Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

SiNAPSA, 10. 2. 2019

Med 11. in 15. marcem bo v Ljubljani in večjih slovenskih mestih ponovno potekal Teden možganov, ki ga organizira SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost. Teden možganov je mednarodna akcija, ki poteka vsak tretji teden v marcu in med katero organizacije širom sveta pripravijo izobraževalne dogodke, s katerimi osveščajo laično in strokovno javnost o pomenu raziskovanja živčevja.

Obiskovalcem bomo ponovno ponudili brezplačna predavanja strokovnjakov z različnih znanstvenih področij, delavnice za otroke in odrasle, filme in okroglo mizo. Osrednji dogodki bodo potekali na Fakulteti za matematiko in fiziko, v Slovenski kinoteki ter v Atriju ZRC SAZU (kjer bodo potekale delavnice). Številna predavanja pa se bodo odvila tudi v lokalnih krajih širom Slovenije (Idrija, Koper, Maribor, Miren, Novo Mesto, Tolmin).

Letošnje dogajanje poteka pod naslovom Na pragu bolečine. Kaj sploh je bolečina? Zakaj me boli? Kako jo ustavim? Zgodba o bolečini je polna neznank, saj ni vezana zgolj na fizičen dražljaj, ampak je fenomen, v katerega je vpet celoten spekter našega bivanja: odvisna je od našega odnosa do bolečine, naših prepričanj, situacije, lahko nima fizičnega dražljaja, ampak je izvor psihološki, sociološki ali preplet vseh. Niti ni bolečina vedno slaba, saj je včasih nujen povod za rast in spremembe v našem življenju.

V sredo, 13. marca, bomo četrtič obeležili za možgane zelo pomemben dan. Na pobudo Sinapse in Slovenskega sveta za možgane je Vlada Republike Slovenije namreč proglasila tretjo sredo v marcu za slovenski dan možganov. S tem simbolnim dejanjem smo sklenili prvo fazo prizadevanj za izboljšanje preprečevanja, prepoznave in zdravljenja bolezni možganov ter za napredek izobraževanja in raziskovanja možganov v zdravju in bolezni (www.zamozgane.si). Na večernem srečanju ob dnevu možganov v sredo bomo spregovorili predvsem o tem, kako skrbeti za svoje možgane kadar je prisotna bolečina. Poskrbeli bomo za družaben večer.

Več informacij o Tednu možganov najdete na sinapsa.org/tm.

Dodatne informacije: [email protected]

Vodji projekta Tedna možganov:
Vesna van Midden in
Sara Fabjan


© SiNAPSA 2003-2012