Arhiv objav 2004

Obvestilo | 17. 12. 2004

Obvestilo o konferenci: Molecular Mechanisms of Neurodegeneration

Dear Colleague,

we are organizing the Second Meeting on:

"Molecular Mechanisms of Neurodegeneration".

Milan, May 7-10, 2005,

web site: http://users.unimi.it/triplet

e-mail: [email protected]

It is our aim to address the most important issues involved in protein toxicity in neurons, providing participants with updated information that could be useful to researchers in the field of neurodegenerative disorders.

The meeting will include invited lectures as well as free scientific contributions. The participants are therefore encouraged to submit abstracts which will be selected by the Scientific Committee for either platform or poster presentation.

A request for ECM/CME (continuing medical education) credits is being filed to the Italian Ministry of Health. Further details will be provided in the Second Announcement.

We believe that your participation will greatly contribute to the success of the meeting and hope you will be able to attend.

In order to complete this preliminary stage of organization, we would greatly appreciate receiving a response from you at your earliest convenience,by simply REPLY TO THIS MESSAGE INCLUDING YOUR FULL ADDRESS (name, affiliation, address, phone, fax and e-mail) IN THE BODY OF MESSAGE.

We really hope to see you in Milan and look forward to hearing from you in the near future.

With best regards,

Angelo Poletti, Elena Cattaneo and Franco Taroni

Universita' degli Studi di Milano and Carlo Besta

National Neurological Institute, Milan.

preliminary program: http://users.unimi.it/triplet/testi/Prg_MMN_2005.html

speakers and topics: http://users.unimi.it/triplet/testi/speakers.html

Organized by:

Angelo Poletti - Università di Milano

Tel.+39-02-5031.8215 - e-mail: [email protected]

Elena Cattaneo - Università di Milano

Tel.+39-02-5031.8333 - e-mail: [email protected]

Franco Taroni - Istituto Nazionale Neurologico "C. Besta" Tel.+39-02-2394447 - e-mail: [email protected]

Secretariat:

Keyword - Via B. Cellini, 4 - 20129 Milano (Italy)

Tel. +39-025412.2513

Fax +39-02-5412.4871

e-mail: [email protected]

Novica | 17. 12. 2004

Vabilo k donaciji društvu - nagrada SiNAPSINA majica

S klikom na sliko majice ob levem robu, ali neposredno na naslovu http://www.sinapsa.org/Osnova/donacije.php lahko s prostovoljnim finančnim prispevkom pomagate SiNAPSI, si priskrbite novo majico (ali več njih) in si obenem zagotovite tudi davčno olajšavo.

Vabljeni...

Dogodek | 14. 12. 2004

Urgentna nevrologija - stalno izobraževanje nevrologov

Naslednje srečanje v okviru stalnega izobraževanja nevrologov "Continuum" z naslovom Urgentna nevrologija bo vodil dr. Viktor Švigelj in bo potekalo v torek, 14. 12. 2004, ob 13.00 v Seminarski

sobi Nevrološke klinike (5. nad. KC).
Dogodek | 9. 12. 2004

Sestanek Združenja za nevropsihologijo in kognitivno nevrologijo

Spoštovani,

Vabim vas na zadnji letošnji sestanek Združenja za nevropsihologijo in kognitivno nevrologijo, ki bo v četrtek, 9.12.2004, ob 16.00 uri, v seminarski sobi, v 5. nadstropju Kliničnega centra z naslednjim predlaganim dnevnim redom:

1/strokovno predavanje:

Kognitivne sposobnosti pri osebah s Parkinsonovo boleznijo,

Barbara Starovasnik, univ.dipl.psih., mlad. raz.,

Inštitut za klinično nevrofiziologijo

2/volitve novega tajnika Združenja

3/razno

Prisrčno vabljeni!

Sanja Šešok

Dogodek | 17. 12. 2004

Novoletni sestanek Sekcije za klinično nevrofiziologijo

Program zadnjega letošnjega sestanka z naslovom "Elektrofiziološko-klinične kazuistične uganke" je ponovno koordiniral prof. Zidar. Sestanek bo daljši (2 uri), tako da boste imeli tudi tisti "od daleč" večje veselje in dodaten razlog priti in nazdraviti z nami.

Novoletni sestanek

Sekcije za klinično nevrofiziologijo SZD,

17. december 2004 od 12.00 do 14.00

Modri salon (1. nadstropje KC)

Program

1 S Podnar, M Popović

23-letni gostinec z napredujočo odpovedjo desnice

2 IM Ravnik, N Krajnc, VG Tretnjak, Č Volavšek, M Milčinski

Tak/a je, bo že, bo že, 'ma pač tak EEG!

Kak' pa ji / mu s takim EEG-jem v šoli gre?

3 T Žgur

Bolnik z bruksizmom

4 Z Rodi

Vijugava pot do diagnoze.

Možganska kap v ambulanti za periferno nevrologijo

5 V Zgonc, J Zidar

Kortikosteroidi zdravilo proti padajočim stopalom?

V pričakovanju prijetnega srečanja.

Lep pozdrav!

dr. Simon Podnar

Dogodek | 2. 12. 2004

2. letna skupščina društva

Upravni odbor SiNAPSE sklicuje redno letno skupščino. Skupščina bo potekala v četrtek, 2. decembra, v prostorih Inštituta za patofiziologijo na Zaloški cesti 4, s pričetkom ob 16. uri. Predlagan je naslednji dnevni red:

1/ Sprejetje dnevnega reda

2/ Predlog podelitve častnega članstva

3/ Poročilo o delu v letu 2004

4/ Plan dela za leto 2005

5/ Razno

V okviru druge točke dnevnega reda bo akad. prof. dr. Andrej O. Župančič na kratko predstavil "Seliškarjev največji poskus v vsem naravoslovju".

Skupščina je enkratna priložnost za srečanje, dialog med člani in sprejetje pomembnih odločitev, zato prosimo, da s svojo prisotnostjo zagotovite njeno sklepčnost ter hkrati s predlogi in idejami aktivno prispevate k razpravi o načrtu dela v prihodnosti.

