Arhiv objav 2010

Obvestilo | 24. 12. 2010

Srečno 2011!

Spoštovane članice in člani SiNAPSE!

Naj bodo novoletni prazniki čimbolj prijetni, leto 2011 pa naj bo polno zanimivih nevroznanstvenih trenutkov (kar nekaj vam jih bomo pričarali pri Sinapsi:

www.sinapsa.org/snc11, www.sinapsa.org/tm).

Srečno!

Vaša SiNAPSA

Obvestilo | 14. 12. 2010

SNC'11: Bliža se rok za oddajo povzetkov - 28. marec 2011

Radi bi Vas spomnili, da datume **od 22. do 25. septembra 2011** v Vaših koledarjih rezervirate za aktivno udeležbo **na SiNAPSINI nevroznanstveni konferenci 2011 (SNC'11)** in sodelujete na tem osrednjem evropskem nevroznanstvenem srečanju 2011, ki bo v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Program SNC'11 si lahko ogledate na spletnih straneh s seznamom tem in predavateljev in urnikom konference. Poziv za spletno oddalo povzetkov je odprt do 28. marca, za zgodnjo registracijo pa do 20. junija.

Dogodek | 30. 11. 2010

Sinapsin seminar

Vabimo vas na Sinapsin nevroznanstveni seminar, ki bo v torek 30.11.2010 ob 18. uri v predavalnici Inštituta za patološko fiziologijo, Zaloška 4, Ljubljana (vhod iz Zaloške c.).

Zvrstili se bosta dve predavanji:

Vmesniki med možgani in strojem: kako daleč smo od pravih avatarjev?

prof. dr. Aleš Belič, MS&C Lab., FE UL.

Trenutno prihajajo na trg prve verzije vmesnikov možgani-stroj, ki lahko po zelo kratkem učenju in s presenetljivo zanesljivostjo vodijo naprave na osnovi analize signalov EEG. Večina sistemov temelji na iskanju vzorcev v EEG signalih, ki so značilni za neko aktivnost. Ko se katerikoli od naučenih vzorcev pojavi in ga naprava zazna, se sproži ustrezna vnaprej sprogramirana akcija, ki je lahko ukaz računalniku ali pa elektromehanski napravi. Glavna motivacija za razvoj takšnih vmesnikov prihaja s strani vojaške industrije in sicer za namene hitrejše komunikacije vojaka in stroja, ki ga le-ta opravlja, nato sledi industrija računalniških iger, pomembno pa lahko vplivajo tudi na izboljšanje življenja oseb, ki imajo omejene možnosti verbalne komunikacije in/ali gibanja. V sodelovanju z Inštitutom za klinično nevrofiziologijo v Ljubljani smo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani analizirali EEG-signale ljudi, ki so izvajali motorične naloge in naloge povezane z delovnim spominom. Prišli smo do zanimivih ugotovitev, ki bi lahko vodile do nove generacije vmesnikov možgani-stroj, ki ne bi bila več omejena na proženje nekaj vnaprej sprogramiranih akcij, ampak bi posamezniku, z vajo, omogočala izvajanje vedno bolj kompleksnih operacij.

Fazna demodulacija kot orodje za analizo signalov EEG

dr. Vito Logar, MS&C Lab., FE UL.

V drugem delu seminarja bodo predstavljeni možni pristopi k analizi možganskih valov, izmerjenih med izvajanjem statičnih in dinamičnih vidno motoričnih nalog ter Sternbergovih nalog delovnega spomina. Omenjeni pristopi, ki temeljijo na principu fazne demodulacije, omogočajo, da iz EEG signalov izluščimo pomembnejše dele informacij, ki se izmenjujejo med možganskimi centri in so ključni za izvajanje omenjenih kognitivnih nalog. Takšno dekodiranje možganski informacij je ključno za uporabo EEG signalov v vmesnikih možgani-stroj. Predstavitev se bo osredotočila predvsem na specifične razlike v pristopih k dekodiranju informacij različnih nalog.

Moderator: asist. dr. Blaž Koritnik

Lep pozdrav,

Projektna skupina Nevroznanstveni seminarji

priponka: Seminar Nov 2010.pdf

Dogodek | 27. 10. 2010

Sinapsin seminar

Vabimo vas na Sinapsin nevroznanstveni seminar, ki bo v sredo 27.10.2010 ob 18. uri v predavalnici Inštituta za patološko fiziologijo, Zaloška 4, Ljubljana.

