Tiskovna konferenca ob otvoritvi SNC'13

Medicinska fakulteta UL, Korytkova 2, Ljubljana, 27. 9. 2013

Odziv na placebo je izboljšanje bolnikovega stanja po prejetju snovi ali posega brez lastne specifične učinkovitosti (“navidezno” zdravilo je pogosto C12H22O11, po domače navadni sladkor), kadar je ta snov ali poseg uporabljen v razmerah, ki na bolnika delujejo blagodejno. Pri tem so za odziv na placebo pomembna tako bolnikova zavestna pričakovanja (ki jih terapevt lahko spodbudi), kot tudi predhodne izkušnje z zdravljenjem. Najnovejša dognanja o mehanizmih odzivanja na placebo ter etične in strokovne dileme pri uporabi placeba v zdravljenju in raziskovanju bodo teme na SiNAPSINI nevroznanstveni konferenci ‘13 (SNC’13).

SNC’13 je že peto mednarodno srečanje raziskovalcev živčevja, ki jo organizira SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost, v sodelovanju z Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani. Program SNC’13 bo pokril nevroznanstveno raziskovanje od molekularne in celične nevrobiologije, prek nevrologije, psihiatrije, psihologije do kognitivne nevroznanosti. Udeleženci SNC’13 so tako vrhunski nevroznanstveniki kot tudi številni mladi raziskovalci in klinični strokovnjaki iz Slovenije in sveta. Najširši javnosti pa je namenjen posvet o učinkih placeba in njegovi rabi v zdravljenju in raziskovanju.

Vabljeni ste, da se udeležite uradne novinarske konference ob otvoritvi SNC’13, ki bo 27. septembra 2013, ob 9. uri, na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, Korytkova 2. Na njej bodo organizatorji predstavili program konference, zanimivo celodnevno delavnico na temo učinka placeba in napredek nacionalne akcije Za možgane, ki jo vodita SiNAPSA in Slovenski svet za možgane.

Prosimo, da udeležbo potrdite najkasneje do 26. septembra 2013 na telefon 01 589 68 81 (Ana Bajec) ali e-naslov [email protected].


© SiNAPSA 2003-2012