Prisrčno vabljeni!

Obvestilo | 20. 11. 2004

Prvi častni član društva

Upravni odbor Sinapse je predlagal akad. prof. dr. Andreja O. Župančiča za prvega ćastnega člana društva.

Z izjemnim ponosom in iskrenim veseljem sporočamo, da prof. Zupančič imenovanje za častnega člana sprejema in bo ob začetku redne letne skupščine društva, 2.12., ob 16h, na kratko predstavil svoje zgodnje znanstveno-raziskovalne izkušnje skozi zgodbo o "Seliškarjevem največjem poskusu v vsem naravoslovju".

V primeru, da prof. Župančiča morda ne poznate, si lahko na spletnem naslovu Slovenske akademije znanosti in umetnosti (http://www.sazu.si/biografije_VI.htm) ogledate kratek povzetek njegovega življenjepisa.

Skupščina društva bo kratka in glede na predavanje prof. Župančiča ter uspešno delo društva v prvem letu obstoja tudi zanimiva, zato upamo, da se je boste udeležili!

Obvestilo | 11. 11. 2004

Pobuda NIH za odprt dostop do znanstvenih objav - naše stališče

Spoštovane kolegice in kolegi, člani SiNAPSE.

Nacionalni inštitut za zdravje, ali NIH, kot je poljudno znano ime te organizacije je pred kratkim sprožil pobudo za to, da prejemniki sredstev NIH za raziskovalne projekte omogočijo prost dostop do polnih objav svojih znanstveno-raziskovalnih rezultatov (objavljenih člankov in še neobjavljenih rokopisov, ki so bili sprejeti v tisk). Na ta nacin naj bi vse objave, ki slonijo na raziskavah, financiranih s strani NIH, postale javno dostopne znotraj 6 mesecev.

Tej hvalevredni pobudi nasprotujejo številni založniki in mednarodna znanstvena združenja kot je mednarodna organizacija za raziskovanje možganov, IBRO (katerega članica je tudi SiNAPSA). IBRO namreč skoraj vse svoje dejavnosti financira iz sredstev, ki jih zbere s prodajo revije Neuroscience. Prost dostop do velikega dela člankov objavljenih v tej reviji bi lahko povsem ohromil delo združenja in morda celo pomenil njegov konec.

IBRO je eden ključnih mednarodnih akterjev v spodbujanju regijskega razvoja nevroznanstvenih raziskav. Zgovoren je denimo podatek, da je za izpeljavo poletne šole o kognitivni nevroznanosti delovnega spomina SiNAPSA od IBRO letos prejela 25000 USD. Pri tem naše društvo ne plačuje članarine v IBRO, obenem pa tudi članarine drugih članic te mednarodne organizacije prispevajo izjemno majhen del sredstev v proračun IBRO.

Tako imamo pred seboj problem, ki nima enostavne rešitve.

Vseeno vas vabim, da - če želite prispevati k razpravi in iskanju optimalne poti - svoje poglede na to temo naslovite na [email protected]. Čimprej, ker je čas za razpravo in pripombe do 16.11.

Več podrobnosti o celi zadevi iz zornega kota NIH najdete v priponki, spodaj!

priponka: Open Access.doc

Obvestilo | 9. 10. 2004

Svetovni dan proti bolečini

Dr. Duška Meh obvešča, da je 11. oktober svetovni dan proti bolečini:

Whether you are participating in Geneva at the Global Day or not, please be informed that anyone interested in pain can log on and watch the Global webcast (15:00 Local time Geneva) at:

http://www.painreliefhumanright.com

For more information on the webcast and on the correct time in your country, please consult the above website.

Questions can also be asked by email and may be aired live to the panel for their answer. (Please note that it is not possible to answer all questions due to limited time but we will accommodate as many as possible).

Dogodek | 28. 10. 2004

Predavanji o prionskih boleznih

Na delovni obisk v Slovenijo prihaja dr. David A. Brown, iz Univerze v Bathu, v Veliki Britaniji. Njegovo področje raziskovalnega zanimanja so molekularne plati prionskih bolezni. Na to temo bo v Ljubljani imel dve predavanji, od katerih smo prvo uvrstili v ciklus SiNAPSINIH seminarjev in se bo odvilo v četrtek, 28.10., ob 14h, v leseni predavalnici Inštituta za socialno medicino (spodaj je pripet zemljevid).

Naslov predavanja je "Models of Cell Death in Prion Diseases", kratek abstrakt pa je v priponki spodaj, skupaj z orisom življenjepisa in izbrano bibliografijo dr. Browna.

Vabljeni tudi nečlani!

Drugo predavanje na temo "Metals in Prion Disease" (tudi ta abstrakt je v spodnji priponki) bo dr. Brown imel v okviru Slovenskega biokemijskega društva, v petek, 29.10., ob 11:30, na Inštitutu Jožef Štefan, v sobi B220 Oddelka za biokemijo.

Vabljeni tudi člani SiNAPSE!

priponka: Dr David R Brown.doc

Dogodek | 1. 1. 2004

Predavanje o vplivu čustev na spoznavne funkcije

Vabljeni na predavanje Miha Kočevarja "Vpliv izzvanih custev na kognitivne

funkcije", ki bo 19.10., ob 15h, v leseni predavalnici Instituta za socialno medicino (slika spodaj). Vabljeni tudi nečlani!

Dogodek | 19. 10. 2004

Predavanje o vplivu čustev na spoznavne funkcije

Vabljeni na predavanje Miha Kočevarja "Vpliv izzvanih ustev na kognitivne

funkcije", ki bo 19.10., ob 15h, v leseni predavalnici Instituta za socialno medicino (slika spodaj). Vabljeni tudi nečlani!

