Teden možganov 2017: Krizni novi svet

Ljubljana, 15. 3. 2017

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13.00 Razpoložena za ljubezen (In the mood for love)
Kar Wai Wong, Hong Kong, 2000, 98 min

Film s preloma tisočletja nas popelje v ljubezensko zgodbo dveh poročenih sosedov, obeh prizadetih, ko odkrijeta, da ju njuna partnerja varata. Čudovita glasba in minimalistično posneti kadri dajo že tako platonski ljubezni še bolj subtilen podton in gledalca ob koncu puščajo v dilemi: ali velja reklo “Ne stori drugemu česar ne bi želel, da drugi stori tebi,” tudi v ljubezni? Je pokončna drža in etičnost pomembnejša od lastnih čustev? In ali je prava, čista ljubezen res tista, od kateri ti ostanejo le megleni in zaprašeni spomini ter šepetanje lastnih bolečih hrepenenj v drevesno luknjo? Najboljši odgovor nam ponudi kar Nat King Cole, ki v filmu prepeva: “Quizas, quizas, quizas. (Morda, morda, morda).”

Po filmu bo sledila diskusija z Rokom Jagodičem, študentom medicine.

Vstop je prost. Brezplačne vstopnice je pred projekcijo potrebno prevzeti na blagajni Slovenske kinoteke.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Sredine vroče teme: Nevrovizija

Vabimo vas, da se v sredinih vročih temah spoznate z najaktualnejšimi in najodmevnejšimi odkritij nevroznanosti in njej sorodnih ved. Od novoodkritih področij v možganih, slovenske raziskave cepiva proti Alzheimerjevi bolezni do vprašanja, kako mediji vplivajo na nas, se bomo podali še do lanskoletne Nobelove nagrade za medicino – avtofagije, raziskali nove načine uporabe matičnih celic ter pogledali v prihodnost umetne inteligence.

16:00–16:15 Uvodni nagovor

16:15–16:50 Podolgem ali počez: kako možgane razstaviti na njegove funkcionalne dele
prof. dr. Grega Repovš
V otvoritvenem predavanju bomo s pomočjo najnovejših dognanj na področju nevroznanosti spihali prah s starih nevroanatomskih učbenikov, na novo začrtali možganske regije ter orisali nekaj primerov, kako in zakaj sploh možgane parati po šivih.

16:55–17:20 Odkrivanje in obravnava Alzheimerjeve bolezni
doc. dr. Milica Gregorič Kramberger
Najpogostejša oblika demence je Alzheimerjeva bolezen za katero so v Avstriji zgodnje faze testiranja cepiva pokazale obetavne rezulate. V klinični študiji, ki preučuje učinkovitost dveh različnih cepiv, sodelujejo tudi slovenski raziskovalci in pacienti. Predavala bo vodja te raziskave.

17:25–17:55 Manipulacija medijev – manipulacija možganov?
Sebastjan Jeretič, svetovalec za odnose z javnostmi
Ugotovitve nevroznanosti se prelivajo tudi na področje komuniciranja, medijev in marketinga. Nevroretorika je ravno na tej podlagi razvila učinkovit pristop h komuniciranju. Kako naši možgani razumejo sporočila? Katera orodja in procedure prepričevanja so najbolj učinkovite v pogojih krize? Kako komunicirati s čustvi in kako z razumom? Zakaj se nam potrjevanje naših prepričanj zdi tako pomembno?

17:55 –18:10 Odmor

18:10–18:35 Nevroglija: Avtofagija in subcelični organeli v normalnih in patoloških razmerah
prof. dr. Robert Zorec
Lanska Nobelova nagrada za medicino je šla v roke biologu Yoshinoriju Ohsumiju za njegova dognanja na področju raziskovanja avtofagije - specifičnega delovanja celic, ki se je izkazalo kot zelo obetavno pri številnih boleznih, tudi nevroloških. V predavanju bomo odgovorili na vprašanji, kaj avtofagija je in kako nam lahko pomaga.

18:40–19:05 Zdravljenje z matičnimi celicami
dr. Mojca Jež
Pomembnost matičnih celic je prodrla v javno sfero ob koncu prejšnjega tisočletja in se izkazala kot potencialni mehanizem za zdravljenje poškodb, na primer hrbtenjače. Njihova pomembnost se odraža tudi v močnem porastu biobank za shranjevanje celic in tkiv in raziskovanju raznih drugih načinov uporabe. Jih lahko uporabimo tudi v nevronskih omrežjih?

19:10–19:40 Povezava med zavestjo in umetno inteligenco
prof. dr. Marko Grobelnik
V predavanju bomo poskušali pogledati v prihodnost z obravnavo dveh konceptov, ki se čedalje bolj povezujeta – umetne inteligence in zavesti. Kako nam sodobne teorije lahko pomagajo pri raziskovanju umetne inteligence ter ali lahko razvoj le-te privede do vznika zavesti?


Atrij ZRC, Novi trg 2

20:00 Koncert ob slovenskem dnevu možganov

Letošnji dan možganov bo namenjen skrbi za možgane v kriznem novem svetu; skozi predavanja in delavnice bomo ljudem predstavili novodobne krize (psihosomatika, zasvojenosti od spletnih omrežij, pornografije ipd.) in kako se z njimi spoprijemati. Da pa ne bo vse zgolj teoretično bomo za svoje možgančke posebej poskrbeli na večer Dneva možganov. Kaj je boljšega za premagovanje stresa in kriz, kot da izklopimo telefone, odložimo delo in skrbi, se v sproščenem vzdušju prepustimo dobri družbi strokovnjakov in nevroznanstvenih entuziastov in prijetni glasbi.

V večeru se nam bosta predstavili dve glasbeni točki in sicer glasbena skupina The Painkillers in vokalna jazz skupina Bird-land. Za piko na i pa si še bomo ob vsem tem privoščili kanček dobrega vina, ki nas bo morda opogumil za kakšne plesne korake. Tako bomo tudi letos skrbno poskrbeli možgane v prijetnem in družabnem vzdušju. Lepo vabljeni.


© SiNAPSA 2003-2012