Teden možganov 2017: Krizni novi svet

Ljubljana, 13. 3. 2017

Atrij ZRC, Novi trg 2

Ponedeljkova plenarna predavanja: Krize v razvoju posameznika in družbe

16.00–16.15 Otvoritev 14. Tedna možganov
Dolores Trol in Hana Hawlina, organizacijski vodji Tedna možganov

16.15–17.00 Jezdeci apokalipse in razvoj možganov: kako nas vojna, lakota in bolezen v času najzgodnejšega razvoja zaznamujejo za življenje
David Gosar, klinični psiholog
S pomočjo nevroznanstvenih raziskav pri ljudeh in živalih bomo poskušali odgovoriti na vprašanje, zakaj krizne okoliščine v najzgodnejših življenjskih obdobjih nekoga pahnejo na pot duševne motnje, drugega pa kalijo ter krepijo njegovo oz. njeno čvrstost pri soočanju z življenjskimi izzivi.

17.00–17.45 Že spet ta kriza: vloga kriz v človeškem razvoju
prof. dr. Urban Kordeš, profesor kognitivne znanosti in prvoosebnega raziskovanja
Skozi zgodovino smo se ljudje vedno znova srečevali z raznoraznimi krizami. Kako so zaznamovale našo vrsto? So brzdale ali spodbujale razvoj? Ali krize lahko vodijo v napredek in ali napredek lahko vodi v krize?

17.45–18.30 Politična nevroznanost: kako nam razumevanje možganov pomaga razumeti aktualne krize
Hana Hawlina, socialna in kulturna psihologinja
Kako družbeno-politična kriza vpliva na delovanje možganov? Ali je delovanje možganov odgovorno za krizo? Kako nam poznavanje nevroznanosti pomaga razložiti porast rasizma, avtoritarizma, nacionalizma? Zakaj je tako težko razumeti nasprotujoča stališča? Morda imajo ljudje z različnimi političnimi prepričanji drugačne možgane? Odgovore bomo iskali v politični nevroznanosti, evoluciji, sociokulturni psihologiji in vedenjski ekonomiji.


Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

20.00 Generacija X (American History X)
Tony Kaye, 1998, 119 min

Danny, dijak srednje šole, se znajde na identitetnem razpotju svojega življenja. Po eni strani je še vedno pod močnim vtisom svojega brata Dereka, ki je na ulici užival velik ugled po pridružitvi rasistični tolpi Kristutovih apostolov (Disciples of Christ), po drugi strani ga šolski sistem navaja na družbeno pogodbo sožitja konglomerata ljudi z diametralno nasprotnimi vrednotami in kulturnim ozadjem.

Prebiranje Hitlerjevega Mojega boja ga vodi k eni miselnosti, bratova pripoved o izkušnji z zaporom pa k drugi. Je posamezniku sploh dano ubežati nasilju, ki prežema družbo ali je slednji usojeno vsiljevati svoja pravila vsakemu od nas?

Po projekciji bo sledila debata s psihologinjo Sanjo Ćorić.

Vstop je prost. Brezplačne vstopnice je pred projekcijo potrebno prevzeti na blagajni Slovenske kinoteke.


© SiNAPSA 2003-2012