Novica | 4. 10. 2004

SiNAPSA v medijih

Spoštovani člani,

čeprav se je naš največji projekt iztekel že v juliju, odmevi na Poletno šolo o kognitivni nevroznanosti delovnega spomina in pridruženi Simpozij o spominu še niso povsem potihnili. V primeru, da niste opazili prispevkov v časopisih, lahko pogledate, kaj je o pogovoru novinarke s prof. dr. Alanom Baddleyem, "očetom" delovnega spomina nedavno poročalo Delo, in kaj so o šoli, simpoziju in delu prof. Baddeleya napisali v Večeru.

Prisrčen pozdrav!

Dogodek | 1. 10. 2004

Prvo jesensko predavanje SiNAPSE

V petek, 1.10., ob 14h, bo v leseni predavalnici Socialne medicine (slika spodaj) predavanje dr. Veronike Stoka, z Inštituta Jožef Štefan, z naslovom "MECHANISMS OF ACTIVATION AND REGULATION OF THE INTRINSIC PATHWAY OF APOPTOSIS DURING BRAIN DEVELOPMENT AND AGEING".

Več o temi predavanja dr. Stoke in o njenem dosedanjem delu si lahko preberete v priponki spodaj.

Vljudno vabljeni!

priponka: Dr Veronika Stoka.doc

Dogodek | 21. 10. 2004

Simpozij o raziskovanju spanja

Inštitut za klinično nevrofiziologijo Kliničnega centra in Sekcija za klinično nevrofiziologijo Slovenskega zdravniškega društva prirejata strokovno srečanje

Simpozij o raziskovanju spanja

Grand Hotel Union, Ljubljana

21. - 23. oktober 2004

Za vse informacije, prijavnico in ažurirani program vas vabimo na spletno stran www.kclj.si/ikn/ - Simpozij 2004.

Dogodek | 17. 9. 2004

Srečanje o polinevropatijah

Spoštovani,

V petek, 17. septembra 2004, ob 12.15 bo v mali predavalnici na 16. etaži kirurške stolpnice SB Maribor redno mesečno srečanje Sekcije za klinično nevrofiziologijo pri SZD, ki bo združeno s srečanjem diskusijske skupine za naslednjo temo

našega izobrazevanja "Continuum".

Tema srečanja bo tokrat "Polinevropatija". Program bo gostila in vodila dr. Tanja Hojs-Fabjan iz SB Maribor. Poudarek bo na praktičnem pristopu k bolniku s polinevropatijo: klinična ter laboratorijska obravnava. Predvidena je tudi predstavitev nekaj kliničnih primerov z diskusijo. Upamo na vaše aktivno sodelovanje in čim številčnejšo udeležbo.

Na srečanju bom zainteresiranim razdelil več izvodov knjig:

* Lee JH, DeLisa. Surface anatomy for Clinical Needle Electromyography, 2000 (6 izvodov).

* Buschbacher RM. Manual of Nerve Conduction Studies, 2000 (5 izvodov).

* Kaplan PW. Neurologic Disease in Women, 1998 (3 izvode).

Predvidoma pa tudi večje število Continuumov (po običajnem ključu)!

Po srečanju bo za vse udeležence kosilo, ki ga prijazno omogoča naš letošnji sponzor Pfizer.

Teksti (Continuumi) so na voljo pri:

dr. Tanji Hojs-Fabjan (SB Maribor)

prof. Mescu (NK)

specializantih nevrologije v KC

knjižnica IKN

spodaj podpisanem

Vsebina našega prejšnjega srečanja "Infekcijske bolezni" je na spletni strani IKN (http://www.kclj.si/ikn/), kjer izberete rubriko stalno izobraževanje iz nevrologije. Prav tam si lahko ogledate tudi podroben program teksta Continuumov.

Lep pozdrav!

dr. Simon Podnar

Dogodek | 9. 9. 2004

Predavanje "Studying epilepsy and helping to live people with epilepsy in rural Africa"

Društvo Liga proti epilepsiji bo imelo 8. in 9. septembra letos v gosteh dr. Louise Jilek - Aall, nevropsihiatrinjo - epileptologinjo, zaslužno klinično profesorico iz Vancouvra, ki bo na predavanju z naslovom Studying epilepsy and helping to live people with epilepsy in rural Africa govorila o svojih raziskavah in kliničnih izkušnjah v Tanzaniji, kjer je leta 1960 ustanovila dispanzer za epilepsijo.

Predavanje bo v četrtek, 9.septembra, ob 13.30 uri v predavalnici I v Kliničnem centru.

Norvežanka po poreklu, psihiatrinja po izobrazbi, šolana v Zurichu, se je kot raziskovalka švicarskih farmacevtskih tovarn (proučevala je zdravila proti tropskim parazitom) srečala z realnostjo medicine v Afriki. Naučila se je lokalnega jezika, sodelovala kot zdravnica v enotah OZN med kongoško krizo, nato pa za nekaj časa postala sodelavka dr.Alberta Schweitzerja v njegovem sanatoriju. S podporo kanadske vlade je uresničila raziskovalni in razvojni projekt za pomoč ljudem z epilepsijo v Tanzaniji. Našo gostjo torej označuje neobičajno bogata življenjska - strokovna zgodba, temeljito znanstveno klinično delo in globok humanizem.

Dogodek | 21. 6. 2004

Predavanje: EEG in MR v epileptologiji

Spoštovani!

Kljub “poplavi” junijskih predavanj in strokovnih srečanj bi vas rad povabil na zanimivo predavanje Simona Vogrina z naslovom:

Kombinirana uporaba EEG, strukturnega in funkcijskega magnetnoresonancnega slikanja v epileptologiji

Predavanje bo v ponedeljek, 21. junija 2004, ob 12. uri v seminarju Kliničnega inštituta za radiologijo (1. nadstropje Kliničnega centra). Več podatkov o predavatelju priloženih.

Vabljeni!

