Teden možganov 2014: V omrežju

SiNAPSA, 10. 3. 2014

Od 10. do 16. marca 2014

Atrij ZRC, Novi trg 2

Glej večji zemljevid

Niste sami, ste edinstveno omrežje nevronov in del omrežja, pravzaprav različnih omrežij. Čeravno ne vemo, kdo je pajek, ki plete sinapse med našimi nevroni ali odnose v vaši mreži znancev in prijateljev, lahko njegovo delo bodisi pometemo na stran ali pa uživamo v umetnini, ki je nastala.

Vpis gesla letošnjega Tedna možganov v spletni brskalnik vam bo postregel z neskončnim številom rezultatov in kontekstov. Arabska pomlad, Parkinsonova bolezen, Connectome, interdisciplinarnost v znanosti … Izbira je prekletstvo, je pojasnila lanska govorka petkove okrogle mize Renata Salecl. SiNAPSA se je z raznolikimi konteksti in možnostmi poigrala tako, da jih je dala na najmanjši skupni imenovalec in pripravila enajsti Teden možganov.

Možgane danes razumemo kot kompleksno mrežo, sestavljeno iz ogromnega števila živčnih celic in povezav med njimi. Že zgodnje raziskave v nevroznanosti so pokazale, da prekinitev povezave med dvema predeloma v možganih pripelje do nevroloških okvar kljub temu, da možganska jedra ostanejo ohranjena. Postopno so nas rezultati raziskav pripeljali do zaključka, da so številni procesi, ki se nam zdijo sami po sebi umevni, rezultat kompleksnega delovanja in usklajenosti možganskega omrežja. Več kot 30 milijonov dolarjev se je že steklo v The Human Connectome Project, ki so ga leta 2009 lansirali prav z namenom odkrivanja možganskih povezav.

Brezhibnosti možganskih omrežij se večkrat osuplo zavemo šele takrat, ko pride do kratkega stika. Prekinitev lahko pripelje do tega, da nismo več sposobni ustvarjanja novih spominov, da o njih ne moremo poročati ali pa da jih ne razumemo, če nam o njih pripoveduje nekdo drug. Neustrezna komunikacija znotraj možganskih lahko povzroči, da sveta ne zaznamo tako kot prej. Zaradi preoblikovanja povezav lahko razvijemo nekontrolirane oblike vedenja h kateremu se vedno znova in znova vračamo, recimo k osveževanju statusa na socialnih omrežjih.

Letošnji program Tedna možganov bo pregovorno pester - na raznolike načine bomo pokrili zelo različne vsebine, dogodki pa bodo namenjeni udeležencem vseh starosti. Prisluhnili boste lahko zanimivim tematskim predavanjem, ki jih bodo pripravili priznani slovenski strokovnjaki s področja nevroznanosti. Slišali boste, kako delujejo omrežja v zdravih možganih in tudi o tem, kaj se zgodi, ko pride do kratkega stika oziroma se v njih pojavijo nove povezave. Izvedeli boste, katera so najnovejša in najpomembnejša odkritja na področju nevroznanosti. Udeležili se boste lahko poučnih interaktivnih delavnic, na okrogli mizi prisluhnili zanimivemu tematskemu soočenju naših strokovnjakov. Vzporedno bodo tekle projekcije izbranih filmov, ki jih bodo spremljali zanimivi komentarji. Teden možganov bo potekal na dveh lokacijah: v Atriju ZRC ter Slovenski Kinoteki. Skladno z osrednjo temo Tedna možganov pa bomo tudi letos našo mrežo širili v številna druga slovenska mesta.

Pustite se zapeljati na 11. Tednu možganov, ki bo na sporedu med 10. in 15. marcem 2014. Obisk vseh prireditev je brezplačen.


Dogodke skupaj z društvom SiNAPSA pomagajo organizirati Nevrološka klinika UKC Ljubljana, Evropska pravna fakulteta v Novi Gorici, Občina Lukovica, vina Kristančič, e-Center, novogoriški center znanja, vinska klet Santomas, Inštitut za kineziološke raziskave, Knjižnica Velenje, Hostel Situla, FENS, TSmedia, Znanstveno raziskovalno središče Univerze na Primorskem, EDAB, Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru, Slovenska kinoteka, ZRC SAZU, Radenska in Rotaract club Portorož Koper.


© SiNAPSA 2003-2012