REWIRE - novo upanje v rehabilitaciji po možganski kapi

Bernard Ženko, 19. 2. 2015

doc. dr. Bernard Ženko1

1Odsek za tehnologije znanja, Inštitut Jožefa Stefana, Ljubljana, Slovenija

Nedavno se je zaključil evropski projekt REWIRE, v okviru katerega so na IJS razvijali sistem za rehabilitacijo po možganski kapi. Sistem REWIRE z uporabo elementov navidezne resničnosti omogoča rehabilitacijo pacientov na domu brez neposredne prisotnosti in nadzora terapevta. Namenjen je pacientom, ki so že opravili osnovno rehabilitacijo in so bili odpuščeni iz bolnišnice. Glavni cilj je, da bi z uporabo tega sistema pacientom omogočili bolj pogosto izvajanje rehabilitacijskih vaj skozi daljše časovno obdobje, kar bi pozitivno vplivalo na uspešnost rehabilitacije. Sistem je večinoma sestavljen iz množično uporabljanih komponent zabavne elektronike, zato naj bi bila njegova cena relativno nizka, sama uporaba sistema pa bi tako znižala stroške rehabilitacije.

Sodelavci Odseka za tehnologije znanja IJS so v okviru projekta sodelovali pri analizi epidemioloških in diagnostičnih podatkov ter podatkov o gibanju pacienta med izvajanjem rehabilitacijskih vaj. S pomočjo metod strojnega učenja so razvijali modele za ocenjevanje napredka posameznega pacienta z namenom avtomatskega določanja optimalnega poteka terapije.

Na predavanju bomo opisali delovanje sistema REWIRE, na kratko pa si bomo tudi pogledali kako nam lahko metode umetne inteligence in strojnega učenja pomagajo pri rehabilitaciji.

Čas: četrtek, 19. februar 2015, 18:00–19:00
Kraj: Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Maistrova 3, Ljubljana

Informativni poster lahko pretočite tukaj.

Dogodek organizira SiNAPSA v sodelovanju z Moderno galerijo.
Posnetek predavanja

Oglejte si posnetek predavanja na videolectures.net: REWIRE - novo upanje v rehabilitaciji po možganski kapi (Bernard Ženko, Urška Puh)


© SiNAPSA 2003-2012