---

Simon Vogrin was born in Melbourne Australia in 1975. He received his Bachelor of Applied Science degree, with specific majors in Medical Biophysics and Scientific Instrumentation. Part of this component was involvement with a Neurophysiological department at St Vincent’s Hospital, Melbourne and was directly involved in Long Term Epilepsy Monitoring. During his honors studies he became specifically involved in imaging analysis of MRI volumetry, with a focus on epilepsy patients with localized epilepsy. He expanded this area of research to look at the differences associated with factors of seizure frequency, severity, localisation and confirmed pathology on brain volumetry in both adults and children. In conjunction with this he was laboratory manager for the Victorian Epilepsy Centre, responsible for teaching students various methodologies in both structural analysis and then coregistration for presurgical assessment for such modalities as SPECT, PET, and some fMRI. He joined with Compumedics Ltd. as Technical Specialist in 2001 and now is Neurosciences Development Manager for Australian, European, Middle-Eastern and Asian markets.

Dogodek | 15. 6. 2004

Pozno vabilo na zgodnje predavanje prof. Stalberga

Prof. Stalberg iz Upsale, Švedska, bo imel predavanje na temo "Konvencionalna igelna elektromiografija - racunalniška simulacija" v torek, 15.6.2004, ob 8:00 na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo.

Čeprav je vabilo prispelo ta hip in vam ga zato tudi posredujemo "nespodobno" pozno, ste vljudno vabljeni, da se predavanja udeležite.

Obvestilo | 11. 6. 2004

Nespečnost

Dr. Duška Meh z Inštituta RS za rehabilitacijo obvešča vse zainteresirane o sklopu zanimivih prispevkov o nespečnosti. Informacije so pripravljene v obliki stalnega izobraževanja zdravnikov (CME) in so dosegljive na: http://www.medscape.com/viewprogram/3139 (za registrirane uporabnike spletnega portala Medscape).

Dogodek | 18. 6. 2004

Sestanek Sekcije za klinično nevrofiziologijo

Spoštovani!

Na junijskem sestanku Sekcije za klinično nevrofiziologijo bo dr. Aneta Stefanovska predstavila predavanje z naslovom:

Povezanost možganske električne aktivnosti in kardiovaskualrnih oscilacij v budnosti in med anestezijo

Sestanek bo v predavalnici I. (Modri salon), 1. nadstropje Kliničnega centra. Pred predavanjem bo ob 12. uri kratka predstavitev podjetja Pfizer.

Vabljeni!

Povzetek predavanja:

V uvodnem delu predavanja bomo najprej prestavili model sklopljenih oscilatorjev, ki sodelujejo pri regulaciji krvnega pretoka. Spregovorili bomo o najnovejših orodjih za analizo nelinearnih stohastičnih sistemov, s katerimi obravnavamo lastnosti nelinearnih oscilacij ter ugotavljamo sinhronizacijo in stopnjo njihove medsebojne sklopljenosti. Predstavili bomo rezultate analiz pri zdravih osebah in osebah s kardiovaskularnimi obolenji.

Nato bo nekoliko več govora o stopnji kardio-respiratorne sinhronizacije med potekom anestezije pri podganah. Prikazali bomo trenutni potek delta in gama valov določen z valčno transformacijo. Analizirali bomo tudi smer sklopitev med delta valovi, dihalnimi in srčnimi oscilacijami. Nakazali bomo možnost postavitve modela poteka anestezije na podlagi analize medsebojnih interakcij med možgansko aktivnostjo in kardiovaskularnimi oscilacijami.

Na koncu bomo predstavili najnovejše rezultate analize kardiovaskularnih oscilacij in možganske električne aktivnosti pri ljudeh v stanju anestezije.

O predavateljici:

Aneta Stefanovska vodi Skupino za nelinearno dinamiko in sinergetiko na Fakulteti za elektrotehniko. Predava tudi na Oddelku za fiziko Univerze v Lankastru. Sodeluje z Oddelkom za sisteme in vodenje na IJS, Inštitutom za patofiziologijo MF, CIIM in Oddelkom za bolezni ožilja in presnove KC, CAMTP v Mariboru, Nacionalno bolnišnico in bolnišnico Ulleval v Oslu, Univerze v Lancastru, RLI v Lankastru, Univerze v Stuttgartu, Nacionalno Akademijo na Českem in številnimi drugimi centri v Španiji, Italiji, na Portugalskem in Švedskem. Je članica uredniškega odbora treh mednarodnih revij in je predavala na univerzah in konferencah v Evropi, na Japonskem, ZDA, Mehiki in Avstraliji.

Obvestilo | 3. 6. 2004

Razprava o pobudi za ustanovitev Inštituta za razvojno nevrologijo

V torek, 8.6. ob 15h bo v leseni predavalnici Inštituta za socialno medicino skupni sestanek Koordinacijskega odbora nevroloških strok KC in MF ter SiNAPSE na temo pobude za ustanovitev Inštituta za razvojno nevrologijo.

Sestanek bo vodil prof. dr. David Neubauer, predsedujoči KO nevroloških strok in član Upravnega odbora SiNAPSE.

Program ustanovitve je dosegljiv na naslovu: http://animus.mf.uni-lj.si/neurology/ustanova/ustanova.htm

Vljudno vabljeni k udeležbi in sodelovanju v razpravi!

Dogodek | 17. 7. 2004

Simpozij o spominu

Spoštovani,

17. julija bo na Medicinski fakulteti v Ljubljani potekal enodnevni Simpozij o spominu. V dopoldanskem delu programa bodo sodelovali predavatelji poletne šole o delovnem spominu, ki bo potekala teden dni prej na Bledu. Vsi so vrhunski raziskovalci na področju delovnega spomina, v svojih predavanjih bodo predstavili nevroznanstvene vidike spomina. Popoldanski del programa, ki se bo zaključil z okroglo mizo, bo posvečen predstavitvi raziskovalnega dela na področju kognitivne nevroznanosti v Sloveniji in njeni bližnji okolici. Podrobnejše informacije so dostopne na spletni strani simpozija www.sinapsa.org/S04.

Na simpozij ste vljudno vabljeni. Obveščamo vas, da lahko sodelujete tudi s posterjem o svojem raziskovalnem delu. Prijavo lahko oddate na spletnih straneh.