Zvrstili se bosta dve predavanji:

Fragile X: A family affair associated with neurodevelopmental and neurodegenerative disabilities

Randi Hagerman, dr. med. je pediatrinja, ki deluje na področju razvoja in vedenja. Je direktorica inštituta M.I.N.D. na Kalifornijski univerzi v Davisu, ZDA, in je vodilna strokovnjakinja na področju raziskovanja in zdravljenja sindroma fragilnega kromosoma X. Soustanovila je “National Fragile X Foundation”. Kot raziskovalka je prepoznala in opisala nevrološko motnjo imenovano sindrom tremorja/ataksija povezan s fragilnim kromosomom X (angl. fragile X– associated tremor/ataxia syndrome, FXTAS), bolezen ki prizadene starejše moške in redke ženske nosilce fragilnega kromosoma X. Njeno trenutno delo je posvečeno odkrivanju povezav med genotipom in fenotipom pri sindromu fragilnega kromosoma X. V predavanju bo predstavila trenutno razumevanje te bolezni.

Role of inflammasome NLRP3 in Alzheimer disease and possible correlations with autistic spectrum disorders

Jernej Kovač je v letu 2009 zaključil študij biokemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. V času študija je sodeloval v raziskovalni skupini študentov, ki se je s projektom “Say No to Sepsis” udeležila tekmovanja International Genetically Engineered Machines 2006 na MIT v Bostonu in v konkurenci 38 fakultet osvojila prvo mesto. V šolskem letu 2009/2010 je postal mladi raziskovalec pod mentorstvom prof. dr. Tadeja Battelina. Njegovo trenutno raziskovalno delo zajema področje genetike avtizma, diabetesa in drugih bolezni endokrinega sistema. Predstavil bo nekatere molekularne vidike Alzheimerjeve bolezni in povezave z avtizmom.

Moderatorka: dr. Marta Macedoni Lukšič

Zaradi gostov iz tujine bo seminar potekal v angleščini.

Veseli bomo, če boste vabilo iz priponke obesili na vidno mesto, sporočilo pa posredovali vsem, ki bi jih utegnilo zanimati.

Lep pozdrav,

Projektna skupina Nevroznanstveni seminarji

priponka: SeminarOkt2010Sinapsa.pdf

Dogodek | 25. 10. 2010

Bliža se rok za oddajo predlogov simpozijev za SNC'11

Program Sinapsine nevroznanstvene konference 2011, ki jo podpira FENS, je v sklepni fazi oblikovanja. Razpis za oddajo predlogov za simpozije se izteče 25. oktobra. Na spletni strani razpisa najdete navodila za oblikovanje predloga in spletni obrazec za oddajo.

Ponovno vas vabimo, da do polnoči 25. oktobra 2010 oddate svoj predlog za tematski simpozij in sooblikujete program Sinapsine konference, ki bo eden osrednjih evropskih nevroznanstvenih dogodkov v 2011.

Obvestilo | 8. 10. 2010

Hertie Senior Research Professorship in Neuroscience, 2011

Fundacija Hertie objavlja evropski razpis za seniorne profesorje - raziskovalce:

The Hertie Foundation is active in pre-school, school, neurosciences and university-areas and it is the second largest private patron of brain research in Europe.

In order to promote research by experienced neuroscientists and to honour outstanding achievements over a period of many years, the Hertie Foundation announces a Europe-wide competition for award of the Hertie Senior Research Professorship in Neuroscience, 2011 (m/f).

The professorship is to be awarded to outstanding neuroscientists who are currently working in Europe and wish to devote the final years of their career exclusively to research. The appointment will have a maximum term of eight years and will expire upon retirement. The grant will match the selected candidate’s current salary and benefits (to include pension contributions, health insurance premiums etc.) and will be supplemented by a bonus for extraordinary research achievements. The Hertie Senior Professor will be provided with appropriate resources (laboratory space, a research budget etc.) in accordance with his/her needs and in consultation with the university until retirement and up to additional five years, on the basis of a corresponding application and evaluation.

Requirements for applicants: attainment of the minimum age of 59, proof of excellence in the field of neuroscience and the commitment to relinquish all management and administrative duties at the institution currently under his/her direction upon acceptance of the Hertie Foundation Professorship. Candidates must also agree to provide a minimal contribution to teaching and to pursue neuroscientific research until retirement. For further information visit www.ghst.de/links/seniorprofessor.

Candidates for award of the Hertie Foundation Professorship will be selected by a jury of leading neuroscientists in a personalized, confidential process. In consultation with the selected candidates, the Hertie Foundation will then conduct negotiations with the university on implementation of the Hertie Foundation professorship and material support to be provided by the Hertie Foundation. The final decision on award of the professorship will be taken by the Executive Board of the Hertie Foundation.

Please address applications and inquiries to the following address no later than 1st December 2010:

Gemeinnützige Hertie-Stiftung

Stefanie Hennig

Grüneburgweg 105

60323 Frankfurt am Main, Germany

Tel.: +49 (69) 660756 149 and E-mail: [email protected]

Obvestilo | 30. 7. 2010

SiNAPSINA Nevroznanstvena konferenca 2011: Poziv za predloge simpozijev

SiNAPSA napoveduje naslednjo nevroznanstveno konferenco (SNC'11), ki bo med 22. in 25. septembrom 2011. K organizaciji konference smo povabili kolege iz Zagreba in Trsta in naš skupni predlog za SNC'11 je dobil podporo Zveze evropskih nevroznanstvenih društev (FENS). Regijsko sodelovanje in podpora FENS bosta omogočila, da izpeljemo zanimiv, bogat program. Vse člane SiNAPSE vabimo, da ga aktivno sooblikujete.

Odprli smo razpis za predloge tematskih simpozijev za SNC'11, ki vsebuje navodila in formular za spletno oddajo predlogov. Rok za oddajo je 25. oktober 2010. Za spodbudo in v pomoč predlagateljem izbranih simpozijev bo SiNAPSA znova krila potne stroške enega izmed vabljenih predavateljev na simpozij. Na podlagi izbora prejetih predlogov bomo ob koncu novembra letos sestavili vsebinski program SNC'11, že sedaj pa si lahko ogledate okvirno zgradbo konference in nekatere spremljajoče dogodke.

Tudi če ne boste oddali predloga simpozija upamo, da boste sodelovali z lastnim vsebinskim prispevkom. Oddaja povzetkov se bo začela 29. novembra 2010. Večina prispevkov bo uvrščenih v program v obliki postrov, del pa jih bo programski odbor izbral za kratke govorne nastope.

Vidimo se na SNC'11 v Cankarjevem domu v Ljubljani med 22. in 25. septembrom 2011.

Dogodek | 23. 8. 2010

Minisimpozij o uporabi sodobne mikroelektronike v spoznavanju celičnega sporočanja

V ovkiru sodelovanja med Univerzo v Ljubljani in Colorado state University iz ZDA bo 23. In 24. avgusta v Ljubljani potekal 1. Minisimpozij z naslovom Understanding cell communication using modern microelectronics, na katerem bodo sodelavci z Ljubljanske univerze in Colorado state university predstavili svoje raziskovalno delo. Podroben program in ostale informacije so v priponki

Vse, ki bi vas simpozij zanimal, ste dobrodošli, da se srečanja udeležite.

Udeležba na srečanju je brezplačna, zaradi evidence udeležencev pa svoj načrtovani prihod predhodno prijavite Gregorju Majdiču na elektronski naslov: [email protected]

priponka: CSU_UL_Symp_2010.pdf

Dogodek | 16. 7. 2010

Mednarodno srečanje Communicating physiology

Inštitut za fiziologijo vabi na mednarodno srečanje Communicating physiology, ki se bo zgodilo 15.-18. julija na Univerzi v Mariboru. Spodaj je povezava na dogodek.

Kotizacije ni, registracija pa je obvezna zaradi pogostitev.

www.mf.uni-mb.si/fizio/meeting_2010.htm

Dogodek | 10. 7. 2010

Znanstveno srečanje ob otvoritvi raziskovalnega MR v Furlaniji

SISSA, Mednarodna šola za napredne študije v Trstu vabi nevroznanstvenike in člane SiNAPSE na znanstveno srečanje ob otvoritvi raziskovanju posvečene magnetne resonance v Furlaniji. Sledi besedilo vabila.

______________________________________

Dear all,

The Scientific Commission of the Friuli Magnetic Resonance Research Scanner, and its Chair prof. Raffaella Rumiati, together with the Cognitive Neurosciences Sector at SISSA, and its Head prof. Tim Shallice, are pleased to inform you of the following event:

Inaugural Scientific Meeting for the Friuli Magnetic Resonance Research Scanner

Saturday, July 10th, from 9.30 to 17.15

SISSA, via Bonomea 265, Trieste, Italy

rooms 128+129

The Friuli Venezia Giulia Region has recently provided financial support to set up a Research Magnetic Resonance Imaging scanning facility that is jointly organized by Azienda Ospedaliero Universitaria “Santa Maria della Misericordia” in Udine, SISSA, University of Udine, and La Nostra Famiglia. To celebrate the start of Scientific Research activity, a symposium with international experts has been organized by CNS (program attached).

This is an open meeting to which all are invited, everyone is most welcome to attend!

As specified in the program, please note that SISSA has a new address: via Bonomea 265, Trieste. The new SISSA is easily reachable from the exit to Trieste (direction Opicina-Fernetti-Trieste). At Opicina’s roundabout take direction Trieste, then in 100 m later turn right, downhill, immediately after the “Obelisco” at via Bonomea. The first possibility to turn left leads directly to SISSA’s gate. Once entered the green gate of SISSA’s building, you will have to keep the right road to the parking, and ring the “Technical Presidio” who will open the gate for you. By taxi, instead, you will be driven directly to the main entrance and reception.

priponka: SISSA_MR_OpeningMeeting_July10th_Program.pdf

Obvestilo | 24. 6. 2010

Dodelitev štipendij SiNAPSINEGA sklada 2010

Štipendijo za aktivno udeležbo na mednarodnem kongresu, 7th FENS forum of European Neuroscience 2010, je komisija dodelila Mateju Markoti, dr.med..

Štipendije za kratek izobraževalni ali raziskovalni obisk v priznani tuji ustanovi v tem razpisnem roku komisija štipendijskega sklada ni dodelila.

Obvestilo | 18. 6. 2010

2. Mednarodna poletna šola o Parkinsonovi bolezni

Obveščamo Vas o 2. Mednarodni poletni šoli o Parkinsonovi bolezni, ki bo potekala v Ljubljani od 19-27.julija 2010.

Dogodek je namenjen študentom in diplomantom vseh zdravstvenih ved.

Več informacij na www.parkinsonsummerschool.com

Lep pozdrav

priponka: front_page_v.pdf

Dogodek | 9. 6. 2010

Nevroznanstveni seminar

Vabimo vas na Sinapsin nevroznanstveni seminar, ki bo v sredo 9.6.2010 ob 18. uri v predavalnici Inštituta za patološko fiziologijo, Zaloška 4, Ljubljana.

Zvrstili se bosta dve predavanji:

Oblikovanje ženskih in moških možganov: mehanizmi nastanka spolno-značilnih razlik

Do pred nekaj leti je bila splošno sprejeta teorija, da na razlike med ženskimi in moškimi možgani vpliva samo izpostavljenost spolnim hormonom pred in po rojstvu, nekatere raziskave zadnjih let pa so pokazale, da določene razlike nastanejo tudi zaradi delovanja genov na spolnih kromosomih. V predavanju bo prof. dr. Gregor Majdič (Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani, Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru) predstavil zadnja znanstvena dognanja o tem, zakaj se ženski in moški možgani razvijejo nekoliko drugače.

Vpliv odraščanja v osamljenosti na socialno vedenje miši

Socialna osamljenost povzroča številne negativne posledice na vedenje ljudi in živali. V kratkem predavanju bo Jasmina Kerčmar (študentka Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani) predstavila rezultate raziskave o vplivu odraščanja v osamljenosti na socialno prepoznavanje miši, vedenje, ki je zelo pomembno za pravilno oblikovanje socialnih struktur v mišjih skupinah, smatra pa se tudi kot modelno vedenje za proučevanje motnje avtističnega spektra pri ljudeh.

Moderator: prof. dr. Marko Živin

Zaradi gostov iz tujine bo seminar potekal v angleščini.

Veseli bomo, če boste vabilo iz priponke obesili na vidno mesto, sporočilo pa posredovali vsem, ki bi jih utegnilo zanimati.

Lep pozdrav,

Projektna skupina Nevroznanstveni seminarji

priponka: vabilo-SiNAPSA.pdf

Dogodek | 17. 9. 2010

Simpozij o klinični nevrofiziologiji vida in o očesnih gibih

Letošnji ljubljanski simpozij klinične nevrofiziologije s 26. spominskim predavanjem dr. Janeza Faganela bo posvečen vidu in očesnim gibom. Potekal bo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana 17. in 18. septembra 2010.

Obe temi bosta obsegali tako klinične kot raziskovalne vidike in bosta zato zanimivi ne samo za nevrologe, oftalmologe in otologe, temveč tudi za druge strokovnjake s področja medicine in bazičnih znanosti.

Spominsko predavanje z naslovom 'Face recognition-related potentials: EEG, MEG, and NIRS studies' bo imel profesor Ryusuke Kakigi iz Okazakija, Japonska. Predavatelj je eden vodilnih strokovnjakov na področju izvabljenih magnetnih odzivov po vidnih in somatosenzoričnih dražljajih.

Več informacij najdete na www.kclj.si/ikn/DEJA/FAGA/F10_OS/Faga_10_OS.htm

priponka: SymposiumVision.pdf

Dogodek | 26. 5. 2010

Predavanje doc. dr. Jerneje Ambrožič Avguštin o Epigenetiki

Društvo študentov biologije vabi na predavanje o EPIGENETIKI.

Predavala bo doc. dr. Jerneja Ambrožič Avguštin iz Katedre za molekularno genetiko in biologijo mikroorganizmov, Oddelek za biologijo, in sicer v sredo, 26.5.2010 ob 18.00 v predavalnici B2 Oddelka za biologijo, Večna pot 111, Ljubljana.

Vljudno vabljeni!

priponka: predavanje_epigenetika.pdf

Obvestilo | 19. 5. 2010

Razpis štipendij SiNAPSINEGA sklada za 2010

Objavljamo razpis za dodelitev štipendij Sinapsinega sklada za kritje stroškov:

1) za aktivno udeležbo na mednarodnih kongresih:

povrnitev potnih stroškov, stroškov nastanitve in registracije ter dnevnic do višine 500 € za predstavitve lastnega raziskovalnega dela v obliki postra ali predavanja na mednarodnih nevroznanstvenih kongresih. Prednost imajo FENS Forum, kongres SFN in mednarodni študentski kongresi;

2) za kratke izobraževalne ali raziskovalne obiske v priznani tuji ustanovi:

povrnitev potnih stroškov in stroškov nastanitve do višine 1500 € za prenos novih metod, dopolnitev raziskav in izpopolnjevanje tehnik dela.

Pogoji, ki naj jih izpolnjuje kandidat/ka:

1. imeti mora aktivni članski status v SiNAPSI

2. kandidatova prijava se mora nanašati na aktivno predstavljanje lastnega dela na kongresu, izobraževanju ali izpopolnjevanju v tujini, za kar mora predložiti dokazila

3. status dodiplomskega ali podiplomskega študenta, ki nima drugih virov financiranja

4. pravočano oddana in popolna vloga na razpis.

Vloga na razpis naj vsebuje:

• krovno pismo z razlago namena oddaje vloge in vrste štipendije, za katero kandidira

• raziskovalni povzetek (če gre za udeležbo na kongresu)

• kratek življenjepis z bibliografijo

• potrdilo o študentskem statusu

• opis namena obiska s povzetkom projekta na tuji ustanovi (v primeru štipendije za raziskovalni obisk)

• vabilo gostitelja (v primeru štipendije za raziskovalni obisk).

Prednost imajo mlajši kandidati z več objavami v mednarodnih revijah oz. kandidati, ki so bili raziskovalno aktivni že med dodiplomskim študijem.

Rok za oddajo vlog je 11. junij 2010.

O dodelitvi štipendij bo po zaključku razpisa odločala tričlanska komisija in posredovala obvestila kandidatom do 25. junija 2010.

Vloge na razpis oddajte v obliki elektronske pošte s priponkami na naslov: [email protected].

priponka: Pravilnik stipendijskega sklada - sprejet 18052010

Dogodek | 19. 5. 2010

SiNAPSA vabi na majski nevroznanstveni seminar

Začenjamo novo serijo Sinapsinih nevroznanstvenih seminarjev, na katerih bodo svoje delo predstavljali že uveljavljeni strokovnjaki, na kratko pa bodo o svojih raziskavah spregovorili tudi raziskovalci, ki so svojo znanstveno pot začeli šele pred kratkim. Razpravo po predavanjih bo usmerjal in spodbujal vabljeni strokovnjak - moderator.

Vabimo vas na prvi seminar, ki bo v sredo, 19. 5. 2010 ob 18. uri. Več o prvem seminarju v nadaljevanju ter v priponki.

Veseli bomo, če boste vabilo iz priponke obesili na vidno mesto, sporočilo pa posredovali vsem, ki bi jih utegnilo zanimati.

Vabimo vas, da nam svoje predloge za prihodnje predavatelje pošljete na [email protected].

- - - - -

Majski Sinapsin nevroznanstveni seminar bo v sredo 19. 5. 2010 ob 18. uri v vajalnici Inštituta za patološko fiziologijo, Zaloška 4, Ljubljana.

Zvrstili se bosta dve predavanji:

Antipsychotic drugs: A review of their pharmacology and the potential role of p-glycoprotein inhibition

Prof. dr. Ronald See (Nevropsihofarmakološki laboratorij, Medicinska univerza v Južni Karolini) bo najprej povzel farmakološke lastnosti današnjih antipsihotičnih zdravil. Nato bo predstavil sodobno razumevanje vloge blokade dopaminskih receptorjev pri delovanju antipsihotikov. V zadnjem delu predavanja bo predstavil uporabo inhibitorjev p-glikoproteinov kot nov način spodbujanja centralnega privzema antipsihotikov.

Pathophysiology of GABAergic abnormalities in the amygdala and the hippocampus in schizophrenia: a rodent model

Matej Markota (LRPŽ, Inštitut za patološko fiziologijo, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani) bo predstavil izsledke raziskave na podganah, ki je preverjala nekatere mehanizme sprememb parvalbuminskih internevronov v hipokampusu, kakršne najdemo tudi pri bolnikih s shizofrenijo.

Moderator: izr. prof. dr. Mojca Kržan

Ker je prvi predavatelj gost iz tujine, bo seminar potekal v angleščini.

Vabljeni!

Projektna skupina Nevroznanstveni seminarji

priponka: SiNAPSA NS 19052010.pdf

Dogodek | 19. 5. 2010

Nevroznanstveni seminarji

Vabimo vas na Sinapsin nevroznanstveni seminar, ki bo v sredo 19. 5. 2010 ob 18. uri v predavalnici Inštituta za patološko fiziologijo, Zaloška 4, Ljubljana.

Zvrstili se bosta dve predavanji:

Antipsychotic Drugs: A review of their pharmacology and the potential role of p-glycoprotein inhibition

Prof. dr. Ronald See (Nevropsihofarmakološki laboratorij, Medicinska univerza v Južni Karolini) bo najprej povzel farmakološke lastnosti današnjih antipsihotičnih zdravil. Nato bo predstavil sodobno razumevanje vloge blokade dopaminskih receptorjev pri delovanju antipsihotikov. V zadnjem delu predavanja bo predstavil uporabo inhibitorjev p-glikoproteinov kot nov način spodbujanja centralnega privzema antipsihotikov.

Pathophysiology of GABAergic Abnormalities in the Amygdala and the Hippocampus in Schizophrenia: a rodent model

Matej Markota (Inštitut za patološko fiziologijo, Univerza v Ljubljani) bo predstavil mehanizem nastanka sprememb parvalbuminskih internevronov v hipokampusu pri bolnikih s shizofrenijo.

Moderator: Izr. prof. dr. Mojca Kržan

Ker je prvi predavatelj gost iz tujine, bo seminar potekal v angleščini.

Lep pozdrav,

Projektna skupina Nevroznanstveni seminarji

Obvestilo | 29. 4. 2010

AFNI fMRI Analysis Workshop

Kolegi z Univerze v Pisi obveščajo o delavnici, namenjeni analizi podatkov fMR s programom AFNI:

The Department of Information Engineering, the Clinical Biochemistry Lab and the Chair of General Psychology of the University of Pisa, with the patronage of the "G. Monasterio" Foundation and the Institute of Clinical Physiology of the Italian National Research Council, are organizing the 5th FMRI Analysis Workshop with AFNI and SUMA. The course will be held in Pisa, Italy from Monday May 31st to Friday June 4th, 2010. This is a course designed to cover basic and advanced topics of volume- and surface-based FMRI analyses using AFNI and SUMA software (http://afni.nimh.nih.gov/).

Topics during the 5-Day intensive workshop include:

AFNI basics

Regression analysis: Fixed Shape, Variable Shape, and Auxiliary Behavioral Information

Group analysis: Random Effects, Mixed Effect, Outlier Detection, and Covariate Modeling

Connectivity Modeling: PPI, Functional Connectivity, SEM, and Multivariate Granger Causality

Surface-based analysis: Single-subject and Group-based

Resting State Pre-processing: Scanner, Physiological Noise Removal (i.e., RETROICOR)

Instant Interactive Single-Subject and Group Connectivity Maps: Volume-based and Surface-based

Advanced AFNI/SUMA: Interface Automation for Handling Large Collections of Data

Real-time: Data Quality, Feedback, and Multivariate Analysis

Drs. Robert W. Cox, Ziad S. Saad, and Gang Chen from the Scientific and Statistical Computing Core of the NIMH Intramural Research Program, will be conducting the workshop. Classes will be held at the C.N.R. Research Campus in Pisa.

For further information and to register, please visit http://www.iet.unipi.it/AFNIPisa2010/.

Obvestilo | 14. 4. 2010

Rezultati volitev v organe društva

Na letni skupščini 13.04.2010 je glasovalo vseh prisotnih 11 članov od skupaj 98 aktivnih članov društva. Volilna udeležba je bila tako 11,2%.

Z večino glasov so bili izvoljeni naslednji kandidati:

predsednik: Grega Repovš

tajnik: Blaž Koritnik

blagajnik: Martina Starc

član UO: Jure Bon

član UO: Bogdan Lorber

član UO: Damjan Osredkar

član UO: Veronika Stoka

član NO: Mojca Kržan

član NO: Janez Mlakar

član NO: Janez Zidar

član ČR: David Neubauer

član ČR: Samo Ribarič

član ČR: Janez Sketelj

Dogodek | 13. 4. 2010

Letna skupščina Sinapse

Spoštovani člani Sinapse!

Zaradi težav s spletnim vmesnikom bodo letošnje volitve potekale po klasičnem sistemu, z dvigovanjem rok na skupščini. To je še razlog več, da se udeležite letne skupščine Sinapse, ki bo v torek, 13. aprila 2010, ob 16. uri v vajalnici Inštituta za patološko fiziologijo.

Vljudno vabljeni!

Obvestilo | 30. 3. 2010

Volitve in skupščina Sinapse

Spoštovani člani Sinapse,

Volilna komisija v sestavi Blaž Koritnik, Eva Žerovnik in Damjan Osredkar, je do vključno 28. marca 2010 prejela naslednje predloge za kandidaturo na volitvah v organe društva:

Upravni odbor

- predsednik: Grega Repovš (Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

- tajnik: Blaž Koritnik (Inštitut za klinično nevrofiziologijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana)

- blagajnik: Martina Starc (Inštitut Antona Trstenjaka, Ljubljana)

- člani (voli se štiri člane):

1. Jure Bon (Psihiatrična bolnišnica Begunje),

2. Klemen Grabljevec (Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije - Soča, Ljubljana),

3. Bogdan Lorber (Nevrološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana),

4. Damjan Osredkar (Pediatrična klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana) in

5. Veronika Stoka (Inštitut Jožef Stefan, Ljubljana)

Nadzorni odbor (voli se tri člane):

1. Janez Zidar (Inštitut za klinično nevrofiziologijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana),

2. Janez Mlakar (Psihiatrična klinika Ljubljana) in

3. Mojca Kržan (Inštitut za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani)

Častno razsodišče (voli se tri člane):

1. Samo Ribarič (Inštitut za patološko fiziologijo, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani),

2. Janez Sketelj (Inštitut za patološko fiziologijo, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani) in

3. David Neubauer (Pediatrična klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana)

Navodila za spletno glasovanje boste prejeli v naslednjih dneh po e-pošti, objavljena pa bodo tudi na spletnih straneh Sinapse. Po e-pošti vas bomo tudi zaprosili za ponovno opredelitev glede aktivnega članstva ter izvedli kratko anketo o sodelovanju pri projektih Sinapse.

Letna skupščina Sinapse bo 13. aprila 2010 ob 16. uri v vajalnici Inštituta za patološko fiziologijo. Predlagan je sledeč dnevni red:

1) Izvolitev delovnega predsedstva

2) Sprejetje dnevnega reda

3) Poročilo volilne komisije o volitvah

4) Poročilo o delu in finančnem poslovanju društva v 2009

5) Poročilo projektnih skupin o delu v 2009

6) Plan dela za 2010

7) Razno

V imenu volilne komisije,

Blaž Koritnik

Obvestilo | 14. 3. 2010

Razpis volitev v organe Sinapse

Spoštovani člani Sinapse,

V skladu s Pravilnikom o volitvah volilna komisija razpisuje volitve v organe društva.

Upravni odbor Sinapse je na seji dne 2.3.2010 potrdil volilno komisijo v sestavi:

Blaž Koritnik

Eva Žerovnik

Damjan Osredkar

Redni člani društva lahko kandidirajo za sledeče funkcije:

- upravni odbor: predsednik, tajnik, blagajnik, štirje člani;

- nadzorni odbor: trije člani;

- častno razsodišče: trije člani.

Vsak redni član društva lahko kot kandidata za člana kateregakoli organa društva predlaga sebe ali drugega rednega člana društva. V primeru, da predlaga drugega rednega člana društva, mora pred vložitvijo predloga pridobiti njegovo soglasje.

Predloge za kandidaturo sprejema volilna komisija do vključno 28.3.2010 po elektronski pošti na naslov [email protected].

Seznam kandidatov za organe društva bo objavljen na spletnih straneh društva ter razposlan na elektronske naslove članov društva najkasnje 14 dni pred volilno skupščino Sinapse, ki bo predvidoma potekala 13. aprila 2010.

V imenu volilne komisije,

Blaž Koritnik

Dogodek | 15. 3. 2010

Teden možganov 2010 se prične v ponedeljek 15.3.

Tretji teden v marcu je znova mednarodni teden možganov (TM'10). Tematska sredica slovenskega TM'10 bodo vsebine povezane z ljubeznijo, srečo in strastjo v možganih, ter sorodne teme (npr. doživljanje ugodja, zasvojenost in odvisnost, motnje spolnih funkcij itd).

Ljubezen, srečo in strast bomo obravnavali iz različnih zornih kotov in na način primeren različnim starostim skozi poljudna predavanja, skozi zabavne in ustvarjalne otroške delavnice, skozi brezplačne prikaze zanimivih celovečernih filmov na teme povezane z možgani, ki jih bodo spremljai komentarji strokovnjakov ... in v petkovem posvetu ob okrogli mizi. Ker pa se je v zadnjem letu nabralo več vsebinskih in metodoloških novosti, bomo deset teh novosti osvatlili tudi v tematsko raznolikem sredinem programu vročih deset v nevroznanosti. Prvič letos smo vzpostavili tudi nevroznanstvene kotičke po nekaterih slovenskih knjižnicah, kjer se boste spoznali s knjigami, ki vam lahko približajo raziskovanje možganov.

Skupaj s partnerskimi organizacijami že sedmo leto zapored pripravljamo dogodke v Ljubljani in drugod po Sloveniji, ki so podrobneje predstavljeni na prenovljenem spletišču SiNAPSE, opise posameznih akcij v angleščini pa najdete tudi na spletnih straneh Zveze za možgane Dana, pobudnice globalnega projekta Tedna možganov. SiNAPSA je namreč partner Zveze Dana v tem projektu.

![možgani](http://www.sinapsa.org/Osnova/Slike/mozgani.png)

Vabimo vas, da se nam pridružite!

Obvestilo | 8. 2. 2010

Teden možganov 2010: Ljubezen, sreča in strast v možganih

SiNAPSA se znova pripravlja na mednarodni teden možganov (TM'10), ki bo kot vedno tretji teden v marcu, in bo posvečen možganom v zdravju in bolezni. Tematska sredica TM'10 bodo vsebine povezane z ljubeznijo, srečo in strastjo v možganih, ter sorodne teme (npr. doživljanje ugodja, zasvojenost in odvisnost, motnje spolnih funkcij itd).

Ljubezen, srečo in strast bomo obravnavali iz različnih zornih kotov in na način primeren različnim starostim skozi poljudna predavanja, skozi zabavne otroške ustvarjalne delavnice, skozi prikaze zanimivih celovečernih filmov na teme povezane z možgani, ki jih bodo spremljai komentarji strokovnjakov ...

Skupaj s partnerskimi organizacijami (ZRC SAZU, Kinoteka ...) pripravljamo dogodke v Ljubljani in drugod po Sloveniji. Program si lahko ogledate na prenovljenih [spletnih straneh](http://www.sinapsa.org/tm/program).

Med prireditvami, ki se bodo v tednu od 15. do 21. marca zvrstile v Ljubljani, pa že ta hip napovedujemo ponedeljkovo svečano otvoritev s tiskovno konferenco in uvodnimi predavanji, torkove delavnice za otroke, sredinih "Vročih 10 tem v nevroznanosti za leto 2009", četrtkov klinično obarvan program, petkovo okroglo mizo in sobotne delavnice za otroke in mladino.

Vabimo vas, da se nam pridružite!

![možgani](http://www.sinapsa.org/Osnova/Slike/mozgani.png)

Obvestilo | 19. 1. 2010

Translational Neuroscience in Zdravniški vestnik

Posredujemo obvestilo in vabilo hrvaških kolegov k sodelovanju pri nastajanju nove nevroznanstvene revije Translational Neuroscience.

Hkrati naj vas spomnimo, da je tudi Zdravniški vestnik (www.szd.si/index.php?PageID=367) zaživel v novi preobleki in z novo uredniško strategijo, ki si prizadeva za izvirne raziskovalne (bazične in klinične) ter kakovostne pregledne prispevke. Objave v Zdravnišem vestniku bodo kmalu štele kot objave v SCI-indeksirani reviji z IF, saj se letos za revijo izračunava faktor vpliva.

---

Dear friends,

We would like to invite you, your collaborators and colleagues, to submit a manuscript to Translational Neuroscience - a new journal in the Versita portfolio coming out in the first quarter of 2010. Upon achieving sufficient level of international recognition, content of the journal will be recruited solely on a peer-review basis and editorial decisions on quality and relevance of all the submitted reports.

Please visit the website and explore the features of this new journal devoted to the Neurosciences:

www.versita.com/science/medicine/tn/

Versita (www.versita.com) is a leading STM e-publisher and e-publishing technology marketer in Central and Eastern Europe. It is a strategic partner of Metapress, Springer, ebrary, and Aries systems.

Translational Neuroscience is designed:

- to cover the broad scope of the neurosciences;

- to facilitate the exchange of ideas among researchers from different countries;

- to assist Central and Eastern European basic and clinical neuroscientists in communicating and promoting their achievements to the worldwide scientific community.

Translational Neuroscience is peer-reviewed and published quarterly in print and electronic format using all high tech features of Metapress platform (www.metapress.com). The language of the journal is English.

What are advantages of being the Translational Neuroscience author?

- fast, objective, and constructive peer-review;

- peer-review provided by recognized international specialists from various domains of the neurosciences;

- language-correction services for authors from non-English speaking regions;

- convenient, web-based manuscript submission system (Editorial Manager);

- modern publishing service and high-quality electronic publication technologies;

- no publication charge;

- open access to the published content;

- extensive promotion of each published article to researchers working in the same field.

We look forward to hearing from you. Thank you all for participating in this exciting endeavor.

Goran Šimić, M.D., Ph.D.

Editor-in-Chief and Managing Editor of Translational Neuroscience

Patrick R. Hof, M.D.

Senior Advisory Editor of Translational Neuroscience

Dogodek | 14. 10. 2010

12. Bregantovi dnevi - Prvo obvestilo

Združenje psihoterapevtov Slovenije vabi na srečanje psihoterapevtov Slovenije z mednarodno udeležbo - 12. Bregantovi dnevi, ki se bodo tokrat odvijali na temo **navezanosti**, v Grand Hotelu Rogaška v Rogaški Slatini, od 14. do 17.10.2010. Delo na štiridnevnem srečanju bo potekalo po ustaljenem načrtu, značilnem za Bregantove dneve: plenarna predavanja, izkustvene velike in male skupine ter diskusijske skupine s predstavitvami primerov psihoterapevtskega dela. Natančnejše podatke o srečanju si lahko preberete v [PDF dokumentu](http://www.ordinacija.net/userdocuments/pzs/pzs548-94_BD_prvo_obvestilo_-_10.12.2009.pdf), točen program pa bo objavljen naknadno.


SiNAPSA 2003-2008 ... Zasnova in oblikovanje Grega Repovš ... Pripravljeno na Mac OS X ... Nekatere pravice pridržane