Svetovni dan spanja

Spremljajoči dogodki, 16. 3. 2012

S sloganom »Postanek je pomembnejši od poti« obeležujemo svetovni dan spanja

Petina prometnih nesreč je posledica zaspanosti

Ljubljana, 16. marec - Letošnji svetovni dan spanja, ki v Sloveniji poteka pod okriljem Mednarodne zveze za medicino spanja (WASM), obeležujemo s sloganom »Postanek je pomembnejši od poti«. Motnje spanja so na splošno zelo pogoste in predstavljajo globalen zdravstveni problem, saj po statistikah prizadenejo več kot 30 odstotkov celotne populacije in s tem pomembno vplivajo na kakovost življenja. Do sedaj je opisanih okrog 80 različnih motenj spanja, ki lahko prizadenejo vsakega od nas. Prekomerna dnevna zaspanost je tudi vzrok za petino prometnih nesreč in nesreč na delovnem mestu.

20 odstotkov vseh prometnih nesreč je posledica zaspanosti. Odrasli med 18. in 29. letom pogosteje vozijo zaspani kot starejši vozniki, moški pogosteje kot ženske (56% : 45 %) in tudi pogosteje zaspijo za volanom kot ženske (22% : 12 %). V današnji družbi vedno več ljudi dela v izmenah ali v nočnem času, zato je med njimi več takih, ki vozijo na delo in z dela zaspani, kot med tistimi, ki delajo samo podnevi (36% : 25%). Pomanjkanje spanja znatno poveča tveganje, da bo prišlo do prometne nesreče. Čim bolj človeku primanjkuje spanja, tem večja je nevarnost, da se bo kaj pripetilo. Znano je, da so ljudje, ki ponoči spijo 6 do 7 ur, dvakrat pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot tisti, ki spijo 8 ur, medtem ko so ljudje, ki ponoči spijo manj kot 5 ur, štiri- do petkrat pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah. Reakcijski čas oseb, ki so neprekinjeno budne 18 ur, je možno primerjati s časom tistih, ki imajo v krvi 0,05-0,01 alkohola. Tisti, ki so neprekinjeno budni več kot 24 ur, pa so primerljivi z opitim osebami, ki bi jim namerili v krvi 0,08 ali več alkohola.

Dr. Leja Dolenc Grošelj, predsednica Slovenske skupine za spanje, je ob tem poudarila: »Med odraslimi, ki imajo otroke, vozi zaspanih kar 59 odstotkov, medtem ko jih je med tistimi, ki nimajo otrok, med vožnjo zaspanih 45 odstotkov. Odpiranje okna in poslušanje radia ali glasbe med vožnjo ne pomaga zmanjšati zaspanosti, zato udeležencem v prometu priporočamo, da takoj, ko začutijo zaspanost, ustavijo vozilo na počivališču ter si privoščijo 15 do 20 minut spanja ter dve skodelici kave, preden nadaljujejo pot .«

V Ameriki so ocenili, da se vsako leto 100.000 prometnih nesreč pripeti neposredno zaradi zaspanosti, posledica pa je 1.550 smrti, 71.000 poškodb in 12,5 milijarde dolarjev škode. Namen svetovnega dneva spanja je osveščanje tako posameznikov kot strokovne javnosti, saj motnje spanja pogosto ostajajo neprepoznane. Njihovo zgodnje odkrivanje pa je pomembno za uspešno zdravljenje. Zavedanje in osveščanje javnosti o motnjah spanja je zato pomembna preventivna dejavnost vseh držav na svetu.

Tudi v Sloveniji se zavzemamo za zmanjšanje prometnih nesreč, ki nastanejo zaradi motenj spanja, in voznikom svetujemo, da preventivno upoštevajo priporočila za varno vožnjo. Po novem zakonu za voznike (velja od 1. 7. 2011) osebe, ki so preveč zaspane, ne smejo upravljati motornih vozil. Z akcijo »Postanek je pomembnejši od poti« Slovenska skupina za spanje pod okriljem Sekcije za klinično nevrofiziologijo pri SZD skupaj z družbo Petrol opozarja vse udeležence v prometu, da se pred daljšo vožnjo spočijejo, med vožnjo pa se na vsaki dve uri ustavijo za dodaten počitek.

Družba Petrol bo v okviru akcije v noči s 16. na 17. marec med 22. in 6. uro zjutraj na odprtih bencinskih servisih vsem voznikom ponudila brezplačno kavo. Poleg tega bodo na Petrolovih multimedijskih oglasnih mestih razna obvestila opozarjala voznike na problem zaspanosti med vožnjo.


© SiNAPSA 2003-2012