Obvestilo | 20. 5. 2004

2.obvestilo o kongresu bioznanosti 2004

Organizacijski odbor kongresa Bioznanosti 2004 obvešča, da je na spletni strani http://www.slotox-drustvo.si/lifesci04/slo.html dostopno drugo obvestilo o mednarodni konferenci Bioznanosti 04, ki bo septembra v Novi Gorici.

K sodelovanju na kongesu so vabljeni tudi člani društva SiNAPSa.

Za Organizacijski odbor Bioznanosti

Tatjana Tišler

Dogodek | 4. 6. 2004

Junijsko predavanje v okviru SiNAPSE

Dr. Diana Cash, s King's College v Londonu, bo predstavila "Predklinična uporaba slikanja z magnetno resonanco v farmakologiji in pri živalskih modeliih bolezni: Izkušnje Inštituta za psihiatrijo, King's College, London".

Predavanje dr. Diane Cash bo v petek, 4.6., ob 12h, na Inštitutu za patološko fiziologijo.

Vljudno vabljeni!

Več o delu in predavanju dr. Casheve si preberite v priponki.

priponka: Diana Cash.doc

Dogodek | 19. 5. 2004

Spodbujanje "mobilnosti" mladih raziskovalcev iz vzhodne in osrednje Evrope

MORE Mobility for Young Researchers From Central and Eastern Europe - Kick-off event

Jozef Stefan Institute, Ljubljana

Programme

10.00 Opening, with welcome addresses/speeches by

a.. Prof. Dr. Vito Turk, Director Jozef Stefan Institute

b.. Prof. Dr. Drs. h.c. Helmut Schwarz, Vice-President of

the DeutscheForschungsgemeinschaft DFG

c.. Prof. Dr. Klaus Hahlbrock, former Vice-President of

the Max-Planck Gesellschaft

d.. Dr. Edvard Kobal, Director Slovenian Science

Foundation

e.. Representative of Ministry of Education, Science and

Sport

11.20 Sebastian Stetter, EU liaison office of the German research organisations (Koordinierungsstelle EG der Wissenschaftsorganisationen - KoWi):

EU research funding programmes (Marie Curie)

12.00 Dr. Edvard Kobal, Slovenian Science Foundation:

Slovenian Science Foundation and mobility of Slovenian

researchers

12.40 Lunch break

13.40 Angelika Lange-Gao, Max-Planck Society:

Opportunities for young researches

14.20 Prof. Dr. Peter Krizan, Head of the Physics Department at the University of Ljubljana, Alumnus of the Alexander von Humboldt Foundation:

A researchers's insight into international mobility

14.40 Coffee break

15.00 Dr. Alice Rajewsky, German Research Foundation (Deutsche Forschungsgemeinschaft - DFG):

Promoting Young Researchers in International Cooperation

15.40 Dr. Lidija Honzak:

Mobility for researchers - supported by Science and Education Foundation of the Republic of Slovenia 'Ad futura'

16.00 Reception

Venue

J. Stefan Institute, Jamova 39, SI-1000 Ljubljana

Phone: 01 426 42 45

Contact at KoWi

Sebastian Stetter

email: [email protected]

phone: 0032 2 5 48 02 14

This event is jointly organised by

a.. Jozef Stefan Institute

b.. Slovenian Science Foundation

c.. Koordinierungsstelle EG der

Wissenschaftsorganisationen

-----

[Novico o dogodku prispeval: dr. Damjan OSREDKAR, Pediatrična bolnišnica, Vrazov trg 1, Ljubljana.

[email protected]

http://animus.mf.uni-lj.si/neurology/]

Dogodek | 25. 5. 2004

SiNAPSA napoveduje majsko predavanje

Znanstvena svetnica, dr. Duska Meh, dr. med., z Inštituta RS za rehabilitacijo invalidov, bo 25.5., ob 15h predstavila svoje delo v predavanju z naslovom TERMOTEST IN POVRŠINSKO PROTIBOLEČINSKO ELEKTRIČNO DRAŽENJE PRI BOLEČIH NEVROPATIJAH.

Prizorišče: predavalnica Inštituta RS za rehabilitacijo invalidov, Linhartova 51.

Vabljeni!

Dogodek | 13. 5. 2004

Sestanek Združenja za nevropsihologijo in kognitivno nevrologijo

Vabljeni na pomladni sestanek Združenja za nevropsihologijo in kognitivno nevrologijo, ki bo tokrat samo strokovno obarvan. Srečali se bomo v četrtek, 13.5. 2004 ob 15.30 uri, v seminarski sobi, v 5. nadstropju Kliničnega centra.

V predavanju z naslovom Kognitivne posledice po spontani subarahnoidni krvavitvi bo Janez Ravnik, dr.med. in univ.dipl.psih. iz Splošne bolnišnice Maribor, Oddelka za nevrokirurgijo, predstavil rezultate raziskave avtorjev:

Janez Ravnik, Sanja Šešok, Barbara Starovasnik, Zvezdan Pirtošek, Viktor Švigelj, Roman Bošnjak.

Vljudno vabljeni!

Dogodek | 7. 5. 2004

Poenostavljeno zdravljenje epilepsije

Društvo Liga proti epilepsiji vabi na strokovno srečanje:

"Poenostavljeno zdravljenje epilepsije"

Dogodek bo potekal v Ljubljani, v kongresni dvorani Mercurius, BTC.

Moderator: doc. dr. Dušan Butinar, dr. med.

Predavatelji:

Asist. mag. Bogdan Lorber, dr. med. (Ljubljana)

Zdravljenje epilepsije v Sloveniji

Prof. dr. Dieter Schmidt, dr. med. (Berlin)

Modern management of epilepsy: A how-to-do lecture

Prof. dr. Paul Boon, dr. med. (Gent)

Seizure control with levetiracetam

Vesna Sedmak, mag. farm. (Ljubljana)

Keppra - najpomembnejše informacije

Strokovnemu delu bo sledilo prijetno druženje z večerjo.

