Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji

SiNAPSA, 9. 3. 2018

Med 12. in 16. marcem bo v Ljubljani in večjih slovenskih mestih ponovno potekal Teden možganov, ki ga organizira SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost. Teden možganov je mednarodna akcija, ki poteka vsak tretji teden v marcu in med katero organizacije širom sveta pripravijo izobraževalne dogodke, s katerimi osveščajo laično in strokovno javnost o pomenu raziskovanja živčevja.

Obiskovalcem bomo ponovno ponudili brezplačna predavanja strokovnjakov z različnih znanstvenih področij, delavnice za otroke in odrasle, filme in okroglo mizo. Osrednji dogodki bodo potekali v Atriju ZRC in Slovenski kinoteki, številna predavanja pa se bodo odvila tudi v lokalnih krajih širom Slovenije (Idrija, Koper, Bovec, Domžale, Maribor, Tolmin).

Letošnje dogajanje poteka pod naslovom Na sanjah svet stoji. Kaj so sanje? Čemu služijo? Zakaj moramo tretjino življenja prespati? S temi vprašanji se ubadamo že tisočletja in do nedavnega se je zdelo, da pri iskanju odgovorov nismo prav nič uspešni. Sodobna znanost nam prvič v zgodovini odstira tančice teh skrivnostnih fenomenov in skozi letošnji Teden možganov bomo predstavili najnovejša odkritja o sanjanju, sanjarjenju in spanju. V nevroznanstvenem raziskovanju in običajnem življenju se vsakodnevno soočamo s problemi, ki zadevajo tovrstna vprašanja, zato jim bomo na letošnjem Tednu možganov namenili posebno pozornost.

Letos bomo 14. marca tretjič obeležili tudi za možgane zelo pomemben dan. Na pobudo Sinapse in Slovenskega sveta za možgane je Vlada Republike Slovenije namreč proglasila tretjo sredo v marcu za slovenski dan možganov. S tem simbolnim dejanjem smo sklenili prvo fazo prizadevanj za izboljšanje preprečevanja, prepoznave in zdravljenja bolezni možganov ter za napredek izobraževanja in raziskovanja možganov v zdravju in bolezni (www.zamozgane.si). Na večernem srečanju ob dnevu možganov v sredo bomo spregovorili predvsem o tem, kako skrbeti za svoje možgane v povezavi s spalno higieno. Poskrbeli bomo za prigrizke in glasbeno spremljavo.

Več informacij o Tednu možganov najdete na sinapsa.org/tm.

Dodatne informacije: [email protected]

Nekatera predavanja iz Tedna možganov 2018 pa si lahko ogledate tudi na VideoLectures.


© SiNAPSA 2003-2012