žilna bolezen.

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

20:00 Sveti dim, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

SVETI DIM (Holy Smoke), ZDA, 1999, 114’, sp
režija: Jane Campion
igrajo: Kate Winslet, Harvey Keitel, Pam Grier
Mlada Avstralka odpotuje v Indijo, tam pade pod vpliv karizmatičnega verskega voditelja in se pridruži njegovi sekti. Družina jo pripelje nazaj domov in najame ameriškega strokovnjaka, da bi hčerko ozdravil pripadnosti kultu in ponovno programiral njene sprane možgane. Samozavestni psiholog in trmoglavo dekle se za tri dni zapreta v kočo v puščavi; na tej točki se film otrese igrivih tonov in prelevi v drzno in resno analizo odnosov med spoloma, mimogrede pa uspešno razgradi pojme kot so dom, družina in religija.
Po projekciji filma bo predaval asist. mag. Borut Škodlar, dr. med., ki je vodja enote za psihoterapijo psihoze na Psihiatrični kliniki Ljubljana.

Četrtek, 18. marec

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

12:00 Divji v srcu, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

DIVJI V SRCU(Wild at Heart), ZDA, 1990, 127’, sp
režija: David Lynch
igrajo: Nicholas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe
Kaznjenec na pogojnem izpustu se skupaj s svojo izvoljenko poda na beg pred njeno obsedeno materjo in tolpo hladnokrvnih morilcev. V groteskne pejsaže ameriškega juga postavljena melodrama se sprevrže v bolesten, od glave do pet lynchevski psihotriler. Nasilna, poetična, nora ljubezenska zgodba; najlepše posvetilo kralju Elvisu in ljubezni z veliko začetnico. Zlata palma za najboljši film v Cannesu 1990.
Po projekciji filma bo predavala Katja Žibrek, absolventka psihologije, ki jo zanimata nevroznanost in filmska umetnost, zato bo diskusija nedvomno zanimiva.

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

16.00 Ugodje: od zdravja do bolezni:
16:00 Zmožnost doživljanja ugodja: dar in breme; Maja Rus Makovec
16:30 O psihonevrokirurgiji; Andrej Vranič
17:00 Hrana- potreba ali užitek? Martina Žmuc Tomori
17:30 Spolnost in živčevje; David B. Vodušek
18:00 Terapija spolnih motenj; Slavko Ziherl

Asist. dr. Maja Rus Makovec, dr. med., je psihiatrinja s posebej bogatimi izkušnjami na področju zdravljenja odvisnosti. Predstavila bo delovanje možganskega sistema, ki omogoča doživljanje ugodja.

Asist. mag. Andrej Vranič, dr. med., je nevrokirurg v ljubljanskem kliničnem centru. Predstavil bo sodobno psihonevrokirurgijo, o kateri nam bo na podlagi svojih izkušenj in strokovnega znanja lahko povedal veliko zanimivega.

Prof. dr. Martina Žmuc Tormori, dr. med., je specialistka psihiatrije in redna profesorica na Medicinski fakulteti v Ljubljani. V svojem predavanju bo spregovorila o tem, kako lahko razumemo hrano in hranjenje pri psihiatrični in pri nepsihiatrični populaciji: kaj nas žene v nabavljanje, kuhanje in zauživanje hrane? Je to gola biološka potreba ali (še) kaj drugega? Je hrana lahko poseben, kulturni užitek ali pa morda preobleka za zadovoljevanje nekih drugih želja in/ali potreb, kakor se to kaže v različnih psihiatričnih populacijah?

Prof. dr. David Božidar Vodušek, dr. med., je specialist nevrologije, strokovni direktor Nevrološke klinike Ljubljana in redni profesor na Medicinski fakulteti v Ljubljani. V svojem predavanju bo predstavil vlogo živčevja pri spolnosti: katere strukture in procesi stojijo za vsem nam dobro znanim spolnim aktom? Kaj v možganih in drugje v centralnem živčnem sistemu poskrbi za vzburjenje, kaj za erekcijo, lubrikacijo … in seveda, kaj in kako gre lahko pri teh strukturah in procesih narobe.

Izr. prof. dr. Slavko Ziherl, dr. med., v. svetnik, je predstojnik katedre za psihiatrijo na ljubljanski medicinski fakulteti, predava pa tudi na pravni fakulteti. Predstavil bo najpogostejše spolne motnje in njihovo terapijo.

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

17:00 Bližnji odnosi, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

BLIŽNJI ODNOSI (Closer), ZDA, 2004, 104’, sp
režija: Mike Nichols
igrajo: Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law
Dan je novinar, ki piše osmrtnice in živi z mlado ameriško striptizeto Alice. Ko spozna fotografinjo Anno, se vanjo zaljubi in zaplete v vihrav odnos. Toda Anna je poročena z zdravnikom Larryjem, ki ga je po ironični igri usode spoznala prav zahvaljujoč Danu, ki ga v šali omenjata kot svojega Kupida.
Po projekciji filma bo film iz nevrobiološkega vidika pokomentirala izr. prof. dr. Maja Bresjanac, dr. med., ki raziskuje in predava na Inštitutu za patološko fiziologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

Petek, 19. marec

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

12:00 Med tvojimi nogami, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

MED TVOJIMI NOGAMI (Entre las piernas), ZDA, 1999, 120’, sp
režija: Manuel Gomez Pereira
igrajo: Victoria Abril, Javier Bardem, Carmelo Gómez
Javier je uspešen mlad scenarist in filmski producent, ki se je po telefonu spustil v erotično zvezo s skrivnostno žensko Mirando, ki ga je pritegnila s svojimi morbidnimi zgodbami. Ona je radijska voditeljica nočnega programa, ki izkorišča svoje jutranje sprehode s psom za seksualna srečanja z različnimi tipi moških. Ko jih izbere in nato spozna, izgine brez sledu, za seboj puščajoč zgolj spomine. Miranda in Javier se spoznata in takoj pritegneta drug drugega, vendar se odločita, da bosta nadaljevala s terapijo, ki sta jo začela. Toda, če jo želita nadaljevati, se morata držati tudi vzdržnosti.
Po projekciji filma bo predaval univ. dipl. psiholog Vid Vodušek, ki se z navdušenjem dodatno izobražuje na področju psihiatrije, biomedicine in filozofije ter je trenutno zaposlen v Psihiatrični kliniki Ljubljana.

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

16:00 Stikalo za srečo – poti in stranpoti do sreče, uvodna predavanja

V današnjih časih, ko moramo venomer hiteti, nam pogosto zmanjka časa zase in za naše najbližnje. V tej naglici smo verjetno že kdaj pomislili, kako koristno bi bilo, da bi imeli stikalo za srečo ali pa čudežni način, ki bi nam pomagal do sreče. Kaj sreča pravzaprav je in kako biti srečen, sta dve osnovni vprašanji v posameznikovem življenju. Odgovor nanju pa ni preprost, vsekakor pa ne enoznačen. Povabljeni predavatelji in diskutanti okrogle mize bodo predstavili psihiatrični, nevrobiološki, filozofski, nevrokirurški in fenomenološki pogled na temo o poteh in stranpoteh do sreče.

18:00 Okrogla miza: Stikalo za srečo – poti in stranpoti do sreče

Diskutanti Jure Bon, Maja Bresjanac, Olga Markič, Janez Ravnik in Borut Škodlar bodo soočili mnenja in spoznanja raznolikih ved in pristopov o možnih naravnih in umetnih poteh do sreče.

Sobota, 20. marec

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

10:00 Ustvarjalne delavnice za otroke: MI SE IMAMO RADI

Otroci vseh starosti in talentov ste povabljeni, da se udeležite naše ustvarjalne delavnice v soboto, 20. marca 2010, ki bo od 10:00 do 11:30 potekala v atriju Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Novi trg 2, Ljubljana. Za udeležbo na delavnici so potrebne predhodne prijave na: tm@sinapsa.org. Skupaj bomo barvali, risali, sestavljali, lepili in se zabavali.
Prijavite se, bo ustvarjalno in zabavno!


© SiNAPSA 2003-2012