Obvestilo | 30. 4. 2004

Poročilo dr. Eve Žerovnik z 10. mednarodnega simpozija o amiloidu in amiloidozah

Med 18. in 22.4.2004 je v Toursu, v Franciji, potekal 10. mednarodni simpozij o amiloidu in amiloidozah, ki se ga je udeležila članica SiNAPSE, dr. Eva Žerovnik.

V priponki je dr. Žerovnikova navedla nekaj poudarkov s simpozija, ki je napovedal nove pristope v zdravljenju amiloidoz in "konformacijskih" bolezni.

Spodbudno!

priponka: Zerovnik.doc

Dogodek | 14. 4. 2004

SAZU vabi na predavanje svojega dopisnega člana

Prof. dr. Anton Wernig, dopisni član SAZU z Medicinske fakultete Univerze v Bonnu, Nemčija, bo imel predavanje z naslovom "Inteligentna" hrbtenjača.

Vabljeni to sredo ob 17h v dvorano SAZU, Novi trg 3/I v Ljubljani!

Dogodek | 8. 4. 2004

Predavanje Sekcije za klinično nevrofiziologijo

Dragi sekcijski kolegi,

Marčevsko sekcijsko predavanje smo prestavili zaradi izredne priložnosti. Predavanje tako ne bo tretji petek v mesecu pač pa drugi četrtek, torej 8. aprila in to ob 12.00. Dogodek bo v Predavalnici 4 KC Ljubljana, to je v 1. nadstropju poleg ali blizu t.i. Modrega salona.

Kljub odmiku od tradicionalnega termina (ali pa še toliko bolj) pa nama je v veselje napovedati, da bo predaval Dr. Vahe Amassian, profesor in predavatelj na State University of New York, Health Science Center at Brooklyn. Profesor Amassian je starosta, in še vedno v špici, raziskav elektrofiziologije motoričnih poti v osrednjem

živčevju, pri živalih in človeku. Naslov predavanja je:

THE UTILITY OF HUMAN CORTICOSPINAL AND OTHER CEREBRAL RESPONSES IN UNDERSTANDING NORMAL AND ABNORMAL BRAIN FUNCTIONS

Predskupina bo Pfizer.

Vabljeni!

Simon Podnar in Zoran Rodi

Dogodek | 24. 3. 2004

Predavanje prof. dr. Kremmererja

Vljudno vabljeni na predavanje prof. dr. Davida Kemmererja iz Oddelka za psihološke znanosti in Oddelka za avdiologijo in govorne znanosti, Purdue Univerze, West Lafayette, ZDA.

Predavanje z naslovom "The linguistic representation of space: New findings from cognitive neuroscience" bo potekalo v predavalnici 119 Oddelka za psihologijo na Fillozofski fakulteti v Ljubljani.

Abstract: Very little research has explored which neural systems may be important for retrieving the meanings of spatial prepositions (e.g., in, on, around). To begin to address this knowledge gap, we conducted a lesion study in which we tested the hypothesis that processing the meanings of locative prepositions depends on neural structures in the left inferior prefrontal cortex and left inferior parietal cortex. Seventy-eight subjects with focal, stable lesions to various parts of the telencephalon, and a comparison group of 60 normal participants, were studied with tasks that require production, comprehension, and semantic analysis of spatial prepositions. In support of the hypothesis, we found that in subjects with impaired knowledge of spatial prepositions, the highest region of lesion overlap was in the left frontal operculum and the left supramarginal gyrus, and in the white matter

subjacent to these two areas. In a second study focusing on 6 subjects who had pervasive defects for spatial preposition knowledge, we confirmed that such defects were associated specifically with damage to the posterior left frontal operculum, white matter subjacent to this region, and white matter underneath the inferior parietal operculum. These subjects did not have basic impairments in spatial processing or working memory, and they had relatively well preserved processing of conceptual knowledge for actions and various categories of concrete entities (e.g., persons, animals, tools). All 6 subjects, however, had defects in naming actions, and some of them also had defective naming of some categories of concrete entities. Overall, the findings converge nicely with recent results from functional imaging approaches, and with classic studies from the aphasia-based literature, and suggest that the left inferior prefrontal and left inferior parietal regions have crucial-albeit not exclusive-roles in processing knowledge associated with spatial prepositions.

Dogodek | 30. 3. 2004

Zadnji SiNAPSIN seminar v marcu

V torek, 30.3., bo Dr. David Kemmerer, z Univerze Purdue, iz ZDA, predaval na temo "Neuroanatomical correlates of action concepts".

Več o temi in raziskovalnih interesih Dr. Kemmererja si lahko ogledate v njegovem članku ali na naslovu spletne strani njegovega laboratorija.

Tudi tokrat bo prizorišče predavanja lesena predavalnica Inštituta za socialno medicino (bivša predavalnica starega Inštituta za patologijo). Vhod v predavalnico je takoj za zapornico ob "Mrtvaškem mostu", kot prikazuje mapa spodaj.

Vabljeni!

Dogodek | 19. 3. 2004

Predavanje Sekcije za klinično nevrofiziologijo in Sinapse

Vabljeni na Sinapsin seminar, ki bo tokrat združen z rednim predavanjem Sekcije za klinično nevrofiziologijo.

Predavanje bo potekalo v Modrem salonu (I. nadstropje Kliničnega centra nad glavno avlo).

Predavala bo nevrologinja asist. mag. Maja Trošt, dr. med., Nevrološka klinika. Naslov predavanja:

Proučevanje fiziologije motenj gibanja s slikanjem možganov s pozitrosko emisijsko tomografijo (PET)

Dr. Troštova je pred časom za leto dni odpotovala na "začasno delo" v ZDA. (Ob dogodkih 11. septembra 2001 je bila menda le streljaj daleč.) Kaj vse je v tistem času (in tudi kasneje) spoznala in česa se je naučila, nam bo povedala na predavanju. Tudi za to predavanje lahko rečemo, da bo zanimivo tako za nevro-raziskovalce kot za klinične nevrologe.

