Teden možganov 2017: Krizni novi svet

Ljubljana, 17. 3. 2017

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13.00 Praznovanje (Festen)
Thomas Vinterberg, 1998, 105 min

Oče številčne in dobro situirane družine praznuje šestdesetletnico in v ta namen na odročnem posestvu organizira praznovanje, na katerega je vabljeno bližnje in daljne sorodstvo. Vse se odvija po pričakovanjih, dokler najstarejši sin v slavnostnem nagovoru ne razgali temačnih družinskih skrivnosti.

Po filmu bo sledila diskusija z Marušo Grešak, študentko psihologije, in Markom Šanovićem, študentom filozofije.

Vstop je prost. Brezplačne vstopnice je pred projekcijo potrebno prevzeti na blagajni Slovenske kinoteke.


Atrij ZRC, Novi trg 2

17:00 Zakaj (ne) potrebujemo krize?

Na letošnji okrogli mizi bomo razpravljali o vlogi družbenih, ekonomskih, političnih in osebnih kriz v razvoju posameznikov in družbe.

Spraševali se bomo, zakaj se na različnih področjih namesto z neprestanim napredkom soočamo s takšnimi in drugačnimi krizami. So morda nujno potrebne za delovanje posameznika in družbe? Se lahko prek njih razvijamo? Kateri dejavniki vplivajo na to, ali bodo spremembe - ki jih kriza kot porušeno ravnovesje zahteva - situacijo izboljšale ali poslabšale? Pogovarjali se bomo o vplivu krize na mišljenje in vedenje posameznika - zakaj smo v času krize bolj nagnjeni h ksenofobiji, avtoritarnosti in ekstremnim stališčem? Ali nas takšni odzivi vodijo v začaran krog še globlje krize in kako se odzvati, da jo čim uspešneje prebrodimo? Kakšno vlogo pri oblikovanju, vzdrževanju in razreševanju kriz imajo mediji? V razpravi se bomo nanašali na aktualne dogodke, kot so begunska kriza in volitve v ZDA.

Na okrogli mizi, ki bo potekala od 17:00 do 19:00, bodo sodelovali sociolog Gorazd Kovačič, psiholog Matej Černigoj ter publicistka Tanja Lesničar-Pučko. Pogovor bo moderirala socialna in kulturna psihologinja Hana Hawlina.

Dr. Gorazd Kovačič predava na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s kritično sociološko in politično teorijo, v prostem času pa tudi s sindikalno politično prakso. Kot simpatizer misli Hannah Arendt je skeptičen do možnosti celostne znanstvene objektivizacije človeškega delovanja.

Dr. Matej Černigoj je doktoriral s področja socialne psihologije. Zaposlen je bil na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, danes pa vodi podjetje Biti - udejanjanje celovitosti. Ukvarja se z odnosom med posameznikom in družbo, med drugim z vidika epistemologije, prvo- in drugoosebnega raziskovanja zavesti ter samospoznavanja.

Dr. Tanja Lesničar-Pučko je novinarka, publicistka in prevajalka. Zaposlena je pri časopisni hiši Dnevnik, kjer v svojih kolumnah kritično obravnava družbene, politične in kulturne tematike. Piše tudi eseje, intervjuje ter knjižne, gledališke in plesne ocene. Iz francoščine prevaja leposlovna in teoretska dela.


© SiNAPSA 2003-2012