Ljubezen, sreča in strast v možganih

Ljubljana, 15. 3. 2010

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

16:00 Možgani v sreči in ljubezni : v Retrovizorju je dostopen video posnetek dogodka

ura prispevek
16:00 Zbiranje udeležencev in predstavitev dogodka
16:15 “Motivacija in sistemi nagrajevanja v možganih”, dr. Ronald E. See (video)
16:35 “Možgani in ljubezen”, dr. Maja Bresjanac
17:10 Moderirana diskusija
17:35 “Zakaj smo srečni?”, dr. Dan Gilbert (video)
18:00 “Sreča in možgani”, dr. Zvezdan Pirtošek
18:35 Moderirana diskusija

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

20.00 Zbogom Las Vegas

Po ogledu filma bomo skupaj s psihologom Mihom Rutarjem pokomentirali vsebine filma in jih povezali s temo Tedna možganov ‘10.


Podrobno o programu

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

Temo letošnjega tedna možganov bomo odprli s posnetim predavanjem dr. Ronald E. Seeja o motivaciji in sistemih nagrajevanja v možganih, ki bo služilo kot izhodišče predavanju Maje Bresjanac o možganih in ljubezni. Izredna profesorica doktor Maja Bresjanac, dr. med., je nevroznanstvenica in predava na ljubljanski medicinski fakulteti v okviru Inštituta za patofiziologijo. Predstavila bo spremembe, ki se zgodijo v možganih ob doživljanju romantične ljubezni, zaljubljenosti, trajne partnerske navezanosti in materinske ljubezni. Vsekakor življenjske teme, ki bodo ponudile zanimiv uvod v pestro diskusijo po predavanju.

Sledila bo projekcija predavanja dr. Dana Gilberta o tem, zakaj smo srečni. Vsebino bo v živo nadgradil profesor dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., specialist nevrologije. Kot predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki v Ljubljani in redni profesor na Medicinski fakulteti v Ljubljani ima veliko izkušenj, ki jih bo pri obravnavanih temah delil z nami. Predstavil bo, kakšno vlogo igrajo naši možgani pri doživljanju sreče: je sreča le proženje določenih živčnih omrežij ali morda kaj več kot to? Kaj nas lahko o vlogi možganov pri doživljanju sreče naučijo (različne) oškodovanosti (različnih delov) možganov?

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

ZBOGOM LAS VEGAS (Leaving Las Vegas), ZDA, 1995, 110’, sp
režija: Mike Figgis
igrajo: Nicolas Cage, Elisabeth Shue, Julian Sands
Ben Sanderson je priznan hollywoodski scenarist, ki postane alkoholik. Ker ga odpustijo, se odloči, da se bo v Las Vegasu napil do mrtvega. Tam spozna Sero, poulično prostitutko, ki odgovarja njegovi divji naravi in trenutni nežnosti. Od tega trenutka naprej se Ben in Sera povežeta in ustvarita edinstveno vez, ki temelji na brezpogojni ljubezni in medsebojnem spoštovanju.
Po projekciji filma bo predaval univ. dipl. psiholog Miha Rutar, ki se trenutno podiplomsko izobražuje na področju družinske terapije.


© SiNAPSA 2003-2012