Tema njenega predavanja je še posebej aktualna v dneh, ko se pri nas bije bitka za prvo PET napravo.

S spoštovanjem in lepimi pozdravi,

Asist. dr. Simon Podnar, dr. med.

Predsednik Sekcije za klinicno nevrofiziologijo SZD

===========

Asist. mag. Maja Trošt, dr. med. je leta 1992 diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 1998 je zaključila specializacijo iz nevrologije in leta 2000 na Kliniki za nuklearno medicino opravila podiplomski študij iz Nuklearne medicine. V zadnjih treh letih letih se je leto in pol izobraževala v centru North Shore-Long Island Jewish Research Institute, Center for Neurosciences, New York University School of Medicine v New Yorku, pod mentorstvom prof. Davida Eidelberga, dr. med. www.neuroscience-nslij.org. V času izpopolnjevanja si je pridobila klinične in raziskovalne izkušnje na področju slikanja možganov s pozitronsko emisijsko tomografijo pri bolnikih z nevrodegenerativnimi boleznimi. S centrom v New Yorku še naprej plodno sodeluje.

Publikacije:

Trošt M, Carbon M, Edwards C et al. Primary dystonia: is abnormal functional brain architecture linked to genotype? Ann Neurol 2002; 52(6): 853-6.

Trošt M, Su PC, Barnes A et al. Subthalamotomy: evolving metabolic changes during the first postoperative year. J Neurosurg 2003; 99(5):872-8.

Trošt M. Dystonia update. Curr Opin Neurol 2003; 16(4):495-500.

Carbon M, Trošt M, Ghilardi MF, Eidelberg D. Abnormal brain networks in primary torsion dystonia. Adv Neurol. 2004; 94:155-61.

Obvestilo | 16. 3. 2004

SiNAPSA obvešča o Tednu možganov

S 15.3., se je pričel svetovni »Teden možganov« (TM 2004), ki smo mu za Slovenijo nadeli geslo »Razgibajmo možgane«.

SiNAPSA je za spodbujanje razmišljanja javnosti o možganih in živčevju pripravila naslednje:

• javno obvestilo za medije o »TM 2004« in o SiNAPSI;

• spletne strani www.sinapsa.org/TM posvečene TM 2004, kjer boste lahko našli zanimivosti na izbrane teme o živčevju v slovenščini in povezave na spletne naslove v tujini;

• na www.sinapsa.org/TM je pripet enostaven barvni plakat z znakom in geslom TM 2004. Vabimo vas, da si ogledate strani in natisnete plakate, ki jih lahko daste na oglasne deske v svojih delovnih okoljih, pokažete kot prosojnice študentom, ponudite svojim otrokom v spodbudo za pogovore o možganih v šoli;

• v sodelovanju z TV Slovenija je bila že izpeljana oddaja o Možganski kapi, kjer je sodelovala dr. Mojca Kržan;

• v petkovi oddaji »Intelekta«, ki bo na Radiu Slovenija na sporedu ob 14h, bo tekel enourni pogovor o dosedanjih dosežkih ter obetih nevroznanostvenih raziskav in o njihovem pomenu za posameznika in družbo. V pogovoru bodo sodelovali člani SiNAPSE: dr. Maja Trošt, dr. Grega Repovš, dr. Blaž Koritnik in dr. Maja Bresjanac;

• v prilogi dnevnika Delo, Znanost, bo naslednji ponedeljek objavljen en, morda dva prispevka o delovanju možganov;

• posamezni učitelji (zdravniki ter klinični in bazični raziskovalci živčevja) bodo tudi letos pri svojem pouku poudarili pomen nevroznanstvenega raziskovanja, dosedanjih spoznanj in obetov za kakovost življenja.

Morda pa se letos lahko opogumi še kdo izmed vas in o tej temi spregovori s svojimi kolegi, študenti, otroci...

Skratka... razgibajmo možgane!

Dogodek | 17. 3. 2004

5. mednarodni simpozij o shizofreniji

Med 17. in 19. marcem bo na Psihiatrični kliniki v Polju potekal že peti mednarodni simpozij o shizofreniji. Namenjen je tako psihiatrom kot ostalim strokovnjakom s področja nevroznanosti, za katere bodo verjetno zanimiva predvsem plenarna predavanja. Program simpozija je priložen v priponki. Srečanje vključuje kotizacijo, za prijave in dodatne informacije se lahko obrnete na gospo Nino Osrečki, Psihiatrična klinika Ljubljana, tel.: 01 5872 461, e: [email protected]

priponka: programV-kratek.rtf

Dogodek | 11. 3. 2004

Sestanek Združenja za nevropsihologijo in kognitivno nevrologijo

V seminarski sobi Nevrološke klinike (5. nadstropje Kliničnega centra)
bo predavala mag. Jelka Janša, delovna terapevtka:

Ocenjevanje motoričnih in procesnih spretnosti (OMPS)

Vljudno vabljeni!

Dogodek | 15. 3. 2004

Srečanje o fotosenzibilnih epilepsijah

Spoštovani,

v okviru Lige proti epilepsiji vas vljudno vabimo na srečanje o fotosenzibilnih epilepsijah s povabljeno ugledno gostjo D. Kasteleijn.

Pričetkek ob 11. uri, predviden zaključek ob 17. uri.

Kje: predavalnica Pediatricne klinike v Ljubljani

Kaj: program v priponki

Vabljeni - kotizacije ni!

priponka: program_fotosenzibilnost_08032004.doc

Dogodek | 5. 3. 2004

SiNAPSA napoveduje dve predavanji o amiloidu. Pozor: tokrat ne na Pafiju!

Prvo bo na vrsti predavanje dr. Eve Žerovnik iz IJS, Ljubljana, na temo "Modelne študije amiloidnih proteinov in vitro: povezava s konformacijskimi boleznimi".

Ena novejših objav dr. Žerovnikove na temo predavanja vam je dostopna tukaj.

Sledilo bo predavanje dr. Giampiera Leanze iz Oddelka za fiziologijo in patologijo Univerze v Trstu, z naslovom "Holinergična modulacija procesiranja amiloida v možganih glodalcev".

Obe predavanji bosta kratki (do 30 minut), v angleškem jeziku, vsakemu pa bo sledila tudi 10-minutna razprava.

Tokrat bo prizorišče predavanj lesena predavalnica Inštituta za socialno medicino (bivša predavalnica starega Inštituta za patologijo). Vhod v predavalnico je takoj za zapornico ob "Mrtvaškem mostu".

Vabljeni!

Dogodek | 5. 3. 2004

Redno srečanje Združenja psihiatrov SZD

Vabljeni na drugo letošnje srečanje Združenja psihiatrov, ki bo potekalo v predavalnici Psihiatrične klinike v Polju.

Program srečanja :

1. Mag. Bojana Avguštin, dr.med. : Predstavitev centra za preprečevanje in zgodnje zdravljenje psihoz (ORYGEN) v Melbournu, Avstralija. Poročilo o obisku v centru, ki na svojem področju trenutno predstavlja svetovni vrh.

2. Asist.dr. Maja Rus Makovec, dr.med. : Zloraba moči in duševne motnje ter poti iz stiske. Predstavitev knjige, ki je izšla pred kratkim in predstavlja pomembno novost v našem prostoru.

3. Asist.mag. Urban Groleger, dr. med. : Sedmi svetovni kongres biološke psihiatrije (Sydney, Avstralija, 9.-13.2.2004). Poročilo o pravkar zaključenem kongresu.

Dogodek | 26. 3. 2004

Nove diagnostične metode v otroški nevrologiji

Simpozij ob 50-letnici otroške nevrologije v Sloveniji

(In memoriam: primarija Ivica Tivadar, dr. med.)

"Nove diagnostične metode v otroški nevrologiji"

Dvorana KRKE, Dunajska 65, Ljubljana

Vabijo:

Klinični center Ljubljna,

SPS Pediatrična klinika,

Klinični oddelek za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo

Medicinska fakulteta v Ljubljani,

Tečaji otroške nevrologije

Sekcija za otroško nevrologijo SZD

Ustanova za otroško nevrologijo in

KRKA, d.d.

Več informacij na:

http://www2.mf.uni-lj.si/neurology/dogodki/2004_dgneuro.htm

Dogodek | 23. 3. 2004

Continuum - Infekcije živčevja

V seminarskem prostoru Nevrološke klinike (5. nadstropje Kliničnega centra) bo srečanje diskusijske skupine za naslednjo temo stalnega izobraževanja nevrologov "Infekcije živčevja". Tema bo organizirana v sklopu rednih nevvroinfektoloških srecanj; program bosta vodila infektolog prof. dr. Franc Strle ter nevrolog prof. dr. David. B. Vodušek. Predvidena je predstavitev tem s strani specializantov.

Dogodek | 20. 2. 2004

Redno predavanje Sekcije za klinično nevrofiziologijo

Vabljeni na redno predavanje Sekcije za klinično nevrofiziologijo v predavalnico KC1 (Modri salon), Klinični center Ljubljana.

Predavanje bo imel patofiziolog in nevrolog doc. dr. Fajko S. Bajrović, dr. med. Naslov njegovega predavanja bo: VPLIV MIKRO-OKOLJA NA REGENERACIJO PERIFERNEGA ŽIVČEVJA

Doc. Bajrović je eden redkih v našem nevro-okolju, ki je v svojem vsakodnevnem delu povezal osnovno raziskovalno delo s kliničnim, zato verjamem, da bo njegovo predavanje zanimivo ne le za nevro znanstvenike, ampak tudi za klinične nevrologe.

Obvestilo | 11. 2. 2004

15th European Symposium on Animal, Plant and Microbial Toxins

Med 19. in 22. junijem 2004 bo na Brdu pri Kranju potekal 15. Evropskegi simpozij o zivalskih, rastlinskih in mikrobnih toksinih. Glede na to, da predstavljajo nevrotoksini eno glavnih tematskih podrocij toksinologije, utegne biti srecanje zelo zanimivo tudi za marsikaterega clana SiNAPSE. Vec o srecanju si preberite v prilozenem drugem obvestilu in na spletnem naslovu: http://bio.ijs.si/conf/eurotoxins.html.

priponka: 2Ann&RegForm.PDF

Dogodek | 27. 1. 2004

Continuum - Tumorji možganov in hrbtenjače

V seminarskem prostoru Nevrološke klinike (5. nadstropje Kliničnega centra) bo srečanje diskusijske skupine za naslednjo temo stalnega izobraževanja nevrologov "Tumorji možganov in hrbtenjače". Program bo vodil nevrokirurg doc.

dr. Roman Bošnjak, sodelovala pa bo tudi nevropatologinja doc. dr. Mara Popovič.

Dogodek | 23. 1. 2004

SiNAPSA napoveduje drugo predavanje v 2004

Dr. Paul Mohapel iz Wallenbergovega centra za nevroznanost v Lundu, Švedska, bo predaval na temo: "Is hippocampal neurogenesis linked with learning and memory?"

Več o Dr. Mohapelu najdete tukaj.

Vabljeni v petek, ob 13h, v vajalnico Inštituta za patološko fiziologijo, Zaloška 4.

Dogodek | 16. 1. 2004

Redno srečanje sekcije za klinično nevrofiziologijo

Letošnje leto otvarja sveže izvoljeni predsednik sekcije za klinično nevrofiziologijo, asist. dr. Simon Podnar, dr. med. s predavanjem:

Inštrumentalne preiskave pri nevroloških bolnikih z motnjami mokrenja in iztrebljanja

Sestanek bo potekal v predavalnici I. Kliničnega centra v Ljubljani.

Vabljeni!


SiNAPSA 2003-2008 ... Zasnova in oblikovanje Grega Repovš ... Pripravljeno na Mac OS X ... Nekatere pravice pridržane