Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji

SiNAPSA, 12. 3. 2018

Facebook Twitter LinkedIn Videolectures Vimeo YouTube

Od 12. do 16. marca 2018

Atrij ZRC, Novi trg 2,

Medicinska fakulteta, Korytkova 2 (četrtek)

Kaj so sanje? Čemu služijo? Zakaj moramo tretjino življenja prespati? S temi vprašanji se ubadamo že tisočletja in do nedavnega se je zdelo, da pri iskanju odgovorov nismo prav nič uspešni. Sodobna znanost nam prvič v zgodovini odstira tančice teh skrivnostnih fenomenov in skozi letošnji Teden možganov bomo predstavili najnovejša odkritja o sanjanju, sanjarjenju in spanju.

Za naslov smo si izbrali drzno tezo: Na sanjah svet stoji. Sanje ponavadi obravnavamo kot nekaj eteričnega, povsem ločenega od stvarnosti in materialnega sveta. Skozi predavanja, delavnice in filmske projekcije bomo to prepričanje izzvali in ga postavili na glavo: sanje niso nasprotje resničnega sveta, temveč ga soustvarjajo. Tega se bomo lotili iz več zornih kotov: sanje med spanjem bomo umestili v fizični svet naših možganov in si ogledali nevrofiziološke procese tkanja sanj. Skozi interpretacije sanj bomo preučili njihovo prepletenost z budnim življenjem in podrobneje spoznali fenomen lucidnega sanjanja, kjer smo budni v spanju. Posvetili se bomo tudi budnim sanjam, torej sanjarjenju, fantazijam in vizijam prihodnosti. Sprehodili se bomo od tega, kako vizije usmerjajo naše vsakdanje odločitve, do načinov, kako skupne sanje in utopije ustvarjajo civilizacije ter gradijo prihodnost.

Ali sanjajo tisti, ki preveč spijo, ali svet potrebuje več sanjačev? Pridite na Teden možganov in se prepričajte.

Vstop na vse dogodke v okviru Tedna možganov, ki jih organizira SiNAPSA, je prost.

Vstop v Atrij je omogočen tudi osebam z invalidskimi vozički, ki bodo brez težav prišli v Atrij. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani (Korytkova 2), kjer bomo imeli četrtkova klinična predavanja pa je dostop mogoč preko Šlajmerjeve ulice, pri Zavodu za transfuzijsko medicino desno do stranskega vhoda na Inštitut za sodno medicino, od tam pa se v nadstropje povzpnete z dvigalom.


Glej večji zemljevid


Dogodke skupaj z društvom SiNAPSA pomagajo organizirati: Zveza evropskih nevroznanstvenih društev (Federation of European Neuroscience Societies, (FENS)), Zveza za možgane - DANA Foundation, Vzajemna, ZRC SAZU, Medicinska fakulteta v Ljubljani, Apoteka Miklavž, Trubarjeva hiša literature, Mestno gledališe Ljubljana MGL, Zemljepisni muzej GIAM ZRC SAZU, Hostel Tresor, Akademija za glasbo, Cenex, Slovenska kinoteka, Založba Rokus Klett, VideoLectures.net, BlenderGroup d.o.o. - pijača Vitamin Well, Woop! Ljubljana Trampolin Park, Straža Bled, Zveze prijateljev mladine Moste-Polje, Narodna galerija, Slovenski etnografski muzej, SNG Drama Ljubljana, Sadhana joga studio, MiniZOO Land, Vinarstvo Jejčič, picerija Foculus in BSB graf.

K uresničitvi Tedna možganov so prispevali še lokalni organizatorji: Društvo Spominčica zgornjega Posočja Tolmin, ELEUSIS - pot k sebi, izobraževanje in svetovanje, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Hotel Jožef Idrija, Lions Klub Idrija, Psihiatrična bolnišnica Idrija, Občina Bovec, Društvo biopsihologov Slovenije, Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (FAMNIT), Vinogradništvo in vinarstvo Petelin Rogelja,Vinogradništvo Kralj, Restavracija in picerija Peperončino, Veganika, Občina Izola, Knjižnica Domžale, Slaščičarna Lenček, trgovina Skrinjica Domžale, Eterika in Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru.

Vsem organizacijam se lepo zahvaljujemo za sodelovanje.

Avtor grafične podobe je Klemen Trupej. Avtor promotorskega videa je Gregor Skoberne. Vsem organizacijam in posameznikom se lepo zahvaljujemo za sodelovanje.

Vodji projektne skupine Tedna možganov in organizacije:
Dolores Trol
[email protected]
Hana Hawlina
[email protected]


© SiNAPSA 2003-2012