Teden možganov 2015: Zakulisje pogleda

Ljubljana, 17. 3. 2015

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13.00 Dvoriščno okno (Rear Window)
Alfred Hitchcock, ZDA, 1954, 112 min

»Pogledam skozi okno in zagledam mlado gospodično, ki pleše balet, brezposelnega umetnika, ki se trudi napisati naslednjo uspešnico, mlad par, ki se je ravno vselil v svoje novo stanovanje… Skozi okno vidim utrinke iz življenja svojih sosedov, drobce informacij, ki govorijo svojo zgodbo.« Takšno izgleda življenje L.B. Jeffriesa, novinarja, ki je zaradi zloma noge začasno priklenjen na invalidski voziček v svojem stanovanju. Kaj kmalu nedolžno opazovanje (v kolikor kaj takega sploh obstaja?) dobi nove razsežnosti, ko novinar vidi nekaj sumljivega. Je res videl zločin ali videnemu pripisuje napačen pomen?

Projekciji bo sledila diskusija, v pogovoru bo z nami dr. Dušan Rutar, psiholog in psihoanalitik.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Torkove delavnice

10:00–13:00 SiNAPSINA delavnica za otroke
Število udeležencev: 40

Zdaj sem odsev v tvojih očeh. Z mehkimi tkivi in mišicami, ki obdajajo tvoje oko, natančno usmerjaš svoj pogled proti meni. S pomočjo svetlobe, ki se odbija od mene, zaznavaš mojo obliko, barve, pa tudi gibanje. V delu možganov, ki je posebej namenjen vidu, postanem podoba. Kot drugi ljudje se tudi midva med vsemi čutili najbolj zanašava na vid. Gledava z očmi, a vidiva z možgani …

Za spoznavanje okolja je vid izjemno pomemben. Svetloba vstopa v naše oči in se preoblikuje v živčne impulze, ki potujejo v določene predele možganov, namenjene vidu. Preko atraktivnih predavanj in iger bomo spoznavali vidni sistem, prevare možganov, imenovane iluzije, in še več.

Delavnice so namenjene otrokom od prvega do devetega razreda osnovne šole. Posamezna šola lahko prijavi po dva učenca iz vsake triade. Število je omejeno na 40 otrok. Prijave sprejemamo na naslednji povezavi: [email protected] do 8. marca 2015 oziroma do zapolnitve prostih mest. Na ta elektronski naslov se lahko obrnete tudi za kakršna koli dodatna vprašanja. Na delavnicah je zaželeno spremstvo vsaj enega učitelja na posamezno šolo.


16:00–19:00 č[email protected] SiNAPSINA delavnica za odrasle
Izvajalca: Maja Bresjanac in Bor Pantić
Število udeležencev: 30

Ste že plesali tango z zaprtimi očmi? Šele ko ne vidimo, uvidimo, v kolikšni meri se zanašamo na vid. Šele takrat res začutimo dotike soplesalca in začnemo brati nakazane premike drugega telesa v sozvočju z glasbo. In koliko sporočil je v dotiku! Si predstavljate, da bi glasba potihnila, a le za vas? Bi lahko iz dotikov soplesalčevih dlani in telesa prebrali ritem in mu sledili? In kaj bi se zgodilo, če bi se objem razklenil … kako bi bil ples videti tedaj, ko sta vsak zase, brez besed in brez dotika?

Pravimo, da sta za tango potrebna dva. A če se ne čutita, ne vidita, če ne slišita … tanga ne bo. Če bi radi malo bolje videli, slišali in se začutili, vas vabimo na dve povezani, a različni delavnici č[email protected]. Ostrili bomo čute in skušali skupaj ujeti korak v tangu … brez besed.

Prijave sprejemamo na [email protected] do 8. marca 2015 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Maja Bresjanac, zdravnica in nevrobiologinja, vodja Laboratorija za regeneracijo in plastičnost živčevja, na UL MF in so-ustanoviteljica SiNAPSE. Ne dolgo, a z navdušenjem, se uči in raziskuje tango.

Bor Pantić, sprva tekmovalni plesalec, sedaj plesni učitelj, vodi Gibor. Njegov moto je: “ples je občutek, ne korak”. Izkušnje iz tanga mu olajšujejo poučevanje drugih plesov.


dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU, Gosposka ulica 16, Ljubljana

16:00–18:30 Delavnica čuječnosti SiNAPSINA delavnica za odrasle
Izvajalec: Žan Rojc
Število udeležencev: 12

Prostih mest za delavnico čuječnosti ni več.

Čuječnost pomeni zavestno prisotnost s svojim doživljanjem − zaznavami, občutki, namerami in mislimi − kot se porajajo iz trenutka v trenutek, ne da bi jim želeli ubežati ali jih kako drugače spreminjati. Čuječnost je sposobnost vsakega človeka. Pomeni pa tudi nabor tehnik in metod, s katerimi lahko sistematično razvijamo to zavedanje.

Praksa čuječnosti ima številne znanstveno podprte učinke, med drugim izboljšanje počutja, zmanjšanje stresa, tesnobe in depresivnosti, boljše delovanje imunskega sistema, izboljšanje partnerskih in drugih odnosov.

Na delavnici bomo raziskovali, kaj je čuječnost in kako jo doživljamo. Skupaj bomo izvedli nekaj vaj, ki so namenjene razvijanju čuječnosti, in se s podeljevanjem izkustva učili drug od drugega.

Prijave sprejemamo na [email protected] do 8. marca 2015 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Žan Rojc je univ. dipl. biokemik in specializant sistemske psihoterapije. Želja razumeti sebe ga je najprej pripeljala do študija biokemije. Molekularno ozadje delovanja telesa in možganov je vir čudenja, ki ga še danes vznemirja, vendar razume, da lahko sebe spoznavamo tudi iz vidika doživljanja. Želja, da bi bolje raziskal samega sebe “od znotraj” ga je pripeljala do naslednjega koraka − študija psihoterapije. Danes ga navdihuje predvsem edinstvenost vsakega človeškega stika, ki ga soustvarja in pomaga raziskovati. Pravi, da se zdi, da je vsako srečanje nov korak in nov začetek. Pri tem mu pomaga tudi vsakodnevna praksa čuječnosti.

Žan je izkušnje pridobil na 9-tedenskem tečaju Celostno obvladovanje stresa na Inštitutu za integrativno psihoterapijo in svetovanje (IPSA), ki ga je vodila Melita Košak, univ. dipl. psih., udeležil se je vikend delavnice Meditacije preproste prisotnosti, ki jo je vodil Matej Černigoj, univ. dipl. psih. in 5-dnevne delavnice The Place of The Unconscious in Mindfulness, ki je bila organizirana na Univerzi Sigmunda Freuda v Parizu. V sklopu študija sistemske psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani je svoje znanje izpopolnjeval na enoletnem programu Čuječnost v vsakdanjem življenju in vsakotedenski skupinski meditaciji, sodeloval je pri vodjenju skupine za čuječnost za študente psihoterapije in pri razvijanju projekta Čuječnost in sorodne prakse na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani. Žan je tudi pobudnik ustanavljanja društva za čuječnost; neprofitne organizacije, ki bo ponujala cenovno dostopne uvodne tečaje čuječnosti in spodbujala organizirano nadaljevanje prakse v skupinah in na večdnevnih intenzivnih delavnicah.


dvorana Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU, Gosposka ulica 16, Ljubljana

16:00–18:30 Delavnica čuječnosti SiNAPSINA delavnica za odrasle
Izvajalec: Borut Škodlar
Število udeležencev: 20

Prostih mest za delavnico čuječnosti ni več.

Čuječnost je uveljavljena psihoterapevtska metoda za obvladovanje tesnobe, stresa in kroničnih bolečin ter je posebej učinkovita pri preprečevanju ponovitev depresije. Na delavnici bi spoznali osnove čuječnosti, njene praktične strategije in osnovno informacijo, kako jo lahko vadimo. Vaje čuječnosti so preproste, včasih celo preveč preproste, da bi jih ljudje resno vadili. Brez vadba pa so prikrajšani za njene zdravilne učinke.

Borut Škodlar je psihiater in psihoterapevt, ki dela na Psihiatrični kliniki Ljubljana in na Medicinski fakulteti v Ljubljani.
Ukvarja se s psihoterapijo, predvsem psihotičnega spektra motenj, kjer raziskuje tudi njihove fenomenološke vidike, in že dolgo preučuje tudi možnosti uvajanja čuječnosti v psihoterapijo.


© SiNAPSA 2003-2012