Teden možganov 2019: Na pragu bolečine in Slovenski dan možganov 2019

SiNAPSA, 10. 2. 2019

Teden možganov je mednarodna akcija, ki se odvija tretji teden v marcu, in pri kateri SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost, sodeluje že vse od leta 2004. Vsako leto skupina navdušenih prostovoljcev, ki prihajajo iz več smeri (študenti medicine, psihologije, kognitivne znanosti, sociologije ….), pripravi celotedenski program izobraževalnih dogodkov, katerih namen je ozaveščanje laične in strokovne javnosti.

Vsako leto je slovenski Teden možganov namenjen novi osrednji temi; letošnji teden nosi naslov Na pragu bolečine. Bolečina je namreč pojav, ki se dotakne vseh plati človekovega obstoja: odvisna je od našega odnosa do bolečine, naših prepričanj ter trenutnih razmer, včasih ni posledica fizičnega dražljaja, ampak je njen izvor psihološki, sociološki ali preplet vseh. Bolečina  ni vselej le slaba, saj lahko predstavlja povod za rast in spremembe v našem življenju.

Teden možganov bo ponovno ponudil brezplačna predavanja, okrogle mize, filmske projekcije z razpravami, delavnice za odrasle in otroke ter ustvarjalni natečaj za mlade. Osrednji dogodki so organizirani v Ljubljani, sicer pa se številna predavanja odvijejo tudi v drugih krajih po Sloveniji (Maribor, Novo mesto, Koper, Tolmin, Miren in Idrija).

Prav posebno vlogo tekom Tedna možganov igra Slovenski dan možganov, ki se bo letos odvil v sredo, 13. marca 2019. Sredo v tretjem tednu marca je Vlada Republike Slovenije na pobudo SiNAPSE, Slovenskega društva za nevroznanost, in Slovenskega sveta za možgane razglasila za Slovenski dan možganov. To je simbolno dejanje, s katerim smo kot država postavili temelje v prizadevanju za izboljšanje preprečevanja, prepoznave in zdravljenja bolezni možganov ter za napredek izobraževanja in raziskovanja možganov v zdravju in bolezni.

Letošnji Slovenski dan možganov pa je še posebej pomemben, saj mu je predsednik RS Borut Pahor dodelil častno pokroviteljstvo. V ta namen se bo ob 19.00 uri na ljubljanskem Magistratu odvila kratka večerna slovesnost. Spregovorili bodo predsednik Slovenskega sveta za možgane in prejemnik reda zaslug za narod prof. dr. Zvezdan Pirtošek, koordinator akcije Za možgane prof. dr. Blaž Koritnik in predsednica društva SiNAPSA prof. dr. Maja Bresjanac.

Na prireditvi bomo predstavili spletišče zdravaglava.si. Spletišče bo javnosti olajšalo dostop do znanstvenih spoznanj o možganih in skrbi za njihovo zdravje na razumljiv način. Obenem bo spodbujalo znanstven način razmišljanja in uporabo znanstvenih spoznanj vsakdanjem življenju. Dodatno uporabno vrednost pa spletišče nosi v svojem interaktivnem delu, ki bo uporabnikom omogočil izbiro in izvajanje programov o skrbi za zdravje. Spletišče zdravaglava.si bo iztočnica za nadaljne posvete, ukrepe in oblikovanje nacionalne strategije za izboljšanje primarnega preprečevanja možganskih motenj v Sloveniji. Vzpostavitev spletišča je rezultat interdisciplinarnega sodelovanja študentov in mentorjev Univerze v Ljubljani, omogočila pa ga je podpora Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Po kratki večerni slovesnosti na ljubljanskem Magistratu pa se bo ob 20:15 odvilo Praznovanje ob Slovenskem dnevu možganov v Atriju ZRC SAZU, ki bo namenjeno predvsem druženju z zdravo pogostitvijo ter tudi premiernem odprtju spletne strani Zdravaglava.si..Za prijetno vzdušje bo poskrbela skupina Čedahuči, ki ustvarja avtorsko glasbo v slovenščini, zaenkrat pa so izdali tri albume.

Dogajanje tekom letošnjega Tedna možganov bo razgibano in pestro, zato lepo vabljeni, da se nam pridružite tretji teden v marcu na raznovrstnih dogodkih, na katerih se bomo ponovno čudili, spraševali in raziskovali naše možgane ter svet okoli njih.

Celoten program dogodkov je dostopen na naslovu: https://www.sinapsa.org/TM/.

Dodatne informacije: 
Vesna van Midden in Sara Fabjan - za projekt Teden možganov    
M:  [email protected]; [email protected]
prof. dr. Maja Bresjanac, dr. med. – za projekt Zdrava glava 
M: [email protected]


© SiNAPSA